Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οργισμένοι κάτοικοι της Ν.Μηχανιώνας έδιωξαν συνεργείο που τοποθετούσε κεραία κινητής τηλεφωνίας


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Οργισμένοι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας εκδίωξαν το μεσημέρι συνεργείο εργολάβου, που είχε αρχίσει εργασίες στην περιοχή των κοιμητηρίων, για την τοποθέτηση νέου σιδερένιου πύργου κεραιών της Cosmote, ύψους 45 και πλέον μέτρων, σε ένα σημείο που ήδη λειτουργούν άλλοι δύο παρόμοιοι πύργοι της Vodafone και της Wind.


Το σκάμμα για την τοποθέτηση της νέας κεραίας ενώ πίσω
διακρίνεται η κεραία της Vodafone και στο βάθος της Wind

Τους κατοίκους εξόργισε όχι μόνο η επιλογή του χώρου, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και τα κτιριακά συγκροτήματα των Γυμνασίων και του Λυκείου της Ν.Μηχανιώνας, αλλά και ο δόλιος τρόπος με τον οποίο άρχισαν οι εργασίες για την γιγάντια κεραία. Δεδομένου ότι μόλις πριν 4 μέρες είχε κλειστεί για τις 30 Μαρτίου ραντεβού του αντιδημάρχου Θερμαϊκού κ. Κωστή Κούτουκα με εκπροσώπους της Cosmote, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του δήμου η κεραία να τοποθετηθεί σε ένα πάρκο κεραιών, όπου να μεταφερθούν και οι κεραίες των δύο άλλων εταιριών κινητής τηλεφωνίας.
Επίσης, δεν είναι ίσως άσχετο το γεγονός ότι επιλέχθηκε να αρχίσουν οι εργασίες μεσημέρι Παρασκευή, την ώρα που άρχιζε το τριήμερο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, αλλά ήταν κλειστά και τα σχολικά συγκροτήματα, δεδομένου ότι παλαιότερα οι μαθητές της Ν.Μηχανιώνας είχαν πραγματοποιήσει δυναμικές κινητοποιήσεις με αίτημα τη μεταφορά των κεραιών.
Όπως έλεγαν οι συγκεντρωμένοι Μηχανιώτες, δεν πρόκειται να αφήσουν να υπονομεύει τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους η ακτινοβολία των κεραιών.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ.Στεφανίδης, η πρόεδρος
και ο αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μ.Λιόλιου και Φ.
Τζάκης, με τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου Δημ.Ιωαννίδη
Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ν.Μηχανιώνας, κ. Μαρία Λιόλιου, επέδειξε στον εργολάβο του έργου αλλά και σε αστυνομικούς που κατέφθασαν στο σημείο εκείνο, την ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου που διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση νέων κεραιών στα όρια της Μηχανιώνας.
Το ίδιο, επανέλαβε στον επιβλέποντα μηχανικό του έργου κ. Δημήτριο Ιωαννίδη, που κατέφθασε λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού κ. Κυριάκος Στεφανίδης, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση του τοπικού συμβουλίου πρόκειται να εγκριθεί και να υιοθετηθεί και από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού την προσεχή εβδομάδα.
Μέλη του συνεργείου ξηλώνουν το καλούπωμα που είχαν στήσει
Τελικά, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις και ενώ κατέφθαναν στο σημείο εκείνο όλο και περισσότεροι δημότες, τα μέλη του συνεργείου αναγκάστηκαν να ξηλώσουν το καλούπωμα που είχαν αρχίσει, να φορτώσουν όλα τα υλικά τους σε ένα εργολαβικό αυτοκίνητο και να απομακρυνθούν.
Κάτοικοι της περιοχής, πρότειναν στο τοπικό συμβούλιο να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες συγκέντρωση όλων των δημοτών της Μηχανιώνας, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που επιχειρηθεί εκ νέου η έναρξη των εργασιών στη συγκεκριμένη περιοχή.
  
Το ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Μηχανιώνας
Είναι καθολική η αντίδραση των δημοτών, αναφέρεται στο ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Νέας Μηχανιώνας, που εγκρίθηκε ομόφωνα στην τελευταία, με ημερομηνία 19 Μαρτίου, απόφασή του. Και αφού υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση της κεραίας στο συγκεκριμένο χώρο, προτείνει να τοποθετηθεί αυτή στην περιοχή των κατασκηνώσεων, όπου να μεταφερθούν και οι άλλες δύο κεραίες που ήδη λειτουργούν.
Το ψήφισμα συγκεκριμένα τονίζει τα ακόλουθα:
Διαδήλωση μαθητών της Ν.Μηχανιώνας το Σεπτέμβριο 2009
με αίτημα την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας
       «Μετά τη διαπίστωση της νόμιμης απαρτίας, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ν.Μηχανιώνας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
 Η Πρόεδρος εισηγούμενη το 4ο θέμα της εκτός ημερήσιας διάταξης ως επείγον είπε τα εξής:
Μετά την καθολική αντίδραση των κατοίκων, γνωστοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το Τοπικό Συμβούλιο δεν επιθυμεί και δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση νέων κεραιών στα όρια της δημοτικής κοινότητας Ν.Μηχανιώνας και θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για την απομάκρυνση όλων των κεραιών που απειλούν την δημόσια υγεία των δημοτών μας, προτείνοντας για χώρο τοποθέτησης των κεραιών τον χώρο των κατασκηνώσεων. 
     Το συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας μετά από διαλογική συζήτηση όπως αυτή καταγράφεται στα πρακτικά και αφού έλαβε υπόψη:
1.       Την εισήγηση της Προέδρου.
2.       Το άρθρο 83  του Ν.3852/2010 ( ΦΕΚ 87/07-06-2010).

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Το  Τοπικό Συμβούλιο δεν επιτρέπει  εγκαταστάσεις νέων κεραιών τηλεφωνίας στα όρια της Δ.Κ. Ν.Μηχανιώνας και ζητά  την απομάκρυνση όλων των κεραιών που απειλούν την δημόσια υγεία των δημοτών μας, προτείνοντας την τοποθέτηση αυτών στον χώρο των κατασκηνώσεων.

    Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα  αριθμό   22/2012»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.