Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"Ενθύμιον Θεσσαλονίκης"


Νέα κινηματογραφικά στιγμιότυπα και ντοκουμέντα, φωτογραφίες και μαρτυρίες που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνει η τέταρτη θεματική βραδιά της ΕΤ3 στο πλαίσιο του κύκλου «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης», σήμερα Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012, στις 22:30 . Τον κύκλο, που πραγματοποιείται με αφορμή τη  συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, παρουσιάζει ο Κώστας Μπλιάτκας. 
Στο πλαίσιο της βραδιάς θα προβληθεί το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ «Ενθύμιον Θεσσαλονίκης» που επιμελήθηκε δημοσιογραφικά ο Νίκος Ασλανίδης και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Μπότσος.  
Το ντοκιμαντέρ,  διατρέχει όλα τα σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ιστορία της πόλης στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, από τα χρόνια του Εμφυλίου, στη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα. 
Θα ακολουθήσει συζήτηση στο στούντιο με καλεσμένους τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ Χρίστο Τσολάκη και τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου οι οποίοι θα μιλήσουν για το Πειραματικό Σχολείο, με αφορμή τη μετάδοση -για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση- στιγμιότυπων από τη σχολική ζωή με ντοκουμέντα του '50 και του '60.
Επίσης, θα προβληθούν σπάνια ντοκουμέντα της δεκαετίας του 1910 που κατέγραψε εκείνη την εποχή οπερατέρ της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και στα οποία αποτυπώνονται η Αγία Σοφία, ο Άγιος Δημήτριος, η Παναγία Χαλκέων, ο Λευκός Πύργος, η παλιά παραλία και το λιμάνι.
Οι τηλεθεατές θα πάρουν και μία πρόγευση από το ντοκιμαντέρ που αφορά την Ιστορία Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης,  με τον τίτλο «Από το τραμ στο μετρό», το οποίο επιμελείται δημοσιογραφικά η Μάρνη Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθετεί η Βούλα Κωστάκη με σπάνια αποσπάσματα του περασμένου αιώνα, καθώς και από την προσωπογραφία του Κώστα Βουτσά με κομμάτια από τη ζωή στη γενέθλια πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.