Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Η πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» της διοίκησης Μαυρομάτη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η πρεμούρα της διοίκησης Μαυρομάτη για την κατεπείγουσα χορήγηση του Δημοτικού Θεάτρου Επανομής στον πολιτευτή και πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκο Βελόπουλο, για να πραγματοποιήσει εκεί ομιλία αύριο Κυριακή το απόγευμα, κατέδειξε για μία ακόμη φορά το πόσο η δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού χρησιμοποιεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά», όταν πρόκειται από τη μια για κινήσεις δημοσίων σχέσεων και από την άλλη για τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Αφήνουμε τα γεγονότα να μιλήσουν μόνα τους. Τι έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής;  Η δημοτική αρχή συγκάλεσε άρον-άρον, τηλεφωνικά και δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να αποφασιστεί η διάθεση της αίθουσας του Δημοτικού Θεάτρου. Την οποία αρχικά την είχε ζητήσει ο σύλλογος «Αριστοτέλης» δια του προέδρου του (αυτού με το… ξύλινο δάπεδο). Και όταν τελικά διαπιστώθηκε ότι προορίζονταν όχι για εκδήλωση του συλλόγου αλλά για ομιλία του Κ. Βελόπουλου, τότε ο «Αριστοτέλης» απέσυρε την αίτηση, για να την καταθέσει σε συνέχεια για λογαριασμό του ο πρώην βουλευτής, πληρώνοντας και το σχετικό παράβολο των 200 ευρώ που απαιτούνταν.
Κατόπιν αυτού, ζητήθηκε τηλεφωνικά από τους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν για την παραχώρηση της αίθουσας, δεδομένου ότι σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ το ίδιο συνέβη και με το τοπικό συμβούλιο της Επανομής. Και καθώς ήταν μεσημέρι Παρασκευής και οι δημοτικοί υπάλληλοι επρόκειτο σε λίγο να σχολάσουν, οι γραμματείς του Δήμου επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να βρουν στο τηλέφωνο τους 40 περίπου δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και να τους ρωτήσουν το τι ψηφίζουν.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα, η παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Επανομής αποφασίστηκε με ψήφους των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Μαυρομάτη και της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» ψήφισαν λευκό, καταγράφοντας την αντίδρασή τους για τη μεθόδευση του συγκεκριμένου θέματος, αλλά παράλληλα διατυπώνοντας την πάγια θέση της παράταξης ότι οι δημοτικοί χώροι πρέπει να παραχωρούνται στους πολίτες για εκδηλώσεις, πλην της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και η κ. Ντίνα Μώραλη ψήφισαν κατά, με το σκεπτικό ότι ήταν αόριστη η αίτηση του κ.Βελόπουλου και δεν προσδιορίζονταν το περιεχόμενο της ομιλίας του.

Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκε και η αίτηση της «Συμπολιτείας»!!
Αυτή όλη η μεθόδευση και ο αγώνας δρόμου για να παραχωρηθεί ένας δημοτικός χώρος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ενός μεμονωμένου ατόμου, μας θύμισε την εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση που υπήρξε όταν προς διμήνου είχε υποβληθεί μία ανάλογη αίτηση για έναν άλλο δημοτικό χώρο. Και αυτή τη φορά όχι από έναν απλό πολιτευτή, αλλά από μία ολόκληρη δημοτική παράταξη που στις δημοτικές εκλογές την τίμησαν οι συνδημότες μας, δίνοντάς της ποσοστό 20% περίπου. Δηλαδή, από ένα κομμάτι από τα ίδια τα σπλάχνα του Δήμου.
Θυμίζουμε εδώ σύντομα την περίπτωση: Στα μέσα Οκτωβρίου, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» ζήτησε να της παραχωρηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου δημοτικού σχολείου, για να πραγματοποιήσει εκδήλωση, με ομιλητές τρεις διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου, και με θέμα την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Θερμαϊκού, καθώς ήταν και πρόσφατες οι καταστρεπτικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.
Η αίτηση αυτή, πέρασε από..,. «σαράντα κύματα». Αρχικά εγκρίθηκε από τον διευθυντή του σχολείου, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας και τον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Παιδείας. Όταν όμως το θέμα έφτασε στα…. ψηλά, τότε η αίτηση απορρίφθηκε «μετ’ επαίνων». Ο λόγος; Τον διατύπωσε ξεκάθαρα ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης στη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου, όταν ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» ζήτησε εξηγήσεις για την άρνηση της δημοτικής αρχής.
Τι είπε τότε ο δήμαρχος Θερμαϊκού για να δικαιολογήσει την αντιδημοκρατική απόρριψη του αιτήματος της δημοτικής παράταξης; Προέβαλε την έωλη, αβάσιμη και εξωφρενική δικαιολογία, ότι για την παραχώρηση της αίθουσας απαιτούνταν… πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες από επιτροπές «που παίρνουν καιρό», άρα δεν θα προλάβαινε η «Συμπολιτεία» να πραγματοποιήσει την εκδήλωσή της, αν και όλες αυτές οι επιτροπές υπάγονται στη δημοτική αρχή.
Αυτές λοιπόν τις… «γραφειοκρατικές διαδικασίες» που … «παίρνουν καιρό», ακολούθησε ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης και η παράταξή του το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου του σωτήριου έτους 2016 για την έγκριση του ανάλογου αιτήματος ενός απλού πολιτευτή, ο οποίος, σημειωτέον, δεν είναι και δημότης Θερμαϊκού.
Γιατί τώρα τα γράφουμε όλα αυτά; Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.