Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αρχές καλοκαιριού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Μηχανιώνας


Μετά από ένα τρίμηνο περίπου, στις αρχές του καλοκαιριού, πρόκειται να εκδοθεί από το Ι΄ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση για τις εφέσεις του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας κ. Γιάννη Μαυρομάτη και της προϊσταμένης των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θερμαϊκού, κ. Ελένης Μαραγκού, κατά της καταλογιστικής πράξης του Οικονομικού Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης. Με την πράξη αυτή, ως γνωστόν, καταλογίστηκε εις βάρος τους το ποσό των 895.765,83 ευρώ για την γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης από το Ταμείο του δήμου, που διαπράχθηκε το 2009 από τον αποθανόντα ταμία.

Η διαδικασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως συμβαίνει με όλες τις υποθέσεις που εκδικάζονται στο ανώτατο αυτό δικαστήριο που έχει αρμοδιότητα τον έλεγχο των δαπανών του Κράτους καθώς και των ΟΤΑ, ήταν καθαρά τυπική: Οι ενδιαφερόμενοι δεν  έχουν δικαίωμα να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους, αλλά εκπροσωπούνται από δικηγόρους. 
Οι δύο συνήγοροι του κ. Μαυρομάτη και ο συνήγορος της κυρίας Μαραγκού, ανέπτυξαν τις θέσεις τους, όπως αυτές περιγράφονται στα υπομνήματα που είχαν  υποβάλει προηγουμένως, υποστηρίζοντας ότι κακώς υπήρξε ο εις βάρος τους καταλογισμός από τον Οικονομικό Επιθεωρητή Θεσσαλονίκης ««διότι δεν αναμίχθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες πράξεις από τον υπόλογο ταμία», όπως οι δικηγόροι ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο συνήγορος της Μαραγκού κ. Γιαταγαντζίδης, αναφέρθηκε στο κύμα συμπαράστασης που υπάρχει από την τοπική κοινωνία της Μηχανιώνας στο πρόσωπο της διωκόμενης υπαλλήλου, καθώς και στο ομόφωνο ψήφισμα ηθικής συμπαράστασης που εξέδωσε το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Νέας Μηχανιώνας.
Αντιθέτως, ο δικηγόρος του δήμου Θερμαϊκού κ. Βλάχος, παρουσιάζοντας την παρέμβαση που άσκησε στην υπόθεση η διοίκηση του δήμου, ζήτησε να ισχύσει ο εις βάρος τους καταλογισμός, με το αιτιολογικό ότι τόσο ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης όσο και η κ. Ελένη Μαραγκού, «επέδειξαν βαριά αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» ως δημάρχου Μηχανιώνας και ως προϊσταμένης των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, «καθώς δεν άσκησαν τον απαιτούμενο έλεγχο στην Ταμειακή Διαχείριση».
Μετά την εκδίκαση επί ακροατηρίου της υπόθεσης, το 12μελές δικαστήριο, που αποτελούνταν από δέκα γυναίκες και δύο άντρες, θα αναθέσει σε εισηγητή να μελετήσει την έφεση Μαυρομάτη και Μαραγκού και μετά την εισήγησή του, θα συνέλθει το Ι΄τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ολομέλεια για την έκδοση της σχετικής απόφασης, η οποία πάντως δεν αναμένεται πριν το καλοκαίρι.


Και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο
Στο μεταξύ, η υπόθεση της κατάχρησης στον πρώην δήμο Μηχανιώνας και η τυχόν ευθύνη του τέως δημάρχου κ.Μαυρομάτη εκδικάστηκε σήμερα Τετάρτη και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Τα μέλη του συμβουλίου, που αποτελείται από 3 εφέτες, έναν εκπρόσωπο των ΟΤΑ (και εν προκειμένω τον δήμαρχο Πανοράματος) και έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας, θα συνεδριάσουν εκ νέου στις 23 Απριλίου για να εκδώσουν την απόφασή τους. Σε περίπτωση που κριθεί ότι υπήρξε ευθύνη της διοίκησης του δήμου, τότε ο κ. Μαυρομάτης κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση Ψωμιάδη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.