Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Σε διαγωνισμό, για την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, προχωράει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για το σκοπό αυτό διαθέτει το ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Τα προβλήματα φωτισμού σε ένα μεγάλο μέρος των επαρχιακών οδών είναι τεράστια, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να είναι βυθισμένες στο σκοτάδι και να ελλοχεύει ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκατάσταση των βλαβών σε όλο το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού των επαρχιακών δρόμων του νομού Θεσσαλονίκης, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται στις διαρκείς κλοπές καλωδίων. Επίσης, στο πλαίσιο της εργολαβίας θα επισκευαστούν και όλες οι πινακίδες αναγγελίας κινδύνου. Ο προϋπολογισμός είναι 500.000 ευρώ.
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη διενέργεια του διαγωνισμού και υπολογίζεται ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν από τον Μάρτιο του 2017.
Κάτοικοι πολλών περιοχών και διερχόμενοι οδηγοί έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους με τον ανεπαρκή φωτισμό των επαρχιακών δρόμων, που σε συνδυασμό με το κατεστραμμένο οδόστρωμα δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την πρόκληση ατυχημάτων. Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναγνωρίζουν την ανάγκη για επιδιόρθωση των προβλημάτων και την αποκατάσταση φθορών και βλαβών και χαρακτήρισαν επιβεβλημένη την παρέμβαση, αφού η αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού θα αυξήσει σημαντικά το επίπεδο ασφαλούς μετακίνησης, ειδικά τον επόμενο χειμώνα, όταν οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες για τους οδηγούς.
Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα από την έλλειψη φωτισμού είναι τα Κύμινα και η Χαλάστρα στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς και περιοχές του Σοχού και του Ασκού στο δήμο Λαγκαδά. Προσπάθεια για την αποκατάσταση των βλαβών καταβάλλουν οι δήμοι, τους οποίους έχει προμηθεύσει η Περιφέρεια με λάμπες, μετασχηματιστές και αναγκαίο εξοπλισμό.
Ωστόσο, τα στελέχη της Περιφέρειας, υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πληγή είναι η ίδια με εκείνη που υφίσταται και στην περιφερειακή οδό, δηλαδή οι συνεχείς κλοπές καλωδίων από επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται για οικονομικό όφελος το χαλκό που περιέχουν τα καλώδια.
Τα υπηρεσιακά στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας έλεγαν ότι γίνονται έλεγχοι από κλιμάκια σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης δυο φορές το χρόνο και έχει διαπιστωθεί πως οι κλοπές είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο. Μάλιστα υπάρχει και καταγραφή των σημείων του επαρχιακού οδικού δικτύου στα οποία γίνονται οι πιο συχνές κλοπές, η οποία έγινε σε συνεργασία με τους δήμους του νομού.
Πλέον, μετά την επιτυχημένη σε μεγάλο βαθμό επιχείρηση αντικατάστασης των καλωδίων χαλκού με καλώδια αλουμινίου, που δεν έχουν εμπορική αξία και άρα είναι δώρο άδωρο να τα κλέψει κάποιος, στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, όπου περιορίστηκαν οι κλοπές σημαντικά, η ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και στους επαρχιακούς δρόμους.
Πέρσι, τόνισαν τα στελέχη της Περιφέρειας, είχε γίνει αποκατάσταση των βλαβών σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, όμως τα καλώδια ξανακλάπηκαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των επαρχιακών δρόμων πάνω από τη γέφυρα Αξιού, παραπλεύρως της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Έτσι, πλέον στη μεγάλη εργολαβία συντήρησης τα καλώδια θα αντικατασταθούν στο σύνολό τους από καλώδια αλουμινίου, ειδικά σε Κύμινα και Χαλάστρα, που είναι περιοχές με εκτεταμένο πρόβλημα κλοπών και συνεπώς είναι βυθισμένες στο σκοτάδι.

Καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση τόνισε ότι οι έλεγχοι για τις κλοπές είναι ελλιπείς και επέρριψε ευθύνες τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στους δήμους και στην ΕΛΑΣ. Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, χαρακτήρισε τις κλοπές «φάμπρικα», που αντιμετωπίζεται μόνο με την αύξηση της αστυνόμευσης. Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Γιάννης Ανδρίτσος, εξέφρασε τις ενστάσεις του για τις χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησης του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.