Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ούτε να ... πεθάνει κανείς δεν μπορεί στο δήμο Θερμαϊκού

Σ΄αυτό τον τόπο δεν μπορεί…. ούτε να πεθάνει κανείς, καθώς τα κοιμητήρια, τόσο στην Περαία, όπως επίσης στη Νέα Μηχανιώνα, την Επανομή και τις άλλες δημοτικές κοινότητες,  έχουν υπερπληρωθεί και οι συγγενείς των πεθαμένων δίνουν πραγματική μάχη για την εξασφάλιση ενός τάφου ώστε να ενταφιάσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο που αποδήμησε εις Κύριον.

Πριν λίγο καιρό, γίναμε μάρτυρες στις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε συγγενής νεκρού για την εξεύρεση τάφου και το … «μέσον» που έβαλε, απευθυνόμενος σε βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ώστε να μεσολαβήσει στο δήμο για να βρεθεί κενή θέση στα κοιμητήρια της Περαίας.
Το ίδιο έντονο, είναι το πρόβλημα και στα κοιμητήρια της Ν.Μηχανιώνας, όπου παρατηρείται υπερπληρότητα, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα νεκροταφεία της Επανομής. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που είχε αναφέρει την περασμένη άνοιξη στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολο Οικονομίδη: Ήταν να γίνει το πρωί η κηδεία ενός συνδημότη μας και καθυστέρησε επί πολλές ώρες, μέχρι να γίνει από τα κοιμητήρια της Επανομής κάποια εκταφή, ώστε να αδειάσει τάφος!

Επέκταση και δημιουργία νέων
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιαυτό και η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί η υπερπληρότητα που υπάρχει στα οκτώ κοιμητήρια του δήμου και να εξεταστεί το θέμα της επέκτασης των νεκροταφείων και της δημιουργίας νέων.
Η μετεγκατάσταση και δημιουργία νέων κοιμητηρίων, πέρα από το οικονομικό σκέλος, σκοντάφτει και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ο τρόπος ίδρυσης και λειτουργίας κοιμητηρίων από άποψη υγιεινής και πολεοδομίας καθορίζεται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Για να δημιουργηθεί ένα καινούριο νεκροταφείο, απαιτείται η έγκριση ακόμη και από τον…Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Όχι γιατί οι κεκοιμημένοι αδελφοί μας πρόκειται να μεταφερθούν σε τουριστικές περιοχές του παραδείσου ή της κόλασης, κατά περίπτωση, αλλά ο ΕΟΤ θα γνωμοδοτήσει ότι το δημιουργούμενο νεκροταφείο δεν βρίσκεται κοντά σε κύριες οδικές αρτηρίες και παραλιακούς ή τουριστικούς γενικά χώρους.

Στον νομό Θεσσαλονίκης πολλά από τα πάλαι ποτέ χωριά της περιφέρειας αναπτύχθηκαν και έγιναν σήμερα μικρές πόλεις, ενώ τα κοιμητήρια έμειναν αναγκαστικά στη μέση, δημιουργώντας προβλήματα στους νέους πολεοδομικούς σχεδιασμούς. Σε περιπτώσεις, όπως του Φίλυρου ή της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας του δήμου Θερμαϊκού, έχει προβλεφθεί η μετεγκατάσταση κοιμητηρίων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες μελέτες
Από το 1981 και μετά η νομοθεσία για την απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ του οικισμού και του κοιμητηρίου δεν έχει αλλάξει, ωστόσο εκπρόσωποι των διευρυμένων πλέον δήμων υποστηρίζουν ότι όσο πιο μακριά από το κέντρο ενός οικισμού τόσο πιο καλά. Γιατί στις πλείστες όσες περιπτώσεις περιοχών της περιφέρειας που μεγαλώνουν οικιστικά και επιθυμούν να προσελκύσουν νέους κατοίκους η εικόνα του κοιμητηρίου λειτουργεί αποτρεπτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.