Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ετοιμάζει η συγκυβέρνηση νέα λεηλασία συντάξεων


Μετά τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, την αποστράγγιση των αποθεματικών τους αλλά και το «κραχ» που προκαλούν οι διαρκώς μειούμενες-λόγω ανεργίας- ασφαλιστικές εισφορές, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ άρχισε από τώρα να καλλιεργεί το έδαφος για ένα «νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο». Κυρίως εξαιτίας της υποχρέωσης που επιβάλλει το μνημόνιο για περαιτέρω περικοπή των κρατικών δαπανών κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ (6,3 δισ. ευρώ) έως το 2014.

Πρόκριμα για κάτι τέτοιο θα αποτελέσει το έλλειμμα που συνεχίζουν να έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο, παρά τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνεχίζει να μεγαλώνει με βάση τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν απορροφήσει το 27% της συνολικής ετήσιας επιχορήγησής του.
Το χειρότερο είναι ότι το ΙΚΑ εμφανίζεται να έχει απορροφήσει πάνω από το 64% της ετήσιας επιχορήγησης, ο ΟΓΑ το 25%, ενώ ΟΑΕΕ και τα ΤΑΠ ΟΤΕ απορρόφησαν πάνω από 35% της ετήσιας επιχορήγησής τους.
Υστέρηση 6 δισ. ευρώ
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ύφεση και η αυξανόμενη ανεργία αναμένεται να οδηγήσουν σε υστέρηση εσόδων για τα Ταμεία, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ για το 2012, επιδεινώνοντας την κατάσταση και καθιστώντας επιτακτική τη λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Με το θέμα αυτό αλλά και το σύνολο των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης θα ασχοληθούν τα δύο από τα τρία τεχνικά κλιμάκια εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, με στόχο να χαραχθούν οι βασικές γραμμές των μέτρων για τη διετία 2013 - 2014, αλλά και να υπάρξει και μια ανασκόπηση των δημοσιονομικών εξελίξεων για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ειδικότερα, το ένα από τα κλιμάκια, το οποίο απαρτίζεται από στελέχη της τρόικας, βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο την επισκόπηση εσόδων δαπανών για την Γενική και την Κεντρική Κυβέρνηση.
Το δεύτερο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων απαρτίζεται από στελέχη του διεθνούς νομισματικού ταμείου και της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, με στόχο την εξέταση της προόδου της έκθεσης αξιολόγησης για τις περικοπές δαπανών τη διετία 2013 - 2014. Στο πρώτο της κομμάτι, η έκθεση αυτή, η οποία θα εκπονηθεί σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, θα αναλύει ποιες από τις σημερινές δαπάνες δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους και θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Η πορεία που θα έχει η αξιολόγηση αυτή των δαπανών είναι προδιαγεγραμμένη από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αυτή που αφορά το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Στο κομμάτι της έκθεσης που αναφέρεται στο ασφαλιστικό, αφού αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τις επικουρικές συντάξεις σειρά στις περικοπές παίρνουν και τα εφάπαξ, τονίζει ότι ακόμη και μετά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις συνεχίζει να υφίσταται πρόβλημα στο ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι, λόγω της ύφεσης και της εισφοροδιαφυγής, οι δαπάνες ασφάλισης θα αυξηθούν μέχρι και το 2015 κατά 0,6% του ΑΕΠ, περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αντί να ψάξουν να βρουν αλλού πόρους, καταφεύγουν για μία ακόμη φορά στην εύκολη λύση της νέας; Λεηλασίας των συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.