Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το θέμα του κάμπινγκ Αγ. Τριάδας

Και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ασχοληθεί υποχρεωτικά με το θέμα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας που κινδυνεύει με καταστροφή από το ΤΑΙΠΕΔ. Δεδομένου ότι η περιφερειακή παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" υπέβαλε σχετιξκή ερώτηση, με αίτημα μάλιστα να υπάρξει γραπτή απάντηση στα καίρια ερωτήματα που θέτει σχετικά με την επικείμενη καταστροφή αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η ερώτηση απευθύνεται προς την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου, με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και συντάχθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρ. Μακεδονίας και πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανώλη Λαμτζίδη.

Το κυρίαρχο σημείο στην ερώτηση της περιφερειακής παράταξης, είναι εάν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιμείνει στην απόφαση που είχε πάρει στις 10 Ιουλίου 2014 η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και με την οποία είχε ταχθεί κατά της εκποίησης των κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και της Ασπροβάλτας από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά της παραχώρησής τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών τους. Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης εκείνη την περίοδο ήταν ο σημερινός δήμαρχος Θερμα:iκού, Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος τότε δήλωνε ότι "είναι αδύνατο να υποστηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ" ενώ σήμερα εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου εκείνου του ΤΑΙΠΕΔ για την τσιμεντοποίηση του χώρου του κάμπινγκ.

Ακόμη η περιφερειακή παράταξη ρωτάει αν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει η  Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης την παραχώρηση του κάμπινγκ από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο Θερμαϊκού, ώστε από κοινού με την Περιφέρεια, να σχεδιαστεί μια πιο ήπια μορφή αξιοποίησης, με τη διαμόρφωση χώρων εκπαιδευτικής, αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας ΚΑι τέλος προτείνει τη διοργάνωση ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ή της Μητροπολιτικής Επιτροπής ώστε να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα και να ακουστούν οι απόψεις τοπικών φορέων και πρωτοβουλιών πολιτών 

Αναλυτικά η ερώτηση της περιφερειακής παράταξης "Κοιτάμε Μπροστά" έχει ως εξής:

Θέμα: Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρός του, πρόκειται να προχωρήσει στην εκποίηση της έκτασης των 126 στρεμμάτων του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, προκειμένου να ανεγερθούν εκεί πολυτελείς βίλες και "πεντάστερο" ξενοδοχείο “all inclusive”. Και αυτό μέχρι το τέλους του 2022. 

Αυτό θα σημαίνει κοπή των περισσότερων από τα πολυάριθμα δέντρα που υπάρχουν στο χώρο, πολλά εκ των οποίων αιωνόβια, καταστροφή μίας όασης πρασίνου από τις ελάχιστες που απέμειναν στην ανατολική Θεσσαλονίκη, πλήγμα για την προσέλκυση τουριστών στις ακτές του Θερμαϊκού, πλήγμα για την οικονομία της περιοχής και αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία του κάμπινγκ.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή, σε ειδική συνεδρίασή της (10/7/2014), είχε ταχθεί κατά της εκποίησης του κάμπινγκ και της καταστροφής αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής. Μάλιστα, ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, σήμερα δήμαρχος Θερμαϊκού, δήλωνε σ' εκείνη τη συνεδρίαση: "Εισηγούμαστε να μην ψηφίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους που ζητάει το ΤΑΙΠΕΔ, διότι τότε θα είμαστε ανακόλουθοι στην διεκδίκησή μας περί παραχώρησης των κάμπινγκ στους ΟΤΑ. Είναι πολιτική η απόφασή μας. Είναι αδύνατο να υποστηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο το σχέδιο αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ».

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

 1. Διατηρείτε την προηγούμενη στάση αντίθεσης στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ; 

 2. Υπάρχει περίπτωση να ζητήσετε την παραχώρηση του κάμπινγκ από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο Θερμαϊκού, ώστε από κοινού με την Περιφέρεια, να σχεδιαστεί μια πιο ήπια μορφή αξιοποίησης, με τη διαμόρφωση χώρων εκπαιδευτικής, αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας; 

 3. Προτίθεστε να οργανώσετε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ή της Μητροπολιτικής Επιτροπής ώστε να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα, να ακουστούν οι απόψεις τοπικών φορέων και πρωτοβουλιών πολιτών, να ακολουθήσει διαβούλευση και να ληφθούν αποφάσεις που να δεσμεύουν τη διοίκηση σε μια διαφορετική πορεία; 

Εκ μέρους της παράταξης

Ο επικεφαλής

Γιαννούλης Χρήστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.