Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Το άφησαν χρόνια τώρα σκόπιμα  να ρημάξει για να το ξεπουλήσουν όσο-όσο
Δέκα οκτώ (18) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου,  κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας  με θέμα «Αξιοποίηση ή τσιμεντοποίηση για το camping της Αγίας Τριάδας στο Δήμο Θερμαϊκού;»

Στην ερώτηση αναδεικνύεται ένα χρόνιο ζήτημα που υπάρχει στην περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού και αφορά στην αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου camping της Αγίας Τριάδας από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μία έκταση 126 στρεμμάτων που κινδυνεύει να αφανισθεί, αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ όπου, από τις πληροφορίες, προκύπτει ότι προβλέπεται η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείου.

Ο χώρος στο παρελθόν ήταν όαση αναψυχής και διασκέδασης, όχι μόνο για τους δημότες του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και για χιλιάδες Θεσσαλονικείς αφού η περιοχή βρίσκεται σχετικά κοντά από το κέντρο της πόλης και ουσιαστικά πρόκειται για μία ελεύθερη έκταση με υψηλό πράσινο δίπλα στη θάλασσα.

Εδώ και χρόνια οι δημότες έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη βούλησή τους για την αξιοποίηση της έκτασης με βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε το camping να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης με κεντρικό χαρακτηριστικό το περιβάλλον. Όπως προκύπτει όμως, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΥΠΕΝ σχεδιάζουν την κατασκευή πολυτελών κατοικιών με την κατανάλωση των ελεύθερων χώρων, περιορίζοντας σημαντικά την πρόσβαση των πολιτών στο χώρο και στερώντας ένα δημόσιο αγαθό, όπως ο αιγιαλός, από την τοπική κοινωνία. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετώντας τη στρατηγική ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας με μόνο κριτήριο την κερδοσκοπία να υποτιμήσει τα συμφέροντας της περιοχής, του περιβάλλοντος και των πολιτών.

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις σχετικά με το αν θα ληφθεί υπόψη η ομόφωνη Απόφαση του Δήμου Θερμαϊκού από το 2014 που ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση με την οικοπεδοποίηση ή τα αρμόδια Υπουργεία σκοπεύουν να ξεπουλήσουν την περιοχή, εάν έχουν εκτιμηθεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του σχεδιασμού, καθώς και εάν έχει ήδη προαποφασισθεί ότι θα κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχείο στην εν λόγω περιοχή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1. Οικονομικών, 2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Αξιοποίηση ή τσιμεντοποίηση για το camping της Αγίας Τριάδας στο Δήμο Θερμαϊκού;»

Τις τελευταίες εβδομάδες διαρρέονται στον τύπο πληροφορίες για αξιοποίηση του camping της Αγίας Τριάδας, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, μέσω έντονης οικοδόμησης. Πρόκειται για μία έκταση 126 στρεμμάτων, που κινδυνεύει να αφανισθεί, αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ μέσω Ειδικού  Χωρικού Σχεδίου Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) όπου από τις πληροφορίες προκύπτει ότι προβλέπεται κατασκευή πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείου.

Με  βάση ένα τέτοιο σχέδιο «φόρτισης» και επιβάρυνσης της περιοχής με υψηλό ποσοστό δόμησης κινδυνεύει να καταστραφεί ένας μοναδικός «πράσινος» χώρος, που υπήρξε στο παρελθόν όαση ψυχαγωγίας, αναψυχής, διασκέδασης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης, γιατί συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του πρασίνου, του δημόσιου χώρου και του μοναδικού αιγιαλού και παραλίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφενός μεν θα αφανιστεί ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που υπάρχουν στην περιοχή και αφετέρου μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι προς όφελος του οικείου Δήμου και των δημοτών του, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.

Το camping είχε αρχικά απαλλοτριωθεί από την προσφυγική κοινωνία της Αγίας Τριάδας και μετά από μερικά χρόνια στην κατοχή του ΕΟΤ, κατέληξε στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ για τσιμεντοποίηση του χώρου είχαν ξεκινήσει προ δεκαετίας. Πριν από επτά (7) χρόνια, με ομόφωνη Απόφασή του, την υπ΄ αριθμ. 190/2014, το Δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, είχε ταχθεί κατά  της εκποίησης του camping Αγίας Τριάδας, και ψήφισε υπέρ της παραχώρησής του στη δικαιοδοσία του Δήμου, για πλήρη αξιοποίηση επ΄ ωφελεία των δημοτών. H έκταση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αναψυχή όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά και με το κέντρο της πόλης, ενώ υπάρχει και εύκολη πρόσβαση. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του Δήμου, η χρήση του δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διατήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε το camping να συνεχίσει να αποτελεί βασική τουριστική και αναπτυξιακή υποδομή του Δήμου. Αντίθετα, χρόνια τώρα, υποβαθμίζεται και προωθείται η ιδιωτικοποίησή του.

-Επειδή, υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι προβλέψεις του ΕΣΧΑΔΑ προβλέπουν ανέγερση μεγάλων μονάδων και τσιμεντοποίηση, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές.

-Επειδή, η προτεινόμενη χρήση κατοικίας δεν συνάδει με τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και δεν θα συμβάλλει στην επιχειρηματικότητα και στην αύξηση της απασχόλησης εκεί.

-Επειδή, το ΕΣΧΑΔΑ βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Αληθεύουν οι διαρροές ότι το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει να κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες και μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στον χώρο των 126 στρεμμάτων;

Έχετε εκτιμήσει επαρκώς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου σχεδίου; Θα υποβαθμιστεί το περιβάλλον;

Σκοπεύετε να υποβαθμίσετε την πρόσβαση της τοπικής κοινωνίας στην εν λόγω έκταση και στην παραλία και τον αιγιαλό;

Σκοπεύετε να προχωρήσετε στο σχέδιο αυτό, αγνοώντας την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού του 2014;

Σκοπεύετε να επικρατήσει και σε αυτή την περίπτωση η λογική του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης που χαρακτηρίζει το σύνολο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

Oι Ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης, Αλεξιάδης Τρύφων, Αμανατίδης Ιωάννης, Αυγέρη Θεοδώρα(Δώρα), Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαρεμένος Γιώργος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά), Μάλαμα Κυριακή, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Σκούφα  Ελισσάβετ (Μπέττυ), Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φίλης Νικόλαος, Χριστίδου Ραλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.