Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

"Αξιοποίηση του κάμπινγκ Αγ. Τριάδας αλλά για ποιόν;"

Οι εισηγητές στην εκδήλωση που οργάνωσε στις 17 Οκτωβρίου η Επιτροπής Πρωτοβουλίας "Σώστε το Κάμπινγκ"
Θέλουμε να στηρίξουμε την αξιοποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αλλά με στόχο η εγκαταλειμμένη σήμερα έκταση να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης έχοντας στο επίκεντρο περιβάλλον και κοινωνία”, τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , κάτοικος Περαίας, Αφεντούλα Παπαλεξίου, μιλώντας την προηγούμενη Δευτέρα στην εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού “Σώστε το κάμπινγκ”.

Η κυρία Παπαλεξίου, που παράλληλα είναι Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος, Οργανωτική Γραμματέας της ΠΟΜΗΤΕΔΥ και Πρόεδρος του ΣΥΜΗΔΥΠΑΣ, αναρωτήθηκε τι μεσολάβησε και άλλαξε άρδην την άποψή του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης που σήμερα είναι δήμαρχος Θερμαϊκού ο οποίος το 2014 έλεγε ΟΧΙ στα σχέδιά του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως υπογράμμισε, η ξαφνική μεταστροφή της άποψης του Δήμου μπορεί να υποβάλλεται από τη φούρια του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Και πρόσθεσε ότι αυτό που το 2014 ήταν οικολογικό και αναπτυξιακό έγκλημα δεν μπορεί σήμερα να είναι σωτήρια κίνηση ανάπτυξης.

Ακολουθεί στη συνέχεια εκτενής περίληψη της εισήγησης που έκανε στην εκδήλωση η μηχανικός Αφεντούλα Παπαλεξίου:

Ευχαριστώ θερμά όλους εσάς που είστε εδώ για να μιλήσουμε για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Να μιλήσουμε για μία έκταση 162.602 τετραγωνικών μέτρων ,με δομημένη επιφάνεια και εντός σχεδίου 2.230 τετραγωνικά μέτρα. Για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, δηλαδή, που στην ιστοσελίδα του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει: το ακίνητο προσφέρεται για ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού αναψυχής ή και τουριστικής κατοικίας. Ως το τέλος του 2022 το συγκεκριμένο ακίνητο αναμένεται να βγει στο σφυρί.

Ανατρέχοντας στη συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ , διακρίνουμε τη φούρια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει βιαστικά τα πάντα. Και στην περίπτωση του κάμπινγκ σκοπεύει να το πράξει, αγνοώντας πως σε όλη την υπέροχη παραλιακή μας ζώνη ( 52 km) , ο δήμος δεν έχει πουθενά το αποτύπωμά του.

Βέβαια, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ελληνικό - στο οποίο η ανάπτυξη θα ερχόταν βζιιιν- η παρούσα κυβέρνηση εξισώνει την ανάπτυξη με το real estate.

Ας μιλήσουμε ως πολίτες λοιπόν:

Για ένα παιδί του 1975 , το μέρος ήταν ένας μαγικός προορισμός για μπάνιο, για διασκέδαση! Πολλά χρόνια αργότερα ,όταν ο δήμος μας πλέον έγινε τόπος μόνιμης κατοικίας, αν και εγκαταλειμμένο το μέρος, συνέχιζε να είναι ένας καταπράσινος παράδεισος στα πόδια μας.

Υπέροχη θέση, πυκνή βλάστηση, σε έναν τόπο που είναι όμορφος και για να ζήσεις και για αναψυχή. Ένα μέρος, που μπορεί να αποτελεί ένα καθημερινό παράδεισο και άξαφνα επιχειρείται να μετατραπεί σε τσιμεντούπολη με πεντάστερο ξενοδοχείο( ένα ακόμη ),με πολυτελείς βίλες και εξοχικές κατοικίες prive, φέρνοντας στην περιοχή έναν αριθμό κατοίκων που θα περιμένουν να εξυπηρετηθούν από υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν !Δεν υπάρχει πρόβλεψη για να υποδεχτεί κόσμο η περιοχή, οι υποδομές της δεν επαρκούν καν για τους υπάρχοντες κατοίκους. Έτσι, κάτι τέτοιο βρίσκει εμάς τους κατοίκους της περιοχής, που εδώ μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας, που η ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας ενδιαφέρει, αντίθετους γιατί:

Ήδη από το 2014, υπάρχει απόφαση του δήμου Θερμαϊκού, που βασισμένη στη μελέτη της αντιδημαρχίας τεχνικών υπηρεσιών του δήμου τοποθετείται ομόφωνα αντίθετα στην ανάδειξη της παραθεριστικής κατοικίας ως κυρίας χρήσης της περιοχής .Άλλωστε, αναφέρεται στην απόφαση, ήδη ένα τμήμα της έκτασης προορίζεται για τη δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων για τουλάχιστον 500 παιδιά.

Τότε λοιπόν, αναφερόταν ότι μία τουριστική εκμετάλλευση θα δρούσε ανταγωνιστικά στην οικονομία της υπόλοιπης περιοχής.

Τα ίδια ισχύουν και σήμερα μιας και το all inclusive ξενοδοχείο (όπως αυτό που προτείνεται να χτιστεί, δεν προσφέρεται για βοήθεια στην τοπική επιχειρηματικότητα, μιας και οι πελάτες με τα "βραχιολάκια "καταναλώνουν τα πάντα μέσα στο ξενοδοχείο.

Την ίδια εποχή στις 10/7/14 άλλωστε, η μητροπολιτική επιτροπή της ΠΚΜ. που είναι γνωμοδοτικό όργανο ,δεν ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ. Τότε, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης που σήμερα είναι δήμαρχος Θερμαϊκού ,έλεγε ΟΧΙ στα σχέδιά του ΤΑΙΠΕΔ, πρότεινε αξιοποίηση από το Δήμο... τι μεσολάβησε που άλλαξε άρδην την άποψή του??

Η επαναφορά της πρότασης τσιμεντοποίησης στις μέρες μας κινητοποίησε και τα κόμματα και έτσι με ερώτηση τους προς τους υπουργούς οικονομικών και περιβάλλοντος, 18 βουλευτές με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, ανέφεραν χαρακτηριστικά: το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, με την κατανάλωση ελεύθερων χώρων, περιορίζοντας την πρόσβαση πολιτών και αποστερώντας τους από ένα δημόσιο αγαθό ,όπως ο αιγιαλός.

Προφανώς θέλουμε να στηρίξουμε την αξιοποίηση της έκτασης, αλλά όπως σε πλείστες άλλες περιπτώσεις με στόχο το εγκαταλειμμένο κάμπινγκ να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης έχοντας στο επίκεντρο περιβάλλον και κοινωνία. Εν ολίγοις, προχωρώντας βιαστικά και εξυπηρετώντας τη στρατηγική ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, υποτιμώνται τα συμφέροντα των πολιτών της περιοχής και του περιβάλλοντος.

Υποτιμάται η νοημοσύνη μας ,αγαπητοί συμπολίτες. Και υποτιμάται και η υπόσταση του δήμου, ο οποίος επίσης δικαιούται εισφορά ιδιοκτήτη 55% της έκτασης, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ και ο δήμαρχος Θερμαϊκού αναφέρονται σε μόλις 40 στέμματα.

Το δίλημμα λοιπόν αξιοποιήσει η τσιμεντοποίηση προβάλλει διαρκώς.

Οι κάτοικοι βέβαια δεν μένουμε ,δεν επιτρέπεται να μένουμε, απαθείς. Και αγωνιζόμαστε!!

Αλλά δυστυχώς, οι αγώνες μας, όσο κι αν επιτυγχάνουν να πείθουν κάθε φορά τους εκάστοτε υπεύθυνους, μόλις αυτοί αλλάξουν χρειάζονται νέοι αγώνες από την αρχή!! μιας και οι υποσχέσεις των προηγούμενων σβήνουν και η πρόταση τσιμεντοποίησης αναδύεται ξανά.

Φυσικά, δεν περιοριζόμαστε σε στείρες αρνήσεις. Υπάρχει πρόταση ! και αν δεν είμαστε όλοι οι ειδικοί μπορούμε να ανατρέξουμε στα best practices άλλων δήμων ,παραδείγματος χάρη ο Δήμος Κερατσινίου.

Θα μπορούσε λοιπόν να γίνει ένα αντίστοιχο πάρκο ,δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην κοινωνία, λειτουργώντας ως πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες και εμπεριέχοντας θέατρα, κινηματογράφους ,παιδικές χαρές και βεβαίως σχολεία και λοιπά.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας ! Η ξαφνική μεταστροφή της άποψης του δήμου μπορεί να υποβάλλεται από τη φούρια του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Αλλά είμαστε και εμείς εδώ!! η θέση μας είναι η παραχώρηση του camping στους ΟΤΑ!

Ήδη, η Περιφερειακή παράταξη "κοιτάμε μπροστά', ζήτησε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τη διοργάνωση ειδικής συνεδρίασης για το θέμα. Ας είμαστε όλοι εκεί.

Στην πρόταση για την ειδική συνεδρίαση, αναφέρεται πως η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ συνιστά καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, πλήγμα για την προσέλκυση τουριστών, πλήγμα για την τοπική κοινωνία και αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης στους κατοίκους.

Καταγράφει επίσης , την εισήγηση του νυν Δημάρχου και τότε αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, πως η πολιτική του απόφαση ήταν ότι είναι αδύνατο να υποστηρίξει το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ και ζητά απαντήσεις.

Ζητάμε και εμείς απαντήσεις, μιας και ο δήμαρχος δήλωσε πρόσφατα πως ο ίδιος ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ, να προχωρήσει σε αυτό που το 2014 πολιτικά εκφραζόμενος αδυνατούσε να στηρίξει!! ζητάμε από τη δημοτική αρχή να επιμείνει στις πρώτες αποφάσεις της, μιας και ο δήμος έχει συνέχεια και αυτό που το 2014 ήταν οικολογικό και αναπτυξιακό έγκλημα δεν μπορεί σήμερα να είναι σωτήρια κίνηση ανάπτυξης.

Κλείνω ως συνδικαλίστρια με την πεποίθηση , πώς αν όλοι οι συμπολίτες μας ενημερωθούν διεξοδικά το σχέδιο για ξεπούλημα του κάμπινγκ θα ναυαγήσει και πως δεν θα αποτελούν όσοι αντιδρούν στο σχέδιο " μειοψηφία "όπως πρόχειρα να φέρει ο δήμαρχος αλλά ΙΣΧΥΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.