Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Στο χρονοντούλαπο η τουριστική ανάπτυξη του δήμου Θερμαϊκού;


Είναι αξιέπαινοι οι τοπικοί σύμβουλοι του δημοτικού διαμερίσματος Περαίας, που σε ειδική συνεδρίαση, την οποία πραγματοποίησαν πρόσφατα, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το πρόβλημα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής τους. Όμως αυτό δεν φτάνει. Και όπως «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», έτσι και μεμονωμένες αποσπασματικές ενέργειες τοπικών συμβουλίων, δεν λύνουν το μέγιστο αυτό θέμα, που ειδικά για τον δήμο Θερμαϊκού, αποτελεί ζήτημα επιβίωσης.

Για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη των ανατολικών ακτών του Θερμαϊκού απαιτείται από τη διοίκηση του δήμου κεντρικός σχεδιασμός. Υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός; Νομίζουμε πως όχι και μακάρι να διαψευστούμε.
Μπορεί ανάλογες συνεδριάσεις να πραγματοποιήσουν και τα οκτώ δημοτικά και κοινοτικά διαμερίσματα. Τι νόημα όμως έχουν οι όποιες αποφάσεις τους, τη στιγμή που τα τοπικά συμβούλια δεν έχουν την παραμικρή αρμοδιότητα και πολύ περισσότερο την οικονομική αυτοτέλεια; Εδώ, δεν διαθέτουν ούτε ένα ευρώ για να βουλώσουν έστω μία τρύπα στους δρόμους, με την τουριστική ανάπτυξη θα μπορέσουν να ασχοληθούν; Και άντε, λένε τη γνώμη τους. Ποιος τους ακούει;
Είναι χαρακτηριστική εν προκειμένω η επισήμανση στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Περαίας που έγινε από τον σύμβουλο κ. Κώστα Καλαμίδα, ο οποίος εύστοχα παρατήρησε πως αν και οι αποφάσεις εκεί λαμβάνονται ομόφωνα, «δυστυχώς έχουμε μόνο γνωμοδοτικά χαρακτήρα ως συμβούλιο».
Το πρόβλημα της τουριστικής προβολής, της ανάπτυξης γενικότερα της περιοχής μας, είναι πάρα πολύ σοβαρό. Και απαιτεί τη συστράτευση όλων: Διοίκησης του δήμου, αντιπολίτευσης, πρώην στελεχών της αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και οργανώσεων αλλά και μεμονωμένων συνδημοτών μας που μπορούν να βοηθήσουν με τις ιδέες, τις προτάσεις, τις γνώσεις, τις δεξιότητές τους. Δυστυχώς όμως, στους 15 μήνες που βρίσκεται στην αρχή η παρούσα διοίκηση, δεν έγινε για το θέμα αυτό το παραμικρό, και η υπόθεση  φαίνεται μάλλον να έχει τεθεί στο… χρονοντούλαπο.
Τη στιγμή που άλλοι δήμοι της Βόρειας Ελλάδας με λιγότερες φυσικές ομορφιές και περιορισμένες σε έκταση ακτές οργώνουν τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, πασχίζοντας να φέρουν τουρίστες το καλοκαίρι ή να παρακινήσουν επιχειρηματίες για επενδύσεις, εμείς έχουμε επαναπαυθεί στο δόγμα «λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν», σηκώσαμε τα χέρια ψηλά και περιμένουμε να κινηθούν όλα μόνα τους.
Αν και ουσιαστικά το παιχνίδι για το φετινό καλοκαίρι έχει χαθεί, καθώς δεν υπάρχει πλέον ο απαιτούμενος χρόνος οργάνωσης μιας τουριστικής καμπάνιας για την προβολή των ακτών του δήμου Θερμαϊκού στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εντούτοις πιστεύουμε ότι έστω την ύστατη στιγμή, μπορούν να περισωθούν κάποια πράγματα. Αρκεί να κινητοποιηθούν οι πάντες. Είναι διατεθειμένοι να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή όλοι οι παράγοντες του δήμου; Θα το δούμε και ανάλογα θα τους κρίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.