Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Σοβαρό πρόβλημα με το νερό στο Αγγελοχώρι

Ακατάλληλα τα νερά λόγω υφαλμύρισης των υπόγειων υδάτων
Χωρίς νερό, κινδυνεύει να μείνει η ευρύτερη περιοχή του Αγγελοχωρίου, σε έκταση 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από το θαλασσινό νερό που διεισδύει στον υδροφόρο ορίζοντα, καθιστώντας τα νερά ακατάλληλα όχι μόνο για πόση, αλλά και για κάθε άλλη χρήση.

Από μελέτη της Ολυμπίας Κεσόγλου, με επιβλέποντες του επίκουρους καθηγητές Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Γιώργο Βαργεμέζη και Κωνσταντίνο Βουδούρη, προκύπτει πως «η παρουσία του προβλήματος της υφαλμύρισης στην ευρύτερη περιοχή του Αγγελοχωρίου, είναι έντονη, λόγω διείσδυσης της θάλασσας, καθώς η ποιότητα των υπόγειων υδάτων σε όλη την παράκτια έκταση, σύμφωνα με την εργαστηριακή ανάλυση, χαρακτηρίζεται ως υποβαθμισμένη και τα νερά θεωρούνται ακατάλληλα για πόση».
Όπως είπε η κ. Κεσόγλου στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», «η υφαλμύριση είναι έντονη και σε κάποια τμήματα υπάρχει ακαταλληλότητα του νερού, που δεν είναι πόσιμο και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι κατάλληλο ακόμη και για άρδευση».
Σημειώνεται ότι οι γεωτρήσεις στην περιοχή δεν είναι καταγεγραμμένες. Πολλές είναι ιδιωτικές, μέσα σε αυλές σπιτιών, ενώ και το δίκτυο υδροδότησης τροφοδοτείται από τις δημοτικές γεωτρήσεις.

Οι γεωτρήσεις
Η κ. Κεσόγλου συνεχίζει λέγοντας ότι «υπάρχουν γεωτρήσεις η στάθμη των οποίων βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, γεγονός που ευνοεί τη θαλάσσια διείσδυση. Το νερό όλων των γεωτρήσεων προκύπτει ακατάλληλο για πόση. Επιπλέον, διαπιστώνεται πως το νερό που αντλείται από τις γεωτρήσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα του Αγγελοχωρίου, είναι υποβαθμισμένης ποιότητας εξαιτίας της θαλάσσιας διείσδυσης στην περιοχή.
Η παρουσία του προβλήματος της υφαλμύρισης στην περιοχή του Αγγελοχωρίου είναι έντονη, καθώς χαρτογραφούνται δύο υπόγειοι υδροφορείς που έχουν υποστεί ρύπανση λόγω θαλάσσιας διείσδυσης.
Κύρια αιτία της ρύπανσης, αποτελεί η υπεράντληση. Τα αποθέματα στους υδροφορείς ανανεώνονται με αργούς ρυθμούς κι έτσι οι απολήψιμες ποσότητες υπόγειου νερού υπερβαίνουν την ικανότητα της ασφαλούς απόδοσης του παράκτιου υδροφόρου συστήματος. Παράλληλα, ξεκινά η είσοδος της θάλασσας στον υδροφορέα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του γλυκού νερού.
Μία άλλη πιθανή αιτία της ύπαρξης του υποβαθμισμένου επιφανειακού υδροφορέα στην περιοχή που βρίσκονται οι αλυκές, θα μπορούσαν να είναι τα παρασυρόμενα από τον άνεμο άλατα που σκορπίζονται στο χώρο και με το νερό της βροχής διεισδύουν στο έδαφος και προκαλούν την ρύπανση του υδροφορέα», καταλήγει η κ. Κεσόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.