Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

"Αποτελούν ντροπή οι δικαιολογίες για το ξεπούλημα του κάμπινγκ


Είναι ντροπή ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι να επικαλούνται την εγκατάλειψη του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα του και την απώλεια ενός σημαντικού χώρου για το Δήμο”, τόνισε ο έμπειρος στα αυτοδιοικητικά, πρώην αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ερμείδης, παρεμβαίνοντας στην εκδήλωση που οργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή Πρωτοβουλίας “Σώστε το Κάμπινγκ”.

Παράλληλα ο κ. Ερμείδης που είναι βαθύτατος γνώστης των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ισχύουσας νομοθεσίας, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή, η κάθε δημοτική αρχή, έχει ευθύνες για τον τόπο που διοικεί, οφείλει να προβλέπει τις εξελίξεις, να δίνει κατευθύνσεις για το μέλλον και όχι απλά να παρακολουθεί αυτό που γίνεται. Οφείλει να παρευρίσκεται, να οργανώνει, να συμπαραστέκεται στους αγώνες των δημοτών και να είναι μαζί τους στα αιτήματα τους. Αποδίδοντας μάλιστα τη στάση της διοίκησης του Δήμου ως “υποταγή σε κομματικά κελεύσματα”.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια εκτενή περίληψη της εισήγησης του κ. Παναγιώτη Ερμείδη:

Η παρέμβαση Ερμείδη

"Η έκταση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας είναι μέσα στην έκταση του Δήμου Θερμαϊκού και είναι περιοχή ενταγμένη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του παλιού δήμου Θερμαϊκού (Περαία, Αγία Τριάδα, Νέοι Επιβάτες). Μάλιστα στο κομμάτι αυτό έχει ξεκινήσει η διαδικασία της πολεοδόμησης, με την καταβολή εκ μέρους των ιδιοκτητών ποσού 10% της εισφοράς σε χρήμα.

Η μελέτη του ΓΠΣ είχε ξεκινήσει το 2002 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2003. Έκτοτε παρέμενε στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι το 2007 οπότε και ο τότε υπουργός, υποσχόμενος διάφορα το ενέκρινε.

Η έκταση αυτή λοιπόν, που τώρα είναι στο ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη νομοθέτησε πριν ένα χρόνο περίπου, ότι για τα ειδικά χωρικά σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ δεν απαιτείται εισφορά σε γη και χρήμα, δεν είναι ένα οποιοδήποτε ακίνητο, ένα κτίσμα, ή μια επιχείρηση σε αδράνεια ή σε καθεστώς απένταξης από την αδράνεια.

Είναι μια περιοχή που είχε και έχει σημασία για τον τόπο. Που κουβαλά την δική της ιστορία. Παράλληλα όμως στον τότε σχεδιασμό, η όλη έκταση ιδιοκτησίας της τότε ΕΤΑ (Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων) είχε ενταχτεί η έκταση στην μελέτη πολεοδόμησης και η περιοχή είχε χαρακτηριστεί σαν ζώνη σχολείων, πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Δηλαδή όπως όλες οι ιδιοκτησίες, δημόσιες και ιδιωτικές και αυτή θα συνεισέφερε στον σχεδιασμό με εισφορά σε γη και σε χρήμα.

Η τότε δημοτική αρχή, δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να αξιοποιήσει τα εργαλεία που ο νομοθέτης είχε φροντίσει να δώσει στους ΟΤΑ, για να μπορούν να διασφαλίσουν κοινόχρηστους χώρους, να ορίσουν αυτοί την ποιότητα ζωής και το πλαίσιο των πόλεων στις οποίες θα ζουν οι κάτοικοι τους .Σύμφωνα λοιπόν με την τρέχουσα νομοθεσία, η έκταση αυτή θα είχε εισφορά σε γη περίπου 90 στρέμματα και φυσικά την αντίστοιχη εισφορά σε χρήμα. Βάσει λοιπόν της μελέτης είχε διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο ισοζύγιο δημοτικής-δημόσιας και ιδιωτικής γης.

Το ισοζύγιο αυτό, όπως και το ισοζύγιο των εισφορών σε χρήμα, διαταράσσεται και τίθεται το ερώτημα πως θα καλυφτεί το αρνητικό πλέον ισοζύγιο. Ενδιαφέρον επίσης είναι εάν η διοίκηση και οι υπηρεσίες του δήμου, έχουν ζητήσει από τον «ιδιοκτήτη» της έκτασης, την προκαταβολή της εισφοράς σε χρήμα που έχει ζητηθεί από το σύνολο των κατοίκων. Επιπλέον η οριοθέτηση του αιγιαλού, διαμορφώνει νέα επιπλέον δυσκολία.

Όμως το πλέον σημαντικό στην όλη ιστορία, είναι το γεγονός, ότι η ίδια η πολιτεία, ο νομοθέτης, από την μια πλευρά ορίζει με το νόμο Τρίτση και όλες τις τροποποιήσεις του, ότι οι δημοτικές αρχές, μπορούν (μάλιστα σε σημεία του νόμου ορίζεται σαν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ) να σχεδιάσουν την πόλη τους και από την άλλη, χωρίς καμιά μελέτη, καμιά αξιολόγηση για την κάθε μια περιοχή, με αποκλειστικό κριτήριο το ξεπούλημα και την πρόσθεση κάποιων μηδενικών στα τεφτέρια τους, αποφασίζουν την αλλοίωση του μακροχρόνιου σχεδιασμού ενός δήμου.

Το ότι βρίσκονται σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος, να επικαλούνται την εγκατάλειψη του χώρου, για το ξεπούλημα του και την απώλεια ενός σημαντικού χώρου για το δήμο, τι να πει κανείς. Ντροπή. Ειδικά όταν αυτοί οι ίδιοι, έπρεπε να απολογηθούν γιατί τόσα χρόνια δεν φρόντισαν να καθαρίσουν ή να καλέσουν τον “ιδιοκτήτη” ΤΑΙΠΕΔ να καθαρίσει το χώρο. Δεν διεκδικήσαν, δεν έκαναν μια ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης. Αυτό που κάνουν, παραβλέποντας ότι έχουν αποδεχτεί και έχουν συνυπογράψει μια ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου το 2014, είναι υποταγή σε κομματικά κελεύσματα.

Η δημοτική αρχή, η κάθε δημοτική αρχή, έχει ευθύνες για τον τόπο που διοικεί. Οφείλει να προβλέπει τις εξελίξεις, να δίνει κατευθύνσεις για το μέλλον και όχι απλά να παρακολουθεί αυτό που γίνεται. Οφείλει να παρευρίσκεται, να οργανώνει, να συμπαραστέκεται στους αγώνες των δημοτών και να είναι μαζί τους στα αιτήματα τους. Πρέπει λοιπόν άμεσα, να επικαιροποιηθει η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ισχύει μέχρι και σήμερα. Να ζητηθεί το ίδιο και από το περιφερειακό συμβούλιο. Να οργανωθεί με την πρωτοβουλία του δήμου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο . Να υπάρξει παράσταση διαμαρτυρίας των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στον υπεύθυνο υπουργό και να ζητηθεί αυτό που είναι αίτημα των κατοίκων: Ο χώρος του πρώην κάμπινγκ να παραχωρηθεί στον δήμο", κατέληξε ο κ. Παναγιώτης Ερμείδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.