Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Τιμητική εκδήλωση για τον δημοσιογράφο, λογοτέχνη και αγωνιστή Νίκο Παπαπερικλή

Τιμητική εκδήλωση για τον Μικρασιάτη Βυρωνιώτη λογοτέχνη και αγωνιστή της Αριστεράς, Νίκο Παπαπερικλή, οργανώνουν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, ώρα 7μμ οι οργανώσεις μελών (ΟΜ)  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βύρωνα. Η εκδήλωση που γίνεται  επ’ ευκαιρία της επετείου 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία των ΟΜ Βύρωνα, στην οδό Ερυθραίας 18.

Ένας ακούραστος εργάτης της πέννας που με τιμούσε με τη φιλία του, ήταν ο μαχητής δημοσιογράφος, λογοτέχνης και κοινωνικός παράγοντας Νίκος Παπαπερικλής,  και ο οποίος υπήρξε στις οκτώ δεκαετίες της ζωής του υπόδειγμα ήθους, εργατικότητας, αξιοπρέπειας και κυρίως, συνεισφοράς και αγώνων για μία πιο δίκαιη κοινωνία και μία Ελλάδα δίχως αφέντες και «προστάτες».


Η ζωή και το σπουδαίο έργο του

Ο Νίκος Παπαπερικλής (1908-1988), που λάμπρυνε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με την ανεκτίμητη προσφορά του, υπήρξε μία από τις γλυκύτερες, πιο δραστήριες και πιο ευγενικές μορφές της Αριστεράς, που γνωρίσαμε στη ζωή μας. Γεννήθηκε το 1908, στην Προποντίδα και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση της οικογένειάς του στην Ελλάδα, δουλεύοντας σκληρά από παιδί σχεδόν, έβγαλε το Γυμνάσιο και σπούδασε Νομικά. Το 1928 εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και άρχισε να δημοσιογραφεί στο «Ριζοσπάστη», ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1930 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Με την εισαγωγή του σχεδόν στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, ο Νίκος Παπαπερικλής αναδείχθηκε σε ηγέτη του φοιτητικού κινήματος της Θεσσαλονίκης, όπου οι φοιτητές εκτός των οικονομικών και ακαδημαϊκών προβλημάτων, είχαν να αντιμετωπίσουν και την αυταρχική διοίκηση του Πρύτανη Περικλή Βιζουκίδη.

Το 1935 αποβάλλεται από το πανεπιστήμιο και λίγο αργότερα γίνεται μόνιμος συντάκτης του «Ριζοσπάστη».

Η δικτατορία του Μεταξά, τον εξορίζει το 1936 αρχικά στον Άη-Στράτη και στη συνέχεια στην Ακροναυπλία.

Στα στρατόπεδα της εξορίας και της φυλακής, θα μείνει μέχρι το 1943, οπότε κατά τη μεταφορά του στο στρατόπεδο της Λάρισας δραπετεύει και βγαίνει στο Βουνό. Στην Ευρυτανία, όπου αποστέλλεται από το ΕΑΜ για τις ανάγκες του αγώνα, ξεχωρίζει για την αντρειοσύνη του.

Τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής, το 1944, το ΚΚΕ τον στέλνει στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται βασικό στέλεχος, αρθρογράφος και επιφυλλιδογράφος της μυστικής στην αρχή και μετά την απελευθέρωση της νόμιμης έκδοσης της εφημερίδας «Λαϊκή Φωνή», που ήταν όργανο του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ. Παράλληλα γράφει και σε άλλα έντυπα της Αριστεράς.

Στα χρόνια της χούντας ο Νίκος Παπαπερικλής βρέθηκε στο εξωτερικό, όπου δούλεψε στη «Φωνή της Αλήθειας», τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ. Μετά τη μεταπολίτευση και μέχρι το θάνατό του, στις 22 Ιανουαρίου 1988, υπέγραφε το χρονογράφημα του «Ριζοσπάστη», ως «Νίκος Φιλικός». Στο ενεργητικό του είχε αρκετά πεζογραφικά βιβλία.


Διαβάστε περισσότερα:

https://farosthermaikou.blogspot.com/2015/12/blog-post_54.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2022/06/blog-post_19.html

https://farosthermaikou.blogspot.com/2020/03/blog-post_28.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.