Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

«Συμπολιτεία»: Όχι στις κατασχέσεις από το Δήμο Θερμαϊκού τραπεζικών λογαριασμών μικροοφειλετών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» επιτίθεται στη δημοτική αρχή για τις δηλώσεις του δημάρχου κ.Μαυρομάτη ότι ο δήμος Θερμαϊκού έδωσε εντολή στις τράπεζες για το μπλοκάρισμα και την κατάσχεση λογαριασμών περίπου 5.000 μικροοφειλετών προς το Δήμο και την καλεί, αντί να προβαίνει σε κατασχέσεις για χρέη των 100 και 150 ευρώ, να διεκδικήσει τις οφειλές μεγαλόσχημων, τα χρέη των οποίων προς το Δήμο ανέρχονται σε  6,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, ζητάει από τη διοίκηση Μαυρομάτη να ρυθμίσει τις οφειλές των αδύναμων συμπολιτών μας σε πολλές μικρές δόσεις για να μπορέσουν αυτοί να τις αποπληρώσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» έχει ως εξής:
«Αλγεινή εντύπωση, προκάλεσε η παραδοχή του δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε  προς ιστοσελίδα της περιοχής, ότι ο δήμος Θερμαϊκού απέστειλε στις τράπεζες περίπου 5.000 κατασχετήρια, ζητώντας τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών συνδημοτών μας, για μικρά κυρίως χρέη που προέκυψαν από απλήρωτους λογαριασμούς νερού ή κλήσεις της τροχαίας!
Το αποτέλεσμα, είναι δεκάδες κάτοικοι του Δήμου μας να διαπιστώνουν ότι λείπουν χρήματα από τις μικροαποταμιεύσεις τους ή τη μισθοδοσία και τη σύνταξή τους, καθώς η τράπεζα «σηκώνει» από τους λογαριασμούς τους τα χρέη προς το δήμο Θερμαϊκού, με βάση τους καταλόγους που αποστέλλει η δημοτική αρχή.
Φυσικά, η διαδικασία αυτή, όπως είπε στην ίδια συνέντευξη ο κ.Μαυρομάτης «γίνεται με βάση το νόμο». Και όντως, στον απαράδεκτο ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), δίνεται η δυνατότητα σε οργανισμούς του Δημοσίου (Εφορίες, Τελωνεία, Δήμους, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ) να προβαίνουν στη δέσμευση  τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών.
Πόσο όμως είναι ηθικό και δίκαιο να διατάζει ο δήμος Θερμαϊκού τη δέσμευση των ισχνών τραπεζικών λογαριασμών εργαζομένων, ανέργων, μικροεπαγγελματιών και συνταξιούχων για μικροοφειλές τους, την ώρα που εδώ και χρόνια δεκάδες μεγαλόσχημοι «παράγοντες» οφείλουν αστρονομικά ποσά της τάξεως των 300.000 και 400.000 ευρώ και είναι ελάχιστες οι προσπάθειες για την είσπραξής τους από την πλευρά του Δήμου;
Είναι χαρακτηριστικές κάποιες περιπτώσεις όπως αναφέρονται στην Έκθεση Ελέγχου του δήμου Θερμαϊκού για τη διαχειριστική χρήση του 2015, η οποία κατατέθηκε  στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2016:
-Μία εταιρία αξιοποίησης ακινήτων, χρωστάει στο Δήμο το τεράστιο ποσό των 416.481, 89 ευρώ
-Μία δεύτερη εταιρία τουριστικών δραστηριοτήτων, οφείλει το δήμο το υπέρογκο ποσό των 289.214, 04 ευρώ
-Μία τρίτη εταιρία έχει βάλει «φέσι» στο δήμο Θερμαϊκού ύψους 233.872,53
Και από εκεί και πέρα ακολουθούν χρέη από διάφορους, που είναι λίγο-πολύ γνωστοί στην κοινωνία του Θερμαϊκού και οφείλουν ποσά της τάξεως των 122.221,46 ευρώ ή πάλι των 108.633, 67 ευρώ και πάει λέγοντας. Όπως μάλιστα δήλωσε ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης στη συνέντευξη που προαναφέραμε, τα χρέη προς το Δήμο Θερμαϊκού από παλιές και νέες υποχρεώσεις, ξεπερνούν το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή το 1/3 του προϋπολογισμού του Δήμου !
Αντί λοιπόν ο Δήμος να ρίξει όλο του το βάρος στο κυνήγι της είσπραξης αυτών των τεράστιων οφειλών, που αντιμετωπίζουν μάλιστα κάποια στιγμή και τον κίνδυνο της διαγραφής, έχει στραφεί κατά των πλέον αδύναμων και των άλλων συμπολιτών μας, που με χίλια ζόρια επιβιώνουν αυτούς τους δύσκολους καιρούς, εκδίδοντας εντολές προς τις τράπεζες για το μπλοκάρισμα και την κατάσχεση ακόμη και των λογαριασμών μισθοδοσίας τους, όπως έγινε πριν λίγες ημέρες με την περίπτωση του 43χρονου οικογενειάρχη.

Καλούμε τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να ανακαλέσει αμέσως αυτές τις 5.000 εντολές κατάσχεσης και να φροντίσει, με τους μηχανισμούς και το προσωπικό που διαθέτει, ώστε να υπάρξει ρύθμιση των χρεών των μικροοφειλετών σε πολλές μικρές δόσεις, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους προς το Δήμο. Θεωρούμε δε ότι μόνο με αυτή τη διαδικασία θα μπορέσει και η οικονομική υπηρεσία του Δήμου να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων ποσών. Είναι ένα θέμα για το οποίο η δημοτική αρχή οφείλει να το αντιμετωπίσει με τη δέουσα ευαισθησία, που εκτός των άλλων απαιτούν και οι ημέρες των εορτών», καταλήγει η ανακοίνωση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού». 

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.