Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Εκδήλωση μνήμης για τα 70 χρόνια από το Μπλόκο της Επανομής

Το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του δήμου Θερμαϊκού και η δημοτική κοινότητα Επανομής, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, ώρα 18:30, στο  Δημοτικό Θέατρο Επανομής για τα εβδομήντα (70) χρόνια (1944-2014) από το Μπλόκο της Επανομής.

Ομιλητές θα είναι ο ιστορικός-Δρ. Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ., Θεοδόσης Τσιρώνης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος. Κείμενα θα διαβάσει η ποιήτρια Αναστασία Χατζή. Το πρόγραμμα θα πλαισιώσει η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής. Είσοδος ελεύθερη.
Στις 7 Αυγούστου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές κυκλώνουν την Επανομή, συλλαμβάνουν ως ομήρους περίπου 300 κατοίκους και τους μεταφέρουν πεζούς, κάτω από καυτό ήλιο και με καύσωνα, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Παύλου Μελά» της Θεσσαλονίκης, μετά από εξαντλητική πορεία δέκα και πλέον ωρών. Από αυτούς τους Επανομίτες, οι 15 θα οδηγηθούν στα Ναζιστικά στρατόπεδα της Γερμανίας, όπου θα υποστούν επί ένα και πλέον έτος απίστευτη ταλαιπωρία.

Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστούν άγνωστα στοιχεία για την ιστορική πορεία της Επανομής στο διάβα του χρόνου, καθώς επίσης και για το έπος της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή του Θερμαϊκού κατά τη μαύρη περίοδο της Ναζιστικής κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.