Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Οι κτηματομεσίτες για το επενδυτικό ενδιαφέρον στην ανατ.Θεσσαλονίκη

της Άννης Καρολίδου
Επενδυτικό ενδιαφέρον, από ξένους αλλά και Έλληνες, για αναπτύξεις στους τομείς του αθλητισμού, της υγείας και του ιαματικού τουρισμού αλλά και των νέων τεχνολογιών, όπως όμως και της αγοράς κατοικίας, εκδηλώνεται για τους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού, που είναι και οι πρώτοι, από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, στους οποίους θα γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων. 


Ήδη, τη δημοτική αρχή Θέρμης έχουν προσεγγίσει μία γερμανική και μία ισραηλινή εταιρεία, που συζητούν την εξασφάλιση μεγάλων ακινήτων, προκειμένου η πρώτη να δημιουργήσει συγκρότημα κατοικιών για συνταξιούχους Γερμανούς και, η δεύτερη, να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της αγροτεχνολογίας. 
Τα ανωτέρω τονίσθηκαν από το δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε ο Σύλλογος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαπιστώνει την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο για επαγγελματικά, όσο και οικιστικά ακίνητα σε αυτούς τους δύο δήμους.

Τουριστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις
Στο δήμο Θερμαϊκό, η νέα δημοτική αρχή, πρόκειται μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων και μόνο να επιδιώξει την αξιοποίηση μεγάλων δημοτικών ακινήτων. Έτσι, Σουηδοί και Γερμανοί, από τον κλάδο του τουρισμού υγείας, έχουν ενδιαφερθεί και 4-5 μεγάλα ακίνητα σε Αγγελοχώρι και Επανομή, ενώ γερμανικός όμιλος έχει δείξει ενδιαφέρον για την έκταση, στο Αγγελοχώρι, που ο δήμος σκόπευε να δημιουργήσει ενυδρείο, ένα έργο επένδυσης περίπου 20 εκατ. ευρώ. 
Επίσης, όπως είπε ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, Καναδοί, Γερμανοί και Ρώσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, το οποίο είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και που τελικά, μετά από μεγάλη αντίδραση αποφασίστηκε να μη πωληθεί αλλά να εκμισθωθεί. 
Με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά δημοσιοποιείται η απόφαση και πρόθεση του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, να συνεργαστεί με τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, προκειμένου από κοινού να βοηθήσουν στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων. 
Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Άγγελος Πασαλίδης, ήδη στο δήμο Θερμαϊκού (Περαία, Ν. Επιβάτες, Επανωμή και Μηχανιώνα) αρχίζει να επαναλαμβάνεται η τάση που έχει εκδηλωθεί στη Χαλκιδική, δηλαδή Βαλκάνιοι, Σκοπιανοί, Σέρβοι αλλά και κάποιοι Ρώσοι αγοράζουν μικρά διαμερίσματα. Λίγες αγορές έχουν γίνει και από Γερμανούς. 
«Οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές. Έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, κατά 30% και πλέον, ενώ στη διαπραγμάτευση η μείωση μπορεί να φτάσει ως και το 50%. Θεωρούμε ότι η εικόνα της αγοράς στους δύο αυτούς δήμους, τους αδικεί και αυτό συμβαίνει επειδή, είχαν μεγάλες επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων και εκτεταμένες ανοικοδομήσεις σε εξέλιξη, όταν ξέσπασε η κρίση», τόνισε ο κ. Πασαλίδης. 

Οι αγοραστές θέλουν διαμερίσματα
Στη Θέρμη, η ζήτηση της αγοράς κατοικίας δεν αφορά πλέον τόσο τις μονοκατοικίες αλλά διαμερίσματα, ενώ κάποια από τα «κουφάρια» παλιών βιομηχανιών- βιοτεχνιών, αρχίζουν να βρίσκουν νέους χρήστες. 
Οι Έλληνες επενδυτές, που προσεγγίζουν το Δήμο για να πληροφορηθούν θέματα χρήσεων γης αλλά και μίσθωσης εκτάσεων, δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.  Το ενδιαφέρον έγινε έκδηλο μετά το σχέδιο του ΠΑΟΚ για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου στους Ταγαράδες. 
Να σημειωθεί, ότι ο Δήμος κινητοποιήθηκε για να ξεπεραστούν τα νομοθετικά κωλύματα και έχει σκοπό, καθώς διαθέτει σημαντικό απόθεμα γης, να λύσει το ζήτημα των μακροχρόνιων μισθώσεων. Μάλιστα, όπως πληροφόρησε ο κ. Παπαδόπουλος, ως το καλοκαίρι του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί σύστημα GIS, στο οποίο θα περαστούν τα περίπου 1.800 μεγάλων δημοτικών ακινήτων. Το 50% είναι μισθωμένα αλλά τα υπόλοιπα είναι προς αξιοποίηση. 
Ο καλλικρατικός Δήμος Θερμαϊκού διαθέτει 52 χλμ συνεχόμενης ακτογραμμής και η νέα δημοτική αρχή, μετά και τον καθαρισμό των νερών του Θερμαϊκού Κόλπου, θα ρίξει το βάρος στην τουριστική και τη ναυταθλητική ανάπτυξη. Θα πιέσει για να ξεπεραστεί το κορυφαίο πρόβλημα για το Δήμο που είναι η προσπελασιμότητα, καθώς το οδικό δίκτυο είναι ανεπαρκές, ενώ ειδικά για ότι αφορά το real estate, περιμένει να εγκριθούν οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, που βρίσκονται στο ΥΠΕΚΑ και , όπως και οι επεκτάσεις του Γ.Π.Σ. 
Η δημοτική αρχή, όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης, πρόκειται να αναθεωρήσει όλες τις μελέτες ΓΠΣ έτσι ώστε να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός αλλά και να καταργηθεί ο χαρακτηρισμός της αμιγούς κατοικίας, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές και να προσαρμοσθούν στα επίπεδα των αγοραίων. 

Τιμές στους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού
Οι καλλικρατικοί δήμοι είναι μεγάλοι και με σημαντικές εσωτερικές διαφοροποιήσεις τόσο σε θέματα υποδομών, δραστηριοτήτων των τοπικών οικονομιών και, με μία λέξη, προφίλ. 
Έτσι στο δήμο Θέρμης, τα αγροτεμάχια στη Θέρμη ξεκινούν από 20.000 ευρώ / στρέμμα και φθάνουν έως και τις 40.000, ενώ στα Βασιλικά η τιμή εκκίνησης είναι κοντά στις 5.000 ευρώ/ στρ. και φτάνει ως τις 25.000 ευρώ.  Στα οικόπεδα, οι τιμές στη Θέρμη, σε σύγκριση με τα Βασιλικά είναι ως και τρεις φορές επάνω, αφού ξεκινούν από 90 ευρώ/τμ και φθάνουν στα 150 ευρώ/τμ, όταν στα Βασιλικά είναι από 30ευρώ/τμ έως 70 ευρώ/τμ οι ανώτερες.  Στα διαμερίσματα, στη Θέρμη οι τιμές κυμαίνονται από 900 ευρώ/τμ ως 1200 ευρώ/τμ, όταν στα Βασιλικά είναι από 500 ευρώ/τμ έως 700 ευρώ/τμ.
Στο δήμο Θερμαϊκού, στα υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται οι τιμές των ακινήτων σε Περαία, Ν.Επιβάτες και Αγία Τριάδα, ενώ στα χαμηλότερα είναι σε Αγγελοχώρι και Επανωμή. 
Πιο συγκεκριμένα, τα αγροτεμάχια στην Περαία πωλούνται από 15.000 ευρώ/στρ. έως 25.000 ευρώ/στρ. , όταν στην Επανομή οι τιμές είναι από 6.000 ευρώ/στρ. έως 12.000 ευρώ/στρ. Στα οικόπεδα και πάλι οι υψηλότερες τιμές είναι στη Περαία και κυμαίνονται από 300 ευρώ/τμ έως 700 ευρώ/τμ, ενώ στην Επανομή είναι από 150 ευρώ/τμ έως 400 ευρώ/τμ/ . Τέλος, στα διαμερίσματα το τ.μ. στην Περαία πωλείται από 500  ευρώ έως 1100 ευρώ, ενώ στην Επανομή από 400 ευρώ έως 900 ευρώ. 

πηγή: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.