Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Δημοτικές παρατάξεις σε κατάσταση αναμονής

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δυόμιση μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαίου και το προεκλογικό κλίμα στο δήμο Θερμαϊκού είναι περισσότερο από υποτονικό. Λες και απέχουμε όχι δέκα εβδομάδες, αλλά δέκα… χρόνια από την εκλογική αναμέτρηση. Όλες οι παρατάξεις και οι επίδοξοι υποψήφιοι δήμαρχοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, λόγω και της ένδειας στην εξεύρεση στελεχών, περιμένοντας ο ένας τις κινήσεις του άλλου. Και όλοι μαζί, διακατέχονται από ανησυχία και εκνευρισμό, εξ αιτίας της δυναμικής που έχει δημιουργήσει ήδη από τις πρώτες μέρες της εμφάνισής της η νέα δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού».

Μετά τις ανακατατάξεις που προκάλεσε η απόφαση του απερχόμενου δημάρχου κ. Γιάννη Αλεξανδρή να μην είναι ξανά υποψήφιος, όλα έδειχναν ότι το φαβορί για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος, θα ήταν ο μέχρι τώρα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο κ. Γιάννης Μαυρομάτης. Όμως, το πλεονέκτημα που είχε στον ένα και πλέον μήνα από την ανακοίνωση «αποστρατείας» του κ. Αλεξανδρή, δεν έδειξε να το αξιοποιεί δυναμώνοντας με νέα ικανά στελέχη την παράταξη «Θερμαϊκός-Νέα Πορεία» της οποίας ηγείται. Καθώς μέχρι στιγμής, δεν δείχνει να στελεχώνεται από άτομα που και ψήφους θα μπορούσαν να μαζέψουν στην εκλογική μάχη, αλλά και την ικανότητα να διοικήσουν ένα σημαντικό δήμο με τεράστια προβλήματα, όπως ο δήμος Θερμαϊκού.
 Από την άλλη, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Τσαμασλής, που εμφανίστηκε ως «ταύρος εν υαλοπωλείω» στο δήμο Θερμαϊκού με το μπαράζ των προεκλογικών του εξαγγελιών, δεν δείχνει να «περπατάει» η υποψηφιότητά του. Πολύ περισσότερο που όλοι τον θεωρούσαν, μετά την απομάκρυνση Αλεξανδρή, ως τον δεύτερο ισχυρό πόλο στη διεκδίκηση της διοίκησης του δήμου. Αυτό κατά τη γνώμη μας οφείλεται σε δύο λόγους: Αφενός γιατί στερείται από έμπειρους και ικανούς συνεργάτες (ελάχιστα απέφεραν τα ανοίγματα προς τις άλλες παρατάξεις, οι πομπώδεις εξαγγελίες και οι αφειδώλευτες υποσχέσεις περί διανομής θέσεων). Και αφετέρου, διότι εμφανίζεται να πατάει όχι σε μία και δύο, αλλά σε… τρεις βάρκες, λοξοκοιτάζοντας ταυτόχρονα και προς το δήμο Θερμαϊκού αλλά και προς τις υποψηφιότητες Ιωαννίδη και Τζιτζικώστα, με τους οποίους συζητάει για ένταξή του στα ψηφοδέλτιά τους για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Αν τελικά καταλήξει ο κ. Τσαμασλής να είναι υποψήφιος στο δήμο Θερμαϊκού, τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα απορροφήσει και τη μερίδα εκείνη των δεξιών στελεχών της αλήστου μνήμης παράταξης Αλεξανδρή, που καθώς έμειναν άστεγα και «ορφανά», προσπαθούν σήμερα να συσπειρωθούν γύρω από μία ενδεχόμενη αλλά καθόλου σίγουρη υποψηφιότητα του νυν αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Χρήστου Βογιατζή. Στην εξέλιξη αυτή, θεωρείται ότι θα συμβάλουν και οι πιέσεις που ασκούνται προς τον κ.Χ.Βογιατζή και τους δημοτικούς συμβούλους που συμπλέουν μαζί του, από την τοπική οργάνωση Θερμαϊκού της Ν.Δ. αλλά και από υψηλότερα κομματικά κλιμάκια, για να υπάρξει ένας μόνο «γαλάζιος» υποψήφιος στο δήμο Θερμαϊκού και να μην διασπαστούν οι δεξιές ψήφοι.
Οι πληροφορίες λένε ότι ανάλογες πιέσεις, ασκήθηκαν και κατά του κ.Κυριάκου Στεφανίδη, σε σύσκεψη των νεοδημοκρατών υποψηφίων Τσαμασλή, Χρ. Βογιατζή και Στεφανίδη που πραγματοποιήθηκε την  προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία της τοπικής της Ν.Δ. Τις πιέσεις αυτές όχι μόνο τις αντέκρουσε ο κ. Στεφανίδης, αλλά και επιτέθηκε κατά του κ.Τσαμασλή, λέγοντας ότι δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην κοινωνία του Θερμαϊκού.  Όπως εξήγησε ο κ. Στεφανίδης με άρθρο του την επόμενη μέρα, στη σύσκεψη,  κατέθεσε επιστολή στην οποία ανέφερε «…ότι δεν μπορούν να μιλούν για προσπάθεια ενοποίησης του δεξιού χώρου, όταν οι ίδιοι οι αντιπρόσωποι της Τ.Ο. της Ν.Δ. δεν έχουν την απαιτούμενη συνοχή και ήδη έχουν επιλέξει να στελεχώσουν κάποια ψηφοδέλτια». Και λίγο πιο κάτω παρατηρούσε: «Δεν μπορεί η Ν.Δ. και φυσικά η Τ.Ο., με την λογική που λειτουργεί να με πείσει ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση που χρειάζεται η χώρα μας».
Το αρνητικό στην παράταξη «Ευρωπαϊκή Πόλη – Θερμαϊκός» του κ. Στεφανίδη, είναι ότι εκτός από κάποια ονόματα που ανακοίνωσε για Επανομή-Μεσημέρι, δεν φαίνεται να διαθέτει ικανό αριθμό στελεχών στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Ενώ πλήγμα στην παράταξή του αποτελεί και η απόφαση του κ. Αντώνη Ζαβέρκου να είναι υποψήφιος όχι στο δήμο Θερμαϊκού, αλλά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Φυσικά, υπάρχει και η προσκείμενη στο ΚΚΕ δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής την κ.Ντίνα Μώραλη, που θα κάνει, όπως και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, έναν αξιοπρεπή και έντιμο προεκλογικό αγώνα, μακριά από τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες.
Αφήσαμε τελευταία τη νεοδημιούργητη δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» η οποία από τις πρώτες της κιόλας εμφανίσεις, με την ανακοίνωση για την ίδρυση και τους στόχους της, που μοιράστηκε στις λαϊκές αγορές της Νέας Μηχανιώνας, της Επανομής, της Περαίας και των Νέων Επιβατών, απέσπασε ευνοϊκά σχόλια και έγινε δεκτή με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ιδιαίτερα με τη δέσμευσή της ότι θα ανοίξει το δρόμο σε νέες, άφθαρτες δυνάμεις της δημιουργίας και της προόδου, που υπάρχουν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θερμαϊκού. Καθώς επίσης και ότι η νέα δημοτική αρχή, θα σταθεί με κοινωνική ευαισθησία δίπλα στους δημότες, ιδιαίτερα σ΄εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση.
Το γεγονός ότι στη νέα δημοτική παράταξη, μετέχουν δημότες του Θερμαϊκού από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλε στη δημιουργία της, της δίνει αυτό ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Καθώς, λόγω του πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα της, μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν δημιουργούνταν η «Συμπολιτεία», θα επέλεγαν ενδεχομένως έναν από το δίπολο Μαυρομάτης-Τσαμασλής.

Το μειονέκτημα μέχρι στιγμής της παράταξης, είναι ότι δεν επέλεξε ακόμη τον επικεφαλής που θα ηγηθεί ως υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπολιτείας». Όμως και η διαδικασία επιλογής, που θα γίνει την Κυριακή 9 Μαρτίου στο δημοτικό θέατρο Επανομής, θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό ατού της παράταξης. Δεδομένου ότι η εκλογή του υποψηφίου δημάρχου, θα γίνει με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες. Με ψηφοφορία από τη βάση, από τα μέλη της δημοτικής παράταξης και όχι με την … «επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος», όπως τουλάχιστον συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.  

4 σχόλια:

  1. Στρατός χωρίς στρατηγό σημαίνει άναρχος στρατός , δηλαδή σκορποχώρι . Αλλά και οι μάχες κερδίζονται από ικανούς στρατηγούς . Ας δούμε λοιπόν το στρατηγό και τους λοιπούς αξιωματικούς για να συμπεράνουμε αν θα κερδίσει τη μάχη . Μη βιάζεσαι να δείξεις τις προτιμήσεις σου , τις συμπάθειες και αντιπαθειες σου στους λοιπούς υποψηφίους . Γιατί αν δεν καρποφορίσει η προσπάθεια σε βλέπω και σένα μέσα στα ορφανά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά, μιλάμε για ικανούς "στρατηγούς" που διέλυσαν τις παρατάξεις τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. MΠΡΑΒΟ, ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΤΕ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΙ "ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ" ΑΥΤΟΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙς ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εργα και ημέρες Ματζάρη . http://thspiti.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.