Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Για "τουριστικό χωριό" μιλάει το ΤΑΙΠΕΔ-Τσιμουδιά για το "πεντάστερο"

Τι απαντάει το αμαρτωλό ταμείο στην ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το κάμπινγκ
"Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" από το ΤΑΙΠΕΔ για το οικολογικό έγκλημα που ετοιμάζει στο κάμπινγκ Αγ. Τριάδας

Επιμένει το ΤΑΙΠΕΔ στα σχέδια που είχε εκπονήσει εδώ και μία δεκαετία περίπου για τη δημιουργία στο χώρο του πρώην κάμπινγκ Αγίας Τριάδας "τουριστικού χωριού" με πολυτελείς κατοικίες. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να προκύψουν εκεί και εμπορικά καταστήματα ή καταστήματα εστίασης, γεγονός που θα σημάνει την οικονομική καταστροφή των μικροεπιχειρηματιών της περιοχής.  Αντιθέτως στο σχεδιασμό του ταμείου δεν αναφέρεται μέχρι στιγμής τίποτα για την ανέγερση "πεντάστερου" ξενοδοχείου, όπως είχε διατυμπανιστεί από τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, ενδεχομένως για να μετριαστούν οι αντιδράσεις των κατοίκων  με το επιχείρημα ότι "θα βρουν εκεί δουλειά οι άνεργοι της περιοχής".

Όλα αυτά προκύπτουν από την επιστολή με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2022 που απέστειλαν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημ. Πολίτης, απαντώντας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει τον προηγούμενο μήνα 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλου, ρωτώντας εάν προτίθενται κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν στην τσιμεντοποίηση ή την αξιοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας. Καθώς, όπως τόνιζαν με έμφαση εάν ισχύσει το πρώτο,  "κινδυνεύει να καταστραφεί ένας μοναδικός «πράσινος» χώρος, που υπήρξε στο παρελθόν όαση ψυχαγωγίας, αναψυχής, διασκέδασης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης, γιατί συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του πρασίνου, του δημόσιου χώρου και του μοναδικού αιγιαλού και παραλίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφενός μεν θα αφανιστεί ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που υπάρχουν στην περιοχή και αφετέρου μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι προς όφελος του οικείου Δήμου και των δημοτών του, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης".

Στην απάντηση υπουργείου Οικονομικών και ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι ήδη συντάχθηκε μελέτη ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) καθώς και ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Ενώ η ΣΜΠΕ έχει υποβληθεί στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση "σε σύντομο χρονικό διάστημα" όπως προστίθεται.

Τρεις ζώνες χρήσης γης

Σύμφωνα με την προτεινόμενη μελέτη ΕΣΧΑΔΑ, στο χώρο του κάμπινγκ που συνολικά είναι έκτασης 162 στρεμμάτων και όχι 126 όπως νομίζονταν μέχρι σήμερα, ορίζονται τρεις ζώνες χρήσης γης και ειδικότερα:

-Στην 1η Ζώνη, 102 περίπου στρεμμάτων, στο βορειοδυτικό τμήμα του ακινήτου, προβλέπονται χρήσεις Παραθεριστικού-Τουριστικού χωριού και συντελεστή δόμησης 0,2 και επομένως η δόμηση θα είναι στα 20.396, 92 τετραγωνικά μέτρα

- Στην 2η Ζώνη, έκταση 37 περίπου στρεμμάτων, στο βορειοανατολικό τμήμα του ακινήτου, θα αναπτυχθούν χρήσεις Τουρισμού-Αναψυχής και συντελεστή δόμησης 0,2, δηλαδή δόμηση στα 7.400,90 τ.μ.

-Η 3η Ζώνη τέλος, έκτασης περίπου 23 στρεμμάτων, χαρακτηρίστηκε ως "προστασία φυσικού περιβάλλοντος" θα είναι η μόνη που θα αποφύγει την κοπή των χιλιάδων δέντρων, δηλαδή μόλις το 1/7 της συνολικής έκτασης.

Πρέπει να τονιστεί ότι όπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα για τις κατηγορίες των χρήσεων γης σε εφαρμογή του νόμου 4447/2016, το 60 κεφάλαιο που αφορά Τουρισμό–Aναψυχή προβλέπει ότι μπορούν να δημιουργηθούν εκεί, μεταξύ των άλλων και "εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές, εστίαση, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής κ.α.


"Χουβαρνταλίκια" με το δημοτικό σχολείο

Στην ίδια απάντηση υπουργείου και ΤΑΙΠΕΔ προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι στην έκταση του τουριστικού χωριού "αποδίδονται κοινόχρηστοι και υπαίθριοι χώροι περίπου 50 στρεμμάτων" που όμως θα αφορούν τη δημιουργία δρόμων, κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρόμων ώστε να μπορούν οι ένοικοι να πηγαίνουν στις βίλες τους. Και όπως αναφέρεται να υπάρχει πρόσβαση "σε όλους τους κατοίκους του οικισμού", δηλαδή τους ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών.

Γενναιόδωροι οι συντάκτες της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπουν ότι δεν χωροθετούνται κτίρια σε απόσταση 30 μέτρων από τον αιγιαλό και "χαρίζουν" (αποδίδουν, το λένε κομψά) στο Δήμο Θερμαϊκού έκταση 4 στρεμμάτων για την κατασκευή εκεί δημοτικού σχολείου 300 μαθητών. Αν και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θερμαϊκού προβλέπει τη δημιουργία εκεί όχι μόνο δημοτικού σχολείου αλλά και Γυμνασίου καθώς και Λυκείου για να πάψουν επιτέλους οι μαθητές από την ανατολική ακτή Θερμαϊκού να πηγαίνουν σε Λϋκειο που βρίσκεται σε άλλη Δήμο (Θέρμη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρουν ούτε  λέξη για τη τεράστια οικολογική καταστροφή που θα επέλθει στο χώρο του κάμπινγκ με την κοπή των 2.500 και πλέον δέντρων που υπάρχουν εκεί και την αλλοίωση του περιβάλλοντος, μόνο περιορίζονται σε πομπώδεις γενικολογίες περί "προστασίας και διατήρησης του φυσικού πλούτου", για "βιοποικιλότητα", "περιβαλλοντική διαχείριση" και "Πράσινη Συμφωνία". Λόγια του αέρα που ακούγονται και ως κοροϊδία από την ώρα που έχει αποφασιστεί ένα τέτοιο οικολογικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.


Η πλήρης απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ


Τι έλεγε η ερώτηση των 18 βουλευτών

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1. Οικονομικών, 2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Αξιοποίηση ή τσιμεντοποίηση για το camping της Αγίας Τριάδας στο Δήμο Θερμαϊκού;»

Τις τελευταίες εβδομάδες διαρρέονται στον τύπο πληροφορίες για αξιοποίηση του camping της Αγίας Τριάδας, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, μέσω έντονης οικοδόμησης. Πρόκειται για μία έκταση 126 στρεμμάτων, που κινδυνεύει να αφανισθεί, αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ μέσω Ειδικού  Χωρικού Σχεδίου Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) όπου από τις πληροφορίες προκύπτει ότι προβλέπεται κατασκευή πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείου.

Με  βάση ένα τέτοιο σχέδιο «φόρτισης» και επιβάρυνσης της περιοχής με υψηλό ποσοστό δόμησης κινδυνεύει να καταστραφεί ένας μοναδικός «πράσινος» χώρος, που υπήρξε στο παρελθόν όαση ψυχαγωγίας, αναψυχής, διασκέδασης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης, γιατί συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του πρασίνου, του δημόσιου χώρου και του μοναδικού αιγιαλού και παραλίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφενός μεν θα αφανιστεί ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που υπάρχουν στην περιοχή και αφετέρου μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι προς όφελος του οικείου Δήμου και των δημοτών του, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.

Το camping είχε αρχικά απαλλοτριωθεί από την προσφυγική κοινωνία της Αγίας Τριάδας και μετά από μερικά χρόνια στην κατοχή του ΕΟΤ, κατέληξε στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ για τσιμεντοποίηση του χώρου είχαν ξεκινήσει προ δεκαετίας. Πριν από επτά (7) χρόνια, με ομόφωνη Απόφασή του, την υπ΄ αριθμ. 190/2014, το Δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, είχε ταχθεί κατά  της εκποίησης του camping Αγίας Τριάδας, και ψήφισε υπέρ της παραχώρησής του στη δικαιοδοσία του Δήμου, για πλήρη αξιοποίηση επ΄ ωφελεία των δημοτών. H έκταση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αναψυχή όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά και με το κέντρο της πόλης, ενώ υπάρχει και εύκολη πρόσβαση. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του Δήμου, η χρήση του δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διατήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε το camping να συνεχίσει να αποτελεί βασική τουριστική και αναπτυξιακή υποδομή του Δήμου. Αντίθετα, χρόνια τώρα, υποβαθμίζεται και προωθείται η ιδιωτικοποίησή του.

-Επειδή, υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι προβλέψεις του ΕΣΧΑΔΑ προβλέπουν ανέγερση μεγάλων μονάδων και τσιμεντοποίηση, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές.

-Επειδή, η προτεινόμενη χρήση κατοικίας δεν συνάδει με τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και δεν θα συμβάλλει στην επιχειρηματικότητα και στην αύξηση της απασχόλησης εκεί.

-Επειδή, το ΕΣΧΑΔΑ βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Αληθεύουν οι διαρροές ότι το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει να κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες και μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στον χώρο των 126 στρεμμάτων;

Έχετε εκτιμήσει επαρκώς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου σχεδίου; Θα υποβαθμιστεί το περιβάλλον;

Σκοπεύετε να υποβαθμίσετε την πρόσβαση της τοπικής κοινωνίας στην εν λόγω έκταση και στην παραλία και τον αιγιαλό;

Σκοπεύετε να προχωρήσετε στο σχέδιο αυτό, αγνοώντας την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού του 2014;

Σκοπεύετε να επικρατήσει και σε αυτή την περίπτωση η λογική του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης που χαρακτηρίζει το σύνολο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

Oι Ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης, Αλεξιάδης Τρύφων, Αμανατίδης Ιωάννης, Αυγέρη Θεοδώρα(Δώρα), Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαρεμένος Γιώργος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά), Μάλαμα Κυριακή, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Σκούφα  Ελισσάβετ (Μπέττυ), Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φίλης Νικόλαος, Χριστίδου Ραλλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.