Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

AKTION όπως κάμπινγκ: Αδιαφορίας το ανάγνωσμα


Ακούμε από τη διοίκηση του Δήμου ΘερμαΪκού βαρύγδουπες εξαγγελίες για "επενδύσεις", "αξιοποίηση", "πρόοδο" και "ανάπτυξη" που δήθεν θα φέρει η καταστροφή του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας με την κοπή των χιλιάδων δέντρων που υπάρχουν εκεί, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί "τουριστικό χωριό" που ορέγονται ΤΑΙΠΕΔ και κάποια μεγάλα συμφέροντα. Δεν πείθουν όμως κανένα οι ανακοινώσεις αυτές, πολύ περισσότερο που οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας ζουν στο πετσί τους χρόνια τώρα την εγκατάλειψη και την προκλητική αδιαφορία της δημοτικής αρχής.


Ρωτούν δικαιολογημένα οι Αγιατριαδιώτες: "Που ήσασταν κ.Τσαμασλή τρία χρόνια που είστε δήμαρχος, τι κάνατε για την Αγία Τριάδα εκτός από το να διαβουλεύεστε μυστικά με το ΤΑΙΠΕΔ; Δείξατε κανένα ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του ΑΚΤΙΟΝ που ήταν για δεκαετίες το στολίδι του χωριού και σήμερα ετοιμόρροπο αποτελεί παγίδα θανάτου και εστία μόλυνσης; Κάνατε κάτι για την περίφραξη του χώρου, την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του ώστε να φέρνει έσοδα στα ταμεία του Δήμου; Πολύ περισσότερο που το 1/3 αυτού του εμβληματικού χώρου ανήκει στο Δήμο Θερμαϊκού;  Ή πάλι μήπως κάνατε κάτι και για τις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ πουυ επίσης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση;

Φυσικά, το ίδιο ερώτημα απευθύνεται και στους άλλους δημάρχους που πέρασαν από το Δήμο Θερμαϊκού, τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια, αφότου τουλάχιστον που οι οκτώ δημοτικές ενόττες και κοινότητες συναποτέλεσαν το σημερινό Δήμο των 50.000 και πλέον κατοικων. Η ίδια παραμέληση της Αγίας Τριάδας, η ίδια εγκατάλειψη, ο ίδιος εμπαιγμός των κατοίκων 

Έρμαιο του χρόνου και της αδιαφορίας

Το πάλαι ποτέ αναψυκτήριο ΑΚΤΙΟΝ, όπου γυρίστηκε η γνωστή ταινία «Κάτι να καίει» και όπου έλαβαν χώρα αξέχαστα πάρτι στις δεκαετίες του 60 και του 70, αποτελεί σήμερα έρμαιο του χρόνου, του εμπαιγμού και της αδιαφορίας. 

Τόπος ξέγνοιαστων στιγμών και θρυλικών beach parties, αλλά και γυρισμάτων της ταινίας «Κάτι να καίει», αποτέλεσε το αναψυκτήριο «ΆΚΤΙΟΝ» στην παραλία της Αγίας Τριάδας του δήμου Θερμαϊκού. Στη δεκαετία του ’60 και του ’70, οι Θεσσαλονικείς είχαν ένα κοντινό προορισμό για να απολαύσουν το μπάνιο τους και να διασκεδάσουν μέχρι πρωίας.

Στις αλλοτινές δόξες της παραλίας και του «ΑΚΤΙΟΝ», έρχεται ως αντιστάθμισμα η τωρινή απογοητευτική πραγματικότητα: τα τελευταία χρόνια, το στέκι έχει αφεθεί να ρημάξει ακριβώς δίπλα στους λουόμενους που κάθε χρόνο αυξάνονται όλο και περισσότερο. Το κτίριο έχει μετατραπεί σε εστία βρωμιάς και στέκι ναρκομανών, με σπασμένα παράθυρα, ετοιμόρροπα μπετά, σκουριασμένα σίδερα και παντού πεταμένα σκουπίδια.

Τα μεταλλικά σύρματα – που έχουν τοποθετηθεί δήθεν για την ασφάλεια των πολιτών – βρίσκονται μόνο σε ορισμένα σημεία κι έτσι ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει στους βρώμικους και επικίνδυνους χώρους του άλλοτε στολιδιού της πλαζ.

Οι κάτοικοι αφήνουν αιχμές στη δημοτική αρχή της περιοχής, η οποία έδειξε αδιαφορία και άφησε την παραλία της Αγίας Τριάδας σε πλήρη απαξίωση. Ζητούν άμεσα την κατεδάφιση του αναψυκτηρίου, προτού θρηνήσουμε θύματα, ή τουλάχιστον την αξιοποίησή του.

Ωστόσο, όπως λένε χαρακτηριστικά, έχουν ακούσει τις ίδιες υποσχέσεις είτε για κατεδάφιση είτε για εκμίσθωσή του σε ιδιώτη από όλες τις δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων, χωρίς να έχει γίνει τίποτα.

Οι εποχές της δόξας

Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, απολάμβανε λάμψη ανάλογη… της Μυκόνου. Κάθε καλοκαίρι, πλήθος κόσμου έπαιρνε το λεωφορείο προς την ανατολική ακτή του Θερμαϊκού και ξεχυνόταν στην πλαζ της Αγίας Τριάδας για ένα μπάνιο. Τα δε beach parties που λάμβαναν χώρα στο «Άκτιο» – το οποίο άνοιξε το 1957 – κάθε Σαββατοκύριακο έχουν μείνει στην ιστορία.

Γνωστά συγκροτήματα, όπως οι Ολύμπιανς, οι Ρενάλντι, τα Τρελά Παιδιά, οι Σνόουμπολς, οι Βόρειοι, οι Απ Τάιτ και άλλοι, έπαιζαν μουσική πάνω στην άμμο γνωρίζοντας την αποθέωση.

Ο χώρος έσφυζε από ζωή και έδινε δουλειά, αλλά και ένα κοντινό προορισμός απόδρασης στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας.

Η πανέμορφη παραλία στο ψαροχώρι της Αγίας Τριάδας είχε γίνει διάσημη στους Θεσσαλονικείς όχι μόνο για τα πεντακάθαρα νερά, την πλαζ και το αναψυκτήριο «Άκτιον», αλλά και διότι στο γειτονικό κάμπινγκ είχαν γίνει τα γυρίσματα, το 1964, της γνωστής ταινίας της Φίνος Φιλμ «Κάτι να καίει».

Πρωταγωνιστές της γνωστής ταινίας ήταν οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου, Έλενα Ναθαναήλ και Κώστας Βουτσάς. Το μιούζικαλ είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία, καθώς είχε κόψει συνολικά 660.791 εισιτήρια και από τις 92 ταινίες της χρονιάς, είχε καταλάβει την 1η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.