Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ταλαιπωρούνται οι δημότες Θερμαϊκού με τα σαράβαλα του ΟΑΣΘ

Τα πιό σαράβαλα λεωφορεία που διαθέτει ο ΟΑΣΘ, είναι δρομολογημένα στις
γραμμές 69 (Επανομή) και 72 (Ν.Μηχανιώνα) που εξυπηρετούν το Θερμαϊκό
Παράγινε το κακό με τα σαράβαλα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, λεωφορεία που δρομολογεί καθημερινά ο ΟΑΣΘ στις γραμμές 69 και 72 που εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό στις περιοχές του δήμου Θερμαϊκού. Τα λεωφορεία, καθώς είναι παμπάλαια, χαλάνε συνεχώς και μόνο τις τελευταίες ημέρες, πάνω από τέσσερα οχήματα ακινητοποιήθηκαν λόγω βλάβης, με συνέπεια την αφάνταστη ταλαιπωρία των επιβατών.

Μόλις προχτές, γίναμε μάρτυρες ενός τραγελαφικού περιστατικού. Ένα λεωφορείο της γραμμής 72 (ΙΚΕΑ-Ν.Μηχανιώνα) που κατευθύνονταν προς Περαία, λίγο μετά το αεροδρόμιο, στον γνωστό κόμβο «Μηδέν», άρχισε ξαφνικά να βγάζει καπνούς από τη μηχανή. Έντρομος ο οδηγός του, το σταμάτησε στην άκρη του δρόμου και αρπάζοντας ένα λάστιχο, με το οποίο κάποιος περίοικος πότιζε το γκαζόν, άρχισε να καταβρέχει το όχημα, ενώ οι επιβάτες που παρέμεναν μέσα στο λεωφορείο κοίταζαν έκπληκτοι από τα παράθυρα, καθώς δεν είχαν αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε.
Το έχουμε σημειώσει πολλές φορές: Ο ΟΑΣΘ σε αυτές τις λεωφορειακές γραμμές, χρησιμοποιεί τα πιο παμπάλαια και άχρηστα οχήματα που διαθέτει, με συνέπεια οι επιβάτες να μετακινούνται χωρίς τις ανέσεις των σύγχρονων λεωφορείων, αλλά κυρίως με προβλήματα στην ασφάλειά τους. Τα σαράβαλα αυτά, που κάνουν δαιμονισμένο θόρυβο, δεν διαθέτουν κλιματισμό, με συνέπεια οι επιβάτες να «ψήνονται» το καλοκαίρι από τη ζέστη και να παγώνουν το χειμώνα από το κρύο.
Και όλα αυτά, ενώ οι μεγαλομέτοχοι του ΟΑΣΘ επιβάλουν τη μία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου μετά την άλλη, με τελευταία αυτή που ισχύει από 1ης Οκτωβρίου, αναγκάζοντας τους μετακινούμενους με την αστική συγκοινωνία πολίτες, να επιβαρύνονται με 30% επιπλέον της τιμής του εισιτηρίου που πλήρωναν πριν.
Μόλις προχτές, τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας  το θέμα των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ. Μέλη του Συντονιστικού Πολιτών και Συλλογικοτήτων που έχει σχηματιστεί κατά των αυξήσεων,  κατήγγειλαν από του βήματος ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, τη στιγμή που παραμένουν εγγυημένα τα κέρδη των μετόχων του ΟΑΣΘ.
Οπως είπαν, η «λύση» που συμφωνήθηκε μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων και ΟΑΣΘ, με μείωση της κρατικής ενίσχυσης προς τον Οργανισμό, έχει ως αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας του Οργανισμού να επιβαρύνει ουσιαστικά τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους μαθητές, τους φοιτητές και όλο το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, που δεν έχει καμιά άλλη επιλογή μετακίνησης, καθώς ο ΟΑΣΘ είναι ιδιωτικό μονοπώλιο επιδοτούμενο από το κράτος.
Ψήφισμα με το οποίο ζητείται απόσυρση των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, δωρεάν μετακινήσεις ανέργων, μαθητών, φοιτητών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων και δημόσιο, φτηνό και ποιοτικό φορέα μαζικών μεταφορών κατέθεσε η περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ριζοσπαστική Περιφερειακή Ενότητα», και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω», Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να δώσει στη δημοσιότητα το μετοχολόγιό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.