Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ισχυρότατο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 10,5% δίνει νέο γκάλοπ

Στις 10,5 μονάδες ανοίγει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, με βάση την νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση ένα μήνα πριν, η διαφορά ήταν στις 10 μονάδες.

Με το ποσοστό αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αισιοδοξεί για οριακή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Η Χρυσή Αυγή σημειώνει πτώση υποχωρώντας στην πέμπτη θέση. Πέρα από την παράσταση νίκης όπου επικρατεί με μεγάλη διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει και σε ποιοτικές ερωτήσεις, από το αν είναι θετικό γεγονός μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, μέχρι την ερώτηση για το ποια θα είναι η καλύτερη κυβέρνηση για την χώρα.
Εκλογική επιρροή 

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 35,5%. Στη δεύτερη θέση η ΝΔ με ποσοστό 25% ενώ τρίτο βρίσκεται το Ποτάμι με 7,5%. Στο 6% η εκλογική επιρροή της Χρυσής Αυγής.
Στο 6,5% κυμαίνεται η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ, στο 5% του ΚΚΕ, στο 3% των ΑΝΕΛ και στο 1% της ΔΗΜΑΡ.
Τα σενάρια αυτοδυναμίας
Με  βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, οι έδρες κατανέμονται ως εξής: 
ΣΥΡΙΖΑ:            35,5%        150 
ΝΔ:                     25,0%           71
ΠΟΤΑΜΙ:           7,5%           21
ΠΑΣΟΚ:             6,5%           18
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ:  6,0%           17
ΚΚΕ:                   5,0%           14
ΑΝΕΛ:                3,0%             9
ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΟΜΜΑΤΑ: 11,5%
 Σημείωση: Ο υπολογισμός των εδρών, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, βασίζεται αφενός στο ποσοστό που λαμβάνει κάθε κόμμα που εισέρχεται στο Κοινοβούλιο (που ξεπερνάει δηλαδή το όριο του 3%), αφετέρου στο συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Κοινοβουλίου (που δεν ξεπερνούν δηλαδή το όριο του 3%). 
Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις έδρες του πρώτου κόμματος και το ποσοστό που χρειάζεται για την επίτευξη της αυτοδυναμίας (151 έδρες), αυτό εξαρτάται τόσο από το ποσοστό του κόμματος αυτού, όσο και από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Κοινοβουλίου. Συνεπώς, ανάλογα με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Κοινοβουλίου, το ποσοστό του πρώτου κόμματος για την επίτευξη της αυτοδυναμίας μπορεί να πέσει στο 35% ή και να ανέβει πάνω από το 40%.
 Στην ερώτηση αν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα ήταν θετική εξέλιξη το 39% απαντά θετικά. Μικρότερο το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ, με το 30% να θεωρεί μια νίκη του κυβερνώντος κόμματος θετική εξέλιξη. Το 39% θεωρεί αρνητική εξέλιξη μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ για τη ΝΔ το ποσοστό φτάνει το 48%. 

Το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε συνεργασίας (28%) ή αυτοδύναμη (16%)  θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη  για τη χώρα. Μια κυβέρνηση της ΝΔ συγκεντρώνει το 32%.  (Με κορμό τη ΝΔ  22%, αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ  10%) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.