Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λήγει στις 10 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο

Λήγει στις 10 Ιανουαρίου 2017 η προσθεσμία υποβολής δηλώσεων στο «Εθνικό Κτηματολόγιο» για τη Νέα Μηχανιώνα, το Αγγελοχώρι, την Επανομή, την Καρδία, τον Τρίλοφο και την Αγία Παρασκευή. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητα τους, αλλιώς αυτά τελικώς θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

Η δήλωση των ακινήτων στις περιοχές που γίνεται κτηματογράφηση και δημιουργείται Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική για όσους έχουν δικαιώματα σε αυτά (κυριότητα, επικαρπία κτλ.)
Η μη υποβολή δήλωσης δυστυχώς επιφέρει σημαντικές κυρώσεις για τον ιδιοκτήτη καθώς το ακίνητο που δεν δηλώνεται θεωρείται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” ασχέτως αν ο ιδιοκτήτης έχει νόμιμο τίτλο κτήσης (συμβόλαιο) μεταγραμμένο στο υποθηκοφυλακείο. Ο χαρακτηρισμός του ακινήτου ως αγνώστου ιδιοκτήτη έχει ως συνέπεια το ακίνητο να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο αν δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες για διόρθωση.
Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί με διόρθωση ,η οποία τις περισσότερες φορές πρέπει να γίνει δικαστικά κάτι που απαιτεί όμως σημαντικό κόστος.
Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τη δήλωση τους εμπρόθεσμα διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι η υποβολή δήλωσης απαιτεί τέλος κτηματογράφησης ύψους 35 Ευρώ ανά δικαίωμα που δηλώνεται.
Ειδικότερα όσον αφορά στο Δήμο Θερμαϊκού και Θέρμης: Η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας συνεχίζεται από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 και στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων
α) Αγγελοχωρίου, Επανομής και Ν.Μηχανιώνας του Καλλικρατικού Δήμου Θερμαϊκού και

β) Αγ. Παρασκευής, Καρδίας και Τριλόφου του Καλλικρατικού Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους έως 10 Ιανουαρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.