Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

To κίνημα και η προπαγάνδα της πατάτας


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μπορεί να ήταν εν μέρει «πατάτα» η πρόσφατη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το κίνημα της πατάτας, και κυρίως η εκτίμηση που διατυπώνονταν εκεί περί «ανήθικης εκστρατείας προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού με τον κωδικό κίνημα της πατάτας», όμως το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ανακοίνωσης μας βρίσκει σύμφωνους.
Τι είπε προχτές στο ραδιόφωνο του FLASH η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα; Ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του εφοδιασμού των πολιτών με καλής ποιότητας φθηνά προϊόντα με τυχαίες ξεκομμένες πρωτοβουλίες, όπως οι αγοραπωλησίες της πατάτας από το Νευροκόπι και τη Βροντού.  Καθώς, μπορεί κάποιοι συμπατριώτες μας και κάποιοι παραγωγοί να βγήκαν πράγματι ωφελημένοι από τις αγοραπωλησίες της πατάτας, όμως αυτό δεν λύνει το συνολικό πρόβλημα της παραγωγής και της τροφοδοσίας του πληθυσμού με φτηνά προϊόντα. Αλλά απαιτείται να γκρεμιστεί από τους πολίτες το υπάρχον σάπιο σύστημα, ώστε να δοθούν πραγματικά λύσεις προοπτικής και απαλλαγής από όλους εκείνους που αρπάζουν για ένα κομμάτι ψωμί την παραγωγή των αγροτών και το μεροκάματο των εργαζόμενων - καταναλωτών, είτε είναι οι μεσάζοντες, είτε οι μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε τα αδίστακτα μονοπώλια.
Σε λίγες μέρες, ο δήμος Θερμαϊκού θα μοιράσει κι αυτός πατάτες απευθείας από τους παραγωγούς. Και αντί να αγοράσουμε 10 κιλά από το σούπερ μάρκετ προς 34 λεπτά (βρήκαμε αυτή την τιμή στην Περαία) ή προς 50 λεπτά από τους υπαίθριους πωλητές, θα τις προμηθευτούμε προς 30 λεπτά, κερδίζοντας δηλαδή στα 10 κιλά 2 ευρώ! Λύνεται έτσι το πρόβλημα; Αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο οι τρομακτικές ανάγκες των νοικοκυριών; Ή πάλι είναι δυνατόν να τρέχει κάθε τόσο ο πολίτης τη μία δεξιά, για να πάρει φτηνότερο ρύζι και την άλλη αριστερά για να προμηθευτεί όσπρια ή ελαιόλαδο;
Συμφωνούμε λοιπόν με την εκτίμηση που λέει πως, όταν κάποια επιτελεία σήμερα, με αφορμή την πατάτα από το Νευροκόπι, διατείνονται ότι τροχοδρόμησαν τις διαδικασίες για φτηνά είδη τροφίμων σε όλους τους ενδιαφερόμενους, όχι μόνο αθωώνουν την Πασοκοσαμαρική κυβέρνηση των μνημονίων και της τρόϊκας, αλλά αποπροσανατολίζουν και τους πολίτες, από το κύριο. Ποιό είναι κατά τη γνώμη μας αυτό; Η συσπείρωση όλων των πολιτών γύρω από ένα παλλαϊκό μέτωπο που χωρίς εξαρτήσεις και συμβιβασμούς θα αγωνιστεί για την εκ βάθρων  ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος και των νόμων του, που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και τους Έλληνες στη φτώχεια, τη μιζέρια και την εξαθλίωση.
Με τη λογική αυτή, δεν συμφωνούμε και μ΄ εκείνους που διοργανώνουν τα Σαββατοκύριακα στέκια ανταλλαγής μεταχειρισμένων ρούχων, για να αντιμετωπιστεί λένε η φτώχεια. Δηλαδή, το πρόβλημά μας είναι να αποδεχτούμε μια ζωή εξαθλιωμένη, με άνεργους, άστεγους, υποσιτισμένους, που θα ζουν μόνιμα περιμένοντας την ανταλλαγή ρούχων, τη διανομή φτηνότερης πατάτας ή τα συσσίτια φαγητού;
Για τη ριζική αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, πρέπει να το πάρουμε απόφαση και με κάθε τρόπο να εκφράσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για τις πολιτικές και τους πολιτικούς εκείνους που άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου και μας έφεραν στο τελευταίο σκαλοπάτι της εξαθλίωσης. Και η οργή του περήφανου ελληνικού λαού, πιστεύουμε ότι θα εκφραστεί στις κάλπες, όποτε κι αν στηθούν αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.