Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Πρόταση για εορτασμό της 70ης επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Πανηγυρικό εορτασμό για την 70η επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, προτείνει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, με μια σειρά από ιδέες για το πώς θα μπορούσε να πραγματοποιείται η συγκεκριμένη εορτή.

Η σχετική επιστολή που απέστειλε προς το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έχει αναλυτικά ως εξής:
«Προς
κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
κ. ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Σ.Θ.
κ.κ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ – ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ Δ.Θ.
ΘΕΜΑ: Εορτασμός επετείου απελευθέρωσης Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής (30-10-1944)
Στις 30 Οκτωβρίου 2014 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση –σωτηρία της Θεσσαλονίκης από τα από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής (30-10-1944) από τις ανταρτικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
Μόλις το 1981, 37 χρόνια μετά, τίμησαν οι Θεσσαλονικείς την επέτειο της «απολυτρώσεως» της πόλης με πρωτοβουλία του τότε δήμαρχου Θανάση Γιαννούση και τη συμμετοχή των δημάρχων Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Συκεών στη συνέχεια.
Την παρακαταθήκη αυτή θα συνεχίσει μέχρι το 1986 και ο κατοπινός δήμαρχος Θεοχάρης Μαναβής, ενώ επί δημαρχίας Σ. Κούβελα παύει κάθε δημοτικός εορτασμός της «ενοχλητικής» αυτής επετείου.
Το υπουργείο Β. Ελλάδας και η ΤΕΔΚ συνεχίζουν να τιμούν την επέτειο, ώσπου, μετά το 1989, προς δόξαν της διατυμπανισμένης «εθνικής συμφιλίωσης», σβήνεται από το δημοτικό εορτολόγιο και δεν εντάσσεται στον επίσημο τριήμερο εορτασμό και τους πανηγυρισμούς της «επετείου του ΟΧΙ», στους οποίους, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία γιορτάζεται η...έναρξη (!) και όχι λήξη του πολέμου. Έκτοτε ο εορτασμός εξαντλούνταν σε μια τυπική στρατιωτική τελετή στο ηρώο του Γ΄ Σ.Σ, που τα δύο τελευταία χρόνια έπαψε να γίνεται και αυτή.
Σήμερα, 70 χρόνια μετά, με τους νοσταλγούς-μιμητές των Ναζί στη Βουλή ή προφυλακισμένους για εγκλήματα, δεν θα βρείτε στον κεντρικό δήμο κανένα δρόμο με την ιστορική ημερομηνία «30/10/1944» ή με τα ονόματα των απελευθερωτών της που έσωσαν τις ζωτικές υποδομές της πόλης (υδραγωγείο, ηλεκτρική εταιρεία, λιμάνι, μύλους Αλλατίνη) από την ανατίναξη. Αντίθετα θα δείτε να φιγουράρουν, με απόφαση του χουντικού Δ.Σ.Θ. και την ανοχή των κατοπινών, τα ονόματα όσων προϋπάντησαν, συνεργάστηκαν και κατευόδωσαν τους τυράννους.
Έστω και με καθυστέρηση 70 ετών, το Δ.Σ.Θ., αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια για την πόλη μας, πρέπει:
α) να ζητήσει από τον «τελετάρχη» των εκδηλώσεων της επετείου του «ΟΧΙ», Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, να εντάξει στον τριήμερο επίσημο εορτασμό την 30η Οκτωβρίου – ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τους ΝΑΖΙ.
β) ο Διευθυντής Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας με έγγραφό του να προτρέψει τους εκπαιδευτικούς να εντάξουν και να αναδείξουν στις αντίστοιχες σχολικές γιορτές τα γεγονότα και τη σημασία της απελευθέρωσης της πόλης από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης.
γ) ανεξάρτητα από την απόφαση της Περιφέρειας, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να τιμήσει τη μέρα αυτή
- με τελετή στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Ν. Παραλία.
- η δημοτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αξιοποιώντας τόσο το δικό τους αρχειακό υλικό όσο και τις «ελεύθερης, αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3», να εντάξουν στο πρόγραμμά του σχετικά αφιερώματα.
- να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης το φωτογραφικό υλικό από την έκθεση: «Η γιορτή της Ελευθερίας, Ο ΕΛΑΣ οργανώνει πάνδημο εορτασμό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, 2 Νοεμβρίου 1944» του Μουσείου Φωτογραφίας του Δήμου Καλαμαριάς
- να οργανωθεί υπό την αιγίδα του δήμου και σε συνεργασία με την «Εθνική Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα» σχετική εκδήλωση.
- να απαλείψει από τους δρόμους της πόλης τα ονόματα γνωστών συνεργατών των ΝΑΖΙ, που αποδόθηκαν από τα διορισμένα δημοτικά συμβούλια την περίοδο της χούντας και να κοσμήσει τους δρόμους της πόλης με τα ονόματα των απελευθερωτών της. Μια τέτοια απόφαση, πέρα από τον προφανή ιστορικό συμβολισμό της, θα αποτελεί και πολιτικό όπλο απέναντι στους νεοναζί.
- να αναρτήσει , ανάμεσα στα πορτρέτα των δημάρχων της πόλης, το πορτρέτο του πρώτου δημάρχου της απελευθερωμένης Θεσσαλονίκης, του αντιστασιακού καθηγητή-τέως πρύτανη του ΑΠΘ Δημήτρη Καβάδα, απομακρύνοντας παράλληλα τα πορτρέτα των κατοχικών δημάρχων Κ. Μερκουρίου και Γ. Σερεμέτη, που συνεργάστηκαν με τους τυράννους της φαιάς πανούκλας.
Θεσσαλονίκη 13 Οκτωβρίου 2014
Για τη «Θεσσαλονίκη - ανοιχτή πόλη»

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.