Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

To ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί στο δήμο Θεσσαλονίκης ακίνητα του παραλιακού μετώπου

Το ΤΑΙΠΕΔ συμφωνεί να παραχωρήσει στο δήμο Θεσσαλονίκης όλα τα δημόσια ακίνητα του παραλιακού μετώπου, δίνοντας ανάσα στην πόλη, όπως  ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ανάλογη διάθεση προσφοράς υπάρχει από το ΤΑΙΠΕΔ και για ακίνητα του Θερμαϊκού, όμως η διοίκηση ολιγωρεί.

Η παραχώρηση θα γίνει για αρκετά χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να έχει προσδιοριστεί προς το παρόν, το ακριβές χρονικό διάστημα της παραχώρησης.  
Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου κατόπιν σχετικής εντολής της Διοίκησης επεξεργάστηκε σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, το λεγόμενο σχέδιο Παραχωρητηρίου για τη χρήση και εκμετάλλευση όλων των δημοσίων ακινήτων του παραλιακού μετώπου, έτσι ώστε να περιέλθει στο Δήμο η διαχείριση του συνόλου της δημόσιας γης της παραλιακής ζώνης που εμπίπτει στη διαχειριστική αρμοδιότητα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ – διαδόχου της ΚΕΔ, μετά τη συγχώνευσή της με την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπενθύμισε ότι σήμερα δεν μπορεί να νοικιάσει τα κτίσματα της νέας παραλίας, καθώς ανήκουν στην ΚΕΔ. «Το ΤΑΙΠΕΔ συμφωνεί να μας παραχωρήσει τη χρήση για μια μεγάλη περίοδο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας πως «προκειμένου να γίνει αυτή η διαδικασία έγινε το αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ και έχει ήδη ετοιμαστεί το προσχέδιο της συμφωνίας». «Θα έχουμε συντομότατα την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση, δεν μπορεί να είναι κάτω από 30 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μετά από αυτή την ενέργεια, θα μπορέσει ο δήμος να προχωρήσει και στη δημιουργία λιμενικού ταμείου.
Xτες Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την υποβολή αιτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) για την παραχώρηση όλων των δημοσίων ακινήτων της ζώνης Νέας Παραλίας που εμπίπτουν εντός της περιοχής που περικλείεται ως προς τα ανατολικά και δυτικά της όρια μεταξύ της ζώνης αιγιαλού – παραλίας, της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και της οικοδομικής/ρυμοτομικής γραμμής που καθορίστηκε στο ίχνος του παλαιού αιγιαλού, και ως προς τα βόρεια και νότια όριά της από το ύψος του Λευκού Πύργου (άγαλμα Ναυάρχου Βότση) έως τα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Δήμο Καλαμαριάς (ύψος προέκτασης οδού Αργοναυτών).  
Επίσης, εγκρίθηκε η υποβολή αιτήματος του προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ) για την παραχώρηση σε αυτόν της περιοχής του δημοσίου ακινήτου ΑΒΚ 2562, συνολικής έκτασης 19.059,69 μ2 που του έχει μεταβιβαστεί (ΦΕΚ 2883 Β/ 2013) και το οποίο βρίσκεται στην περιοχή όπου σήμερα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις δύο Ναυταθλητικών Ομίλων (περιοχή «Σαλαμίνας»), σύμφωνα με το κείμενο θεσμικό πλαίσιο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.