Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Όταν τα δέντρα (ΔΕΝ) πεθαίνουν όρθια

Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για το θέμα του κάμπινγκ, την περασμένη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ακούσαμε έκπληκτοι τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Αγίας Τριάδας να λέει ότι δεν χρειάζεται να κοπούν τα δέντρα στο κάμπινγκ για να τσιμεντοποιηθεί ο χώρος, γιατί "τα δέντρα που είναι τα περισσότερα λεύκες, σάπισαν και πέφτουν μόνα τους". Και αμέσως, έσπευσε να υιοθετήσει τον ισχυρισμό αυτό και ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλής, φωνάζοντας "έτσι είναι".

Μείναμε σύξυλοι, καθώς την περιοχή την ξέρουμε σαν κάλπικη δεκάρα. Δεδομένου ότι στα περίπου 20 χρόνια που έχουμε εγκατασταθεί στο Δήμο Θερμαϊκού, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, πολλές φορές και καθημερινά, κάνουμε τη διαδρομή Αγία Τριάδα-ΚΑΑΥ και πίσω, φτάνοντας πολλές φορές και μέχρι το σιντριβάνι των Νέων Επιβατών.

Παρ' όλα αυτά, σκεφθήκαμε ότι ίσως κάνουμε κάπου λάθος, ότι μήπως εξασθένησε η μνήμη μας, ότι ενδεχομένως να περιορίστηκε η όρασή μας γι' αυτό αφιερώσαμε προχθές ένα ολόκληρο πρωϊνό, περπατώντας μέσα στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας σπιθαμή προς σπιθαμή, για ν α δούμε από κοντά σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα δέντρα του που το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει να τα ξεπατώσει για να πάρουν τη θέση τους άχαροι "τουριστικοί" όγκοι μπετόν.

Να λοιπόν τι διαπιστώσαμε: Όντως υπάρχουν κάποια ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα νεκρά δέντρα, κυρίως λεύκες που έχουν ξεραθεί και νεκρώσει από το πέρασμα του χρόνου. Κυρίως όμως από την έλλειψη φροντίδας και περιποίησης από αυτούς που άφησαν το κάμπινγκ να ρημάξει, που γκρέμισαν την περίφραξή του, που έδιωξαν το μόνιμο φύλακα που υπήρχε εκεί και τον οποίο είχαμε συναντήσει την Πρωτομαγιά του 2014, όταν είχαμε οργανώσει από την δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" εκδήλωση για την προστασία του κάμπινγκ.

Ο άλλοτε παραθεριστικός παράδεισος έχει αφεθεί από τους κάθε λογής αρμόδιους και κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ που είναι την τελευταία δεκαετία ιδιοκτήτης του χώρου, έρμαιο του χρόνου, της καταστροφής και της αδιαφορίας. Μπροστά από τις μετέωρες και φθαρμένες δομές εξακολουθούν να κολυμπούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, ακόμη και στις μέρες μας όταν υπάρχει καλοκαιρία, καθημερινά δεκάδες εκατοντάδες άνθρωποι, εντός τους όμως επικρατεί μόνο χάος. Κτίρια που ακροβατούν, κενοί χώροι με ίχνη δομών που πατούσαν κάποτε πάνω τους, φαντάσματα μιας άλλης εποχής που πλανώνται στον αέρα.


Εκτός όμως από τα ελάχιστα ξεραμένα δέντρα, συναντά κανείς μια οργιώδη βλάστηση από εκατοντάδες δέντρα μεγάλα και μικρά, μεταξύ των οποίων πανύψηλα πεύκα που στραβολαιμιάζει κανείς για να δει μέχρι που φτάνει η κορυφή τους καθώς και λεύκες που αναζητούν νερό στο νεκρό τοπίο για να επιβιώσουν, συνεχίζοντας να μας χαρίζουν τη σκιά τους και τη δροσιά τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Αντί για μας, αφήνουμε να μιλήσουν οι φωτογραφίες που τραβήξαμε μέσα στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, σαν ενός είδους νεκρολογία για την προετοιμαζόμενη καταστροφή από το ΤΑΙΠΕΔ, με τις ευλογίες της διοίκησης Τσαμασλή στο Δήμο Θερμαϊκού.

Εν κατακλείδι, τα δέντρα του κάμπινγκ ΔΕΝ πέθαναν. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν βέβηλα χέρια βάλουν μπροστά τις πριονοκορδέλες και τα αλυσοπρίονα, για να μας φέρουν την...."ανάπτυξη". Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Και η ώρα που θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τη βάναυση καταπάτηση των ομόφωνων αποφάσεων του Δήμου Θερμαϊκού κατά της τσιμεντοποίησης, δεν είναι μακριά.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.