Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Προβάδισμα 6,5 μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέο γκάλοπ

Το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του Mega και στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 6,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδιαφέρον στοιχείο, από την ανάλυση της πρόθεσης ψήφου, είναι η άνοδος του Ποταμιού, αλλά και η πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.
Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα έχουν ως εξής:
·         ΝΔ: 20,2%
·         ΣΥΡΙΖΑ: 26,7%
·         ΠΑΣΟΚ: 4%
·         ΑΝΕΛ: 3%
·         Χρυσή Αυγή: 5,7%
·         ΚΚΕ: 5,7%
·         Ποτάμι: 6%
·         ΛΑΟΣ: 2,1%
·         ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,6%
·         Άλλο: 4,7%
·         Λευκό / Άκυρο: 2,1%
·         Αναποφάσιστοι: 18,2% 
Οι πολίτες απαντούν πως σε ποσοστό 73,5% είναι πολύ η αρκετά σίγουροι για την απόφασή τους σχετικά με το τι θα ψηφίσουν, ενώ την απάντηση "Λίγο" ή "Καθόλου" έδωσε το 15,2%. Εντελώς αναποφάσιστοι δήλωσαν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 11%. 
Δημοφιλέστερος πολιτικός αναδεικνύεται από τη δημοσκόπηση ο Αλέξης Τσίπρας καθώς συγκεντρώνει το 42,8% των θετικών απόψεων και τον ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 41%. Τρίτος σε δημοφιλία είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης με 40% θετικές απόψεις και ακολουθούν ο Φώτης Κουβέλης με 34% και ο Δ. Κουτσούμπας με 33,6%.
Οι θετικές απόψεις για τον Π. Καμμένο φτάνουν το 29%, για τον Ευ. Βενιζέλο στο 22,8% και για τον Ν. Μιχαλολιάκο στο 11,6%. 
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ωστόσο παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 43,1% παρουσιάζοντας μικρή πτώση της τάξης του 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 37,2%, το οποίο είναι υψηλότερο κατά 8,2% από το προηγούμενο ποσοστό του στη μέτρηση της GPO. Η επιλογή κανένας συγκέντρωσε το 17,9%

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές 
Σαφής είναι η θέληση των πολιτών να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές καθώς σε ποσοστό 55,7% επιθυμούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 40,3%.
Ωστόσο οι πολίτες, που απάντησαν στη δημοσκόπηση της εκπομπής "Ανατροπή", που διενήργησε η GPO στέλνουν μήνυμα στον πολιτικό κόσμο δίνοντας ποσοστό 62,4% στην επιλογή μη πολιτικού προσώπου για το αξίωμα του ΠτΔ, ενώ μόλις το 24% ζητά ο επόμενος Πρόεδρος να είναι πολιτικός. Μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που δεν απάντησαν καθώς φτάνει στο 13,6%. 
Οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την πρόταση της αντιπολίτευσης για ανατροπή της κυβέρνησης καθώς το 45,9% συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ενώ το 50,5% διαφωνεί. Το 36% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 61,8% πιστεύει το αντίθετο.
Ωστόσο το ποσοστό του "ναι" έχει αυξηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες. Αναφορικά με την περαιτέρω διαπραγμάτευση οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 42,5% πως η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, ενώ το 48,9 % ζητά διαβουλεύσεις από κυβέρνηση που θα προκύψει από νέες εκλογές. 
Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (52,5%) εκτιμούν ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει περάσει οριστικά, αν και αντίθετη άποψη έχει το 41,2%. Το 54,1% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι δανειστές μπορούν να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ αντίθετη θέση εκφράζει το 43,2%.
Στην ερώτηση εάν η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία εξόδου από το ευρώ εάν δεν πετύχει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους θετικά απαντά το 35,6%, ενώ το 61% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο κοινό νόμισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.