Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Μικρό το κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανομής

Διαπιστώσεις επιστημόνων σε συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες
Η σφραγισμένη οπή του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Επανομής
Το κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανομής, απασχόλησε τους ειδικούς επιστήμονες που πήραν μέρος στο πρώτο, στη Θεσσαλονίκη, συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα  στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με θέμα «Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».
Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο θαλάσσιο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κ. Γρηγόρης Τσόκας, μίλησε για το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή, που έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια εκμετάλλευσής του, καθώς, όπως είπε «το κοίτασμα είναι υπαρκτό και μικρό».
Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας εξήγησε ακόμη ότι το κοίτασμα της Επανομής έχει χαρτογραφηθεί και με τις τιμές φυσικού αερίου σήμερα, η ποσότητα είναι εκμεταλλεύσιμη. Για να προσθέσει ότι «η ποιότητα του κοιτάσματος δεν είναι καλή, υπάρχει όμως σκέψη να αξιοποιηθεί και αργότερα να χρησιμεύσει ως φυσική αποθήκη».
Ωστόσο, ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της ΕΛΠΕ ΑΕ κ. Ιωάννης Γρηγορίου, ισχυρίστηκε ότι «στο παρελθόν έγινε ξεκάθαρο ότι οι κάτοικοι στην περιοχή δε θέλουν να γίνει εκμετάλλευση του κοιτάσματος».
Από αυτοψία που είχαν πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο
 ειδικοί στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανομής. 
Οι ομιλητές του συνεδρίου τόνισαν πάντως ότι όσοι προσδοκούν άμεσα οφέλη από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, πρέπει να το ξεχάσουν.  Σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς  προ ημερών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περί τοποθέτησης γεωτρύπανων μέσα σε ένα χρόνο, οι ειδικοί επιστήμονες ήταν σαφείς: «Το πρώτο γεωτρύπανο δεν πρόκειται να μπει νωρίτερα από τέσσερα ή πέντε χρόνια».
Οι σύνεδροι, έκαναν λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα, ενώ σημείωσαν πως, αν δεν προχωρήσουν οι εξειδικευμένες μελέτες και οι γεωφυσικές έρευνες, για να διαπιστωθούν τα αποθέματα ανά περιοχή, δεν πρέπει να καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του ΥΠΕΚΑ, του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και των ΕΛΠΕ, είχε επισκεφθεί την περιοχή των δύο γεωτρήσεων φυσικού αερίου της Επανομής, έκανε μετρήσεις και σε έκθεσή της σημείωνε ότι, σε αντίθεση με τα όσα γράφονταν και μεταδίδονταν τις μέρες εκείνες, « δεν υπάρχει καμία απολύτως διαρροή και δεν συντρέχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.