Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ανοιχτά στην κοινωνία, σχολεία της Θεσσαλονίκης

Την ώρα που ο δήμος Θερμαϊκού το αρνείται αντιδημοκρατικά σε παρατάξεις
Το 67ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης πριν από 40 χρόνια
Στις τοπικές κοινωνίες ως χώροι πολιτισμού και δημιουργικότητας πρόκειται να ανοίξουν έξι σχολεία στο κέντρο αλλά και στις περιφερειακές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, την ώρα που άλλοι Δήμοι, όπως π.χ. του Θερμαϊκού αρνούνται αντιδημοκρατικά την παραχώρηση σχολικών αιθουσών ακόμη και σε δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Την πρωτοβουλία για την υλοποίηση αυτού του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο τιτλοφορείται «Ανοιχτό σχολείο στη γειτονιά», ανέλαβε ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και τους διευθυντές των έξι δημοτικών σχολείων που σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν στη δράση.
Το θέμα που αφορά την υλοποίηση αυτού του προγράμματος αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αύριο Δευτέρα. Όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, η οποία υπογράφεται από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλη Χρυσίδου, «το πρόγραμμα στοχεύει στο να ανοίξουν τα σχολεία στη γειτονιά και στην τοπική κοινότητα, να γίνουν χώροι πολιτισμού και δημιουργικότητας, κέντρα της γειτονιάς, σημεία αναφοράς για την ενεργή συμμετοχή και ενδιαφέρουσα καθημερινότητα της τοπικής κοινότητας».
Ανοικτά τα απογεύματα
Τα πρώτα έξι σχολεία τα οποία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι τα εξής:
1. Το 67ο δημοτικό σχολείο (Δ. Παπαθανασίου 41, δεύτερη δημοτική κοινότητα).
2. Το 77ο δημοτικό σχολείο (Καβείρων – Παρμενίδη, τέταρτη δημοτική κοινότητα).
3. Το 11ο δημοτικό σχολείο (Αμαλίας 60, πέμπτη δημοτική κοινότητα).
4. Το 55ο δημοτικό σχολείο (Κ. Κρυστάλλη 10, πρώτη δημοτική κοινότητα).
5. Το 64ο δημοτικό σχολείο (Μαζαράκη 1, δεύτερη δημοτική κοινότητα).
6. Το διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο (Ν. Καπάτου – Γαλανάκη, δεύτερη δημοτική κοινότητα).

Τα συγκεκριμένα σχολεία θα μένουν ανοιχτά με φύλακα δύο απογεύματα την εβδομάδα, καθώς και ορισμένα Σαββατοκύριακα. Στα διδακτήρια και στις σχολικές αυλές θα οργανώνονται μεταξύ άλλων δράσεις εναλλακτικής διδασκαλίας για παιδιά και ενήλικες, σχολές γονέων με σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, καθώς και πολιτιστικά δρώμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.