Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: "Όχι στη μνημοκτονία της Θεσσαλονίκης"

"Όταν εξοστρακίζεται η μνήμη μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου, αυτό ισοδυναμεί με μνημοκτονία" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης με αφορμή τη δίκη των τριών αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα που θα δικαστούν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου για "προσβολή μνήμης" του κατοχικού φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας Αθ. Χρυσοχόου.

Με την ίδια ανακοίνωση καλούνται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΦΕΑ 1967-1974, να εκφράσουν την υποστήριξή τους  στους διωκόμενους αγωνιστές, στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα στις 9 π.μ..

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής

"Όχι στη μνημοκτονία της Θεσσαλονίκης. Η μνήμη παραμένει ζωντανή – Η ιστορία ούτε παραγράφεται, ούτε δικάζεται!

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας πολλοί συνεργάτες των  κατοχικών δυνάμεων ουδέποτε λογοδότησαν για τις εγκληματικές πράξεις τους. Αντίθετα, ενσωματώθηκαν στον «εθνικό κορμό», καταλαμβάνοντας μάλιστα υψηλές θέσεις,  αφού ο εθνικόφρων  πολιτικός κόσμος φρόντισε να μην τιμωρηθούν παραδειγματικά. Παράλληλα, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας επιδόθηκε στο «σωφρονισμό» και την καθυπόταξη της ιστορικής μνήμης, ακόμη και στην «υγειονομική ταφή» της.

Τέτοια περίπτωση είναι, δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με σβησμένα τα «μη εθνικώς ορθά» μνημονικά ίχνη από το μαρτυρικό και αντιστασιακό-αγωνιστικό παρελθόν της. Για χρόνια παρέμεινε χωρίς μνημείο για το Ολοκαύτωμα, αλλά με ταφόπλακες στους δρόμους, στις εκκλησίες και στις πλατείες από το συλημένο, 450 ετών, εβραϊκό νεκροταφείο. Αλλά  και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι χτισμένο πάνω από χιλιάδες βεβηλωμένους τάφους.

Όταν εξοστρακίζεται η μνήμη μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου, αυτό ισοδυναμεί με μνημοκτονία, που, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, δεν εξαντλείται μόνο στην αποσιώπηση  της επί αιώνες εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, αλλά επίσης και στο μεταπολεμικό ξέπλυμα των αξιωματούχων της τριπλής Κατοχής, που υπηρέτησαν με υπερβάλλοντα ζήλο τους δήμιους των Ναζί, τους Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες.

Έτσι, μισό σχεδόν αιώνα από την κατάρρευση της χούντας, η συντηρητική πλειοψηφία  του συμβουλίου της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, χωρίς διαβούλευση και αντίλογο  με ψηφοφορία ‘διά περιφοράς’ (!), αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την ακύρωση της μετονομασίας της οδού «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» - που είχε ονοματοδοτήσει το διορισμένο από τους δικτάτορες ΔΣΘ - σε οδό «Αλμπέρτου Ναρ».

Η απόφαση της πλειοψηφίας της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας, σε συνέχεια της αντίστοιχου πνεύματος απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, νομιμοποιεί το χουντικό Δ.Σ.Θ., αναθεωρεί την Ιστορία και ‘ξεπλένει’ την εθνικά επιλήψιμη δράση του Αθ. Χρυσοχόου την περίοδο της τριπλής Κατοχής, ως φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα οι απόγονοί του, αντί να ζητήσουν συγγνώμη για το βίο και την πολιτεία του, σέρνουν στα δικαστήρια τρεις συντρόφους μας - πρώην δημοτικούς συμβούλους και πολιτικούς κρατούμενους της χούντας - για δήθεν «προσβολή μνήμης νεκρού», απαιτώντας αποζημιώσεις 600.000 ευρώ!

Την ίδια στιγμή ο Χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ - που η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε το 2015  στον ΣΦΕΑ 1967-1974 ως μόνιμη έκθεση - απειλείται με  έξωση (!) από το Υπουργείο Άμυνας, αφού, κατά το ισχύον, χουντικό καταστατικό λειτουργίας των πολεμικών μουσείων σκοπός τους είναι ‘η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον’ – εξαιρουμένου, φυσικά, του ‘ανίερου, αντεθνικώς δρώντος’ – κατά τους πραξικοπηματίες - αντιδικτατορικού αγώνα (!) για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την κοινωνική προκοπή. Βλέπετε η αναιμική ‘αποχουντοποίηση’ δεν μας απάλλαξε από τα κατάλοιπα της ‘νομοθεσίας των βαρβάρων’.

Επίσης, εδώ και καιρό γνωστοί συντηρητικοί πολιτικοί κύκλοι της πόλης επιχειρούν να παραχαράξουν τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση  της Θεσσαλονίκης από τον ναζιστικό ζυγό, με την αποφασιστική – σωτήρια για τις υποδομές της πόλης επέμβαση των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944 – μέρα που γιορτάζεται πλέον επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνησή μας το 2016. Απαιτούν  μάλιστα να καθαιρεθεί  η αναθηματική στήλη, που έχει τοποθετηθεί επί δημαρχίας Μπουτάρη προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ, στην προσπάθειά τους να νεκραναστήσουν την αντικομμουνιστική ‘εθνικοφροσύνη’, που χρεοκόπησε μαζί με την χούντα.

Όσο για τη διοίκηση του δήμαρχου Ζέρβα, δείχνοντας την ίδια έλλειψη σεβασμού προς την ιστορία της πόλης, όπως και στην περίπτωση του ξηλώματος των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου, έχει μετατρέψει και πάλι τη μαρτυρική πλ. Ελευθερίας σε πάρκινγκ, προσβάλλοντας τη μνήμη των αδικοχαμένων Εβραίων συμπολιτών μας.

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός, εξισώνοντας θύτες με θύματα και ανατρέποντας το δημοκρατικό κεκτημένο της αντιφασιστικής νίκης, στην οποίαν συμβάλλαμε με βαρύτατο τίμημα, λειτούργησε ως «πλυντήριο» των μαζικών ναζιστικών-φασιστικών εγκλημάτων. Έτσι προετοίμασε το έδαφος, σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, για να βλαστήσει η κακή σπορά του ηττημένου ναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. είναι ζήτημα αρχής  να υπερασπίσει τα διωκόμενα μέλη του, που αξίζουν δημόσιο έπαινο για  τη συμβολή τους στην κάθαρση της Θεσσαλονίκης από τα κατοχικά φαντάσματα. Αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης οφείλουν να υπερασπίσουν την μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, που δεν στηρίχτηκε σε δήθεν ‘ιδεοληψίες της Αριστεράς’, αλλά στην ιστορική αλήθεια και στην ανάγκη η Θεσσαλονίκη να σεβαστεί το μαρτυρικό όσο και αντιστασιακό παρελθόν της.

Καλούμε  τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΦΕΑ 1967-1974, να εκφράσουν την υποστήριξή τους  στους διωκόμενους αγωνιστές, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, στις 9 π.μ..

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.