Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Άρχισε η έκθεση για τον μυστικό Τύπο της Εθνικής Αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα

 Άρχισε από σήμερα να λειτουργεί στο κτίριο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, (Αγγελάκη 13) η εντυπωσιακή έκθεση εφημερίδων και ντοκουμέντων του μυστικού τύπου της Εθνικής Αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην 78η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί και οργανώνεται από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ) 1940-1974, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου.

 Φέτος, συμπληρώνονται 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 30 Οκτωβρίου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, με την καταλυτική επέμβαση των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ, που έσωσαν και τις υποδομές της πόλης από την καταστροφή.

Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ) 1940-1974 τιμώντας την επέτειο ‘απολύτρωσης’ της πόλης από το ναζιστικό ζυγό, διοργανώνουν έκθεση του μυστικού Τύπου της Εθνικής Αντίστασης, που κυκλοφόρησε την περίοδο 1941-1944 στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 10 π.μ. – 2μ.μ. και από τις 5μ.μ. – 8μ.μ.

Στα μαύρα χρόνια της χιτλερικής σκλαβιάς την περίοδο 1941-1944, κυκλοφόρησαν από τις αντιστασιακές οργανώσεις περισσότερες από 220 μυστικές εφημερίδες στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, ένας πραγματικός «άθλος», αν σκεφτεί κανείς τις απερίγραπτες δυσκολίες και τους θανάσιμους κινδύνους της Κατοχής, όταν και μόνο η ανάγνωση κάποιας αντιστασιακής εφημερίδας μπορούσε να οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Το αρχειακό υλικό που θα εκτεθεί προέρχεται από τη συλλογή του δημοσιογράφου και ιστορικού ερευνητή Σπύρου Κουζινόπουλου. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η 30η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής, καθιερώθηκε ως "δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης" με το Προεδρικό Διάταγμα 50/14-4-2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.