Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Λύθηκε το πρόβλημα με την προμήθεια υγρών καυσίμων στο δήμο Θερμαϊκού


Διευθετήθηκε το πρόβλημα με την προμήθεια υγρών καυσίμων στο δήμο Θερμαϊκού, κι έτσι τις τελευταίες μέρες γίνεται πλέον κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της περιοχής.  Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί με την εγγυητική επιστολή την οποία έπρεπε να καταθέσουν οι πρατηριούχοι καυσίμων της περιοχής, προκειμένου να λάβουν μέρος στον δημόσιο διαγωνισμό του δήμου για την προμήθεια των απαιτούμενων ποσοτήτων πετρελαίου και βενζίνης για την κίνηση των οχημάτων του δήμου.

Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία και με τη στενότητα που υπάρχει στην αγορά, κανείς πρατηριούχος δεν ήταν διατεθειμένος να δεσμεύει για πολλούς μήνες ένα υπέρογκο ποσό της τάξεως των 40.000-50.000 ευρώ ως εγγυητική επιστολή.  Ευτυχώς την τελευταία στιγμή, κι ενώ τις παραμονές της Αποκριάς είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών, ο δήμος Θερμαϊκού και ιδιαίτερα η αντιδημαρχία Καθαριότητας βρήκε λύση, με αποτέλεσμα να αρχίσει ο κανονικός εφοδιασμός των απορριμματοφόρων με καύσιμα.
Καθημερινά, η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού μαζεύει και από τις οκτώ δημοτικές κοινότητες όγκο 40-50 τόνων σκουπιδιών, τα οποία τους θερινούς μήνες αυξάνονται σε 80-90 τόνους την ημέρα.
Σημειώνεται ότι ανάλογο πρόβλημα με αυτό που αντιμετώπισε ο δήμος Θερμαϊκού είχε δημιουργηθεί και στους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με πιο έντονη την περίπτωση του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης.  Στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, είχε διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια υγρών καυσίμων και ελαιολιπαντικών (πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και φωτισμού, βενζίνης σούπερ, αμόλυβδης και λιπαντικών) προϋπολογισμού δαπάνης 987.095 ευρώ.
Ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος και στη συνέχεια η δημοτική αρχή επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα έλλειψης καυσίμων με απευθείας αναθέσεις. Όμως η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριπτε το σύνολο των δαπανών, με αποτέλεσμα ο δήμος να προμηθευτεί καύσιμα δύο φορές με έγκριση δημοτικού συμβουλίου, κόστους 100.000 ευρώ. 
Τεράστιες δυσκολίες, προέκυψαν για το ίδιο ζήτημα και στον δήμο Παύλου Μελά, με συνέπεια ο δήμαρχος κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος, να προβεί σε οξύτατη ανακοίνωση διαμαρτυρίας υπογραμμίζοντας: «Είμαστε εξοργισμένοι με την Κεντρική εξουσία και τις αποφάσεις της, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη στο παραμικρό τις ανάγκες και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Για ακόμη μια φορά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παρέμβει δυναμικά προς όφελος των δημοτών και συγκρουσιακά με την Κεντρική εξουσία, καλείται να υποστηρίξει τις ανάγκες των πολλών και αδύναμων, σε αντίστιξη με τα προνόμια των λίγων, ισχυρών και αδιάφορων. Δεν θα αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες στο έλεος κακών πολιτικών αποφάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.