Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους απελευθερωτές αντάρτες του ΕΛΑΣ

Εορταστικές εκδηλώσεις για την 78η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Ναζί


Η Θεσσαλονίκη γιόρτασε με σειρά εκδηλώσεων την 78η επέτειο απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ύστερα από την είσοδο στην πόλη, στις 30 Οκτωβρίου 1944, των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ. Πραγματοποιήθηκαν δύο τελετές, μία στην αναθηματική στήλη για να θυμίζει το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, που έχει στηθεί μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου και η δεύτερη στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Παραλία. Επίσης, έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης για τον αντιστασιακό Τύπου που λειτουργεί στο κτίριο Αρχιτεκτονικής του Δήμου, στην οδό Αγγελάκη.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Voria.gr:


Τ. Μηταφίδης: "Τιμή και δόξα στους απελευθερωτές και σωτήρες της πόλης και αιώνιο αίσχος στους αρνητές της απελευθέρωσης" 

Την 78η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τίμησαν φορείς της πόλης στην τελετή που οργάνωσε η ειδική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης στην αναθηματική στήλη για το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, η οποία έχει στηθεί από το 2016 μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου, επί της Λεωφόρου 30ης Οκτωβρίου 1944.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940 - 1944, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η 30ή Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής προς τους αγωνιστές της ΕΛΑΣ, οι οποίοι απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη διασώζοντας παράλληλα τις υποδομές της, που σχεδίαζαν να καταστρέψουν οι Ναζί. «Τιμή και δόξα στους απελευθερωτές και σωτήρες της πόλης και αιώνιο αίσχος και καταισχύνη στους αρνητές της απελευθέρωσης, στους αρνητές της εθνικής αντίστασης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο μήνυμα της ημέρας, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΙΑ, δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, σημείωσε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας, πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τη θυσία εκείνων των ανθρώπων». Τόνισε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη επέτειος πρέπει να τιμάται όπως η 26η και η 28η Οκτωβρίου, καθώς χιλιάδες άνθρωποι θυσιάστηκαν για να είναι η Θεσσαλονίκη ελεύθερη στις μάχες που είχαν προηγηθεί.

Στα γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε στην ομιλία της η καθηγήτρια Ιστορίας στο ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στη μνήμη των ηρωϊκών αγωνιστών της αντίστασης από φορείς και πολίτες.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. «Σήμερα τιμάμε την πραγματική ιστορία της πόλης. Θεωρούμε ότι κάποια στιγμή αυτή η πόλη πρέπει να μάθει την πραγματική ιστορία της», τόνισε ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Μίλτος Οικονόμου, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στους Μπακιρτζή και Βαφειάδη και στους αντάρτες της ΕΛΑΣ, που, όπως είπε, έσωσαν την πόλη και τις υποδομές της.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης και Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της επιτροπής εορτασμού, Πέτρος Λεκάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Καρράς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Γιάννης Ιωαννίδης, οι δημοτικές σύμβουλοι Έλλη Χρυσίδου και Ρία Καλφακάκου και πλήθος κόσμου.


Τα εγκαίνια της έκθεσης αντιστασιακού Τύπου

Στο πλαίσιο του εορτασμού έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα που στήθηκε από την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1944, σε συνεργασία με την Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και λειτουργεί καθημερινά στο κτήριο Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αγγελάκη 13, από 25/10-7/11/2022. Στην έκθεση, παρουσιάζονται εφημερίδες που αναφέρονται στο γεγονός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου 1944, όπως η «Φωνή της Ελλάδος», το επίσημο όργανο του ΕΔΕΣ Μακεδονίας, που χαιρετίζει μάλιστα την είσοδο στην πόλη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

Παρουσιάζοντας το υλικό της έκθεσης ο αντιπρόεδρος της ΕΔΙΑ Μακεδονίας, δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Σπύρος Κουζινόπουλος, αναφέρθηκε στις 220 και πλέον αντιστασιακές εφημερίδες που εκδίδονταν στη Βόρεια Ελλάδα κάτω από μύριες δυσκολίες και τεράστιους κινδύνους, δεδομένου ότι όχι μόνο η έκδοση, αλλά και η ανάγνωση ακόμη μιας εφημερίδας της Αντίστασης οδηγούσε στο  εκτελεστικό απόσπασμα. Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εφημερίδα Ελευθερία, που ήταν μια από τις πρώτες αντιστασιακές εφημερίδες που είχαν εκδοθεί στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη

Η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Μία ακόμη εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, στις 30 Οκτώβρη 1944, πραγματοποιήθηκε το πρωί από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ραδιοσταθμού 902.gr. στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Βάγιας, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιστασιακή δράση που αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια της κατοχής, στις διώξεις και τις θυσίες των αγωνιστών και φυσικά στην απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Όπως είπε «η απελευθέρωση ήταν η κορύφωση της ηρωικής δράσης του ΕΛΑΣ στην Κεντρική Μακεδονία και σε όλη την χώρα. Για να καταλήξει λέγοντας πως όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι αρνητές της ιστορίας, τα πράγματα και τα γεγονότα δεν αλλάζουν την ιστορία ότι ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη".

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής, εκ μέρους της ΚΝΕ ο Γιάννης Βασιλειάδης, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του ΚΣ και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Κώστας Σαπρανίδης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μαζί με τους δεκάδες παρευρισκόμενους, μετέβησαν στο σημείο όπου είναι τοποθετημένη η αναθηματική πλάκα στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και κατέθεσαν μια ανθοδέσμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.