Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Τιμή στους 18 εκτελεσμένους του Νέου Σκοπού Σερρών

Σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Νέο Σκοπό Σερρών η μνήμη των 18 παλικαριών του χωριού που εκτελέστηκαν από τους φασίστες Βούλγαρους κατακτητές πριν 81 χρόνια, στις 3 Οκτωβρίου του 1941, λίγο μετά την ηρωϊκή εξέγερση της Δράμας ενάντια στη βουλγαρική καταπίεση.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε πομπή από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου προς τον χώρο της εκτέλεσης, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου. Στο Μνημείο των Θυμάτων έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσμένων, επετειακή ομιλία από την εκπαιδευτικό, κ. Ελένη Κοτσανίδου, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη φιλαρμονική Πεντάπολης του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, παρουσία εκπροσώπων της κοινοτικής, δημοτικής, και πολιτικής αρχής, συγγενών των θυμάτων και πλήθους κόσμου. 

Όπως τονίστηκε, ο μαρτυρικός τους θάνατος, υπενθυμίζει ότι το παν στη ζωή είναι να ζει κανείς με αξίες, ιδανικά, αυτοθυσία, τιμή και αγάπη για την πατρίδα. Ενώ παράλληλα κληροδοτεί σε όλους μας ένα ύψιστο χρέος: Να κρατήσουμε τη μνήμη και τη θυσία τους ζωντανή, να μην επιτρέψουμε στη συλλογική μνήμη να ξεχάσει, να εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του φασισμού, της βίας, του πολέμου.

Η ηρωϊκή θυσία των 18 παλικαριών.

Τη νύχτα της 2ας Οκτωβρίου 1941, οι βουλγαρικές κατοχικές αρχές με τη συνδρομή και Βούλγαρων εποίκων που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, σε μία προσπάθεια βίαιου εκβουλγαρισμού της, συνέλαβαν 23 κατοίκους του Νέου Σκοπού, ενός όμορφου χωριού στην πεδιάδα του ποταμού Στρυμόνα, που απέχει 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη των Σερρών. Η κατηγορία που απηύθυναν οι κατακτητές ήταν της κατοχής και της απόκρυψης όπλων για να πάρουν μέρος και οι κάτοικοι του Νέου Σκοπού στην εξέγερση.

Οι Βούλγαροι φασίστες, οδήγησαν τους συλληφθέντες στο σχολείο του χωριού. Κι εκεί τους υπέβαλαν σε έναν ολονύχτιο άγριο ξυλοδαρμό και βασανιστήρια για να καταδώσουν τους συγχωριανούς τους που εκφράζονταν κατά των Βουλγάρων κατακτητών.

Το πρωί της επόμενης μέρας, κι ενώ είχε ξημερώσει η 3η Οκτωβρίου 1941, οι κατακτητές διάλεξαν 18 νέους και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ στο προαύλιο του σχολείου. Στη συνέχεια, φόρτωσαν τα περισσότερα πτώματα σε κάρα και τα πέταξαν στον ποταμό Στρυμόνα, ενώ μόνο τέσσερις εκτελεσμένοι θάφτηκαν ομαδικά έξω από τα νεκροταφεία του χωριού.


Τα ονόματα των εκτελεσμένων

 -Αστεινίδης Παναγιώτης του Αθανασίου

-Αστρεινίδης Συμεών του Εμμανουήλ

-Δεινόπουλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου

-Δεινόπουλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου

-Δούμας Δημήτριος του Κωνσταντίνου

-Κιάκος Κωνσταντίνος του Ευστρατίου

-Κλωναρίδης Νικόλαος του Δημητρίου

-Κονταξής Ευστράτιος του Εμμανουήλ

-Λωλάκος Γεώργιος του Αλέξανδρου

-Μπακιρτζής Ανδρέας του Αναστασίου

-Μπεχτσόπουλος Κωνσταντίνος του Φιλίππου

-Τζιγέρας Παναγιώτης του Γεωργίου

-Τζιγέρας Αλέξανδρος του Γεωργίου

-Τουφεκτσής Δημήτριος του Γεωργίου

-Φωτακόπουλος Γεώργιος του Φωτίου

-Χαμαλής Γεράσιμος του Κωνσταντίνου

-Χαμαλής Πολύδωρος του Κωνσταντίνου

-Γεώργιος (Κρητικός)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.