Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Γόνιμος προβληματισμός στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Γόνιμος προβληματισμός, κατατέθηκε από τους συνέδρους που πήραν το λόγο κατά τη σημερινή 2η ημέρα των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που πραγματοποιείται στις αίθουσες του «Βελλίδειου» και λήγει αύριο Σάββατο με τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Η συνεδρίαση, άνοιξε το πρωί με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που αναφέρθηκαν στα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει τη χώρα σε μια διαρκή περιπέτεια και τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Για τον «Καλλικράτη» επισήμανε ότι από την εμπειρία που έχει από την επιτροπή δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός διάλογος μέχρι στιγμής και ζήτησε από τους συνέδρους να ληφθεί απόφαση στην οποία η ΚΕΔΕ θα δηλώνει αν αποδέχεται αυτό που προτείνει η κυβέρνηση ως προς το εκλογικό σύστημα. Για το θέμα της κινητικότητας εκτίμησε ότι «όλη η διαδικασία της πολιτικής συναλλαγής θα γίνεται μέσα από την κινητικότητα των υπαλλήλων» και πρόσθεσε: «θα δουλέψουν τα παραμάγαζα των κομμάτων».
Ο Γιώργος Ιωακειμίδης δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνει ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας με αφετηρία το συνέδριο αυτό και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να σκύψει το αυτί της στην καθημερινότητα των δήμων για να καταλάβει τι έχουν να αντιμετωπίσουν και να μην έρχεται σε ρήξη καθημερινά για πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί. «Βαδίζουμε διαρκώς μόνοι με τους πολίτες που θέλουν πρωτίστως να τιμωρήσουν άλλους» πρόσθεσε.
Από την «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο επικεφαλής της δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, σημείωσε ότι η παράταξη δεν υποτίμησε τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να δει, όπως το ζήτημα των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι υπάρχουν τρόποι να βρεθούν χρήματα από το πλεόνασμα που λέει ότι θα έχει η κυβέρνηση και από άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού. Για την απλή αναλογική είπε ότι είναι ένα σύστημα με βασικές αρχές την ισότητα στην ψήφο και τη δυνατότητα δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου ενώ διαμορφώνει κουλτούρα σύγκλισης και συνεννόησης.
Η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε λόγο για σφοδρή επίθεση που δέχεται ο λαός από κυβερνήσεις, κεφάλαιο και ΕΕ, εκτίμησε ότι από τις αλλαγές που προωθούνται δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες του λαού και ζήτησε δραστική αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πολιτική. Τέλος ο Τάσος Κανταράς, Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου εκπροσωπώντας τη νέα αυτοδιοικητική κίνηση με την ονομασία «Συντονισμός Αιρετών για μια αντιμνημονιακή ριζοσπαστική εναλλακτική Αυτοδιοίκηση», επισήμανε ότι στόχος της κίνησης αυτής είναι να συμβάλλει ώστε να αλλάξουν οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε: «το μείζον για μας είναι να δούμε τι δεν κάναμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε αυτό που έχουμε αποδεχτεί ως μνημονιακό πεπρωμένο».
 «Να στηριχτούν οι ορεινοί δήμοι»
Την ανάγκη να στηριχτούν οι 31 ορεινοί δήμοι της χώρας, υπογράμμισε η δήμαρχος Παρανεστίου, Αλίκη Σωτηριάδου, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια σημείωσε ότι πρέπει να αποφεύγεται η υπερφορολόγηση σε περιοχές με μικρό πληθυσμό και τόνισε ότι η φορολογική αποκέντρωση πρέπει να είναι στόχος πραγματικός της ΚΕΔΕ, αλλά και της κυβέρνησης που θα πρέπει να υποστηρίξει το εγχείρημα.
Παράλληλα, ζήτησε να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε βουλευτικά γραφεία και σημείωσε ότι θα πρέπει στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί για την κινητικότητα να ληφθεί μέριμνα, ώστε να υπάρχουν γιατροί σε όλους τους δήμους ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων γιατί, όπως είπε, «σε λίγο οι υπάλληλοί μας θα χρειάζονται ψυχιατρική υποστήριξη γιατί τους έχουμε τεντώσει τα νεύρα». «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Πρέπει να υπάρξουν δυναμικές λύσεις και οι δήμοι να λειτουργήσουν» πρόσθεσε.
Επανεξέταση και ενίσχυση των θεσμών ζητά το υπ. Εσωτερικών
Τη θέση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι πάντα χωρίς πιέσεις, έχει καταφέρει να είναι απολύτως συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τους ΟΤΑ και είναι σε θέση να κλείνει χωρίς οικονομικές εκκρεμότητες το 2016, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Πουλάκης είπε ότι συμφωνεί με τις διαπιστώσεις της ΚΕΔΕ σε σχέση με τις οικονομικές απώλειες, που έχει υποστεί η τοπική αυτοδιοίκηση κατά την εξαετία των μνημονίων, ωστόσο υπογράμμισε ότι η μείωση στις δαπάνες, τόσο τις λειτουργικές όσο και -κυρίως- τις επενδυτικές του κρατικού προϋπολογισμού υπήρξε οριζόντια και δεν έπληξε μόνο την αυτοδιοίκηση, αλλά το σύνολο των τομέων της δημόσιας δράσης, ακόμη και των εξαιρετικά κρίσιμων κοινωνικά, όπως λόγου χάρη η υγεία και η εκπαίδευση.
«Η αποκατάσταση, επομένως, αντίστοιχα θα είναι συνολική» συμπλήρωσε. Πρόσθεσε ότι ενώ η αυτοδιοίκηση έχει απόλυτο δίκιο να ζητάει σταδιακή ενίσχυση της χρηματοδότησής της, κάνει λάθος όταν μιλά για «νέα γενιά παρακρατηθέντων». «Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πότε, για ποιο λόγο και με ποιον τρόπο δημιουργήθηκαν τα ‘παρακρατηθέντα’, ως το 2009, τα οποία εξοφλήσαμε και ως προς την τελευταία δόση τους πριν από λίγες μέρες» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης είπε ότι «η άποψη της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι γνωστή και δημόσια και επίσημα κατατεθειμένη, υπέρ της απλής αναλογικής στη συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων».
Γνωστοποίησε ότι θα ληφθούν υπόψη «οι αυτοδιοικητικές παραδόσεις της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ρόλο των δημάρχων και των περιφερειαρχών και την καταξίωσή τους στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών και στη συνείδηση των πολιτών, όχι μόνο ως προσώπων, αλλά και ως θεσμών». Επισήμανε ακόμη ότι το υπουργείο έθεσε την άποψή του στο ζήτημα της εκλογής των δημάρχων και πρόσθεσε ότι σε ένα δημοτικό συμβούλιο με αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων, ο ρόλος του Δημάρχου μπορεί να είναι θεσμικά πιο ενισχυμένος. Πολιτικά όμως, θα υποχρεούται να συζητά και να βρίσκει σημεία συναινέσεων και συγκλίσεων. Υπενθύμισε εξάλλου ότι «η παρούσα κυβέρνηση έκανε για πρώτη φορά στα χρονικά το βήμα, συνεπής σε όσα διεκδικούσε ως αντιπολίτευση, να φέρει και να ψηφίσει στη Βουλή την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές».
Εξάλλου ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι ο διάλογος για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ήδη ανοίξει, στο πλαίσιο της ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου και χαιρέτισε τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι σήμερα η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση συνολικά, αλλά και οι εκπρόσωποί της ατομικά. Σχολίασε, μάλιστα, αναλυτικά τις θέσεις τις οποίες κατέθεσε η ΚΕΔΕ μετά το πρόσφατο ειδικό θεματικό συνέδριό της, αναφέροντας ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι θέσεις αυτές συμπίπτουν με τις επεξεργασίες της Επιτροπής και τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα διακυβέρνησης των δήμων, λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν θεσμοί που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, ενώ για τον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών διοικητικών θεσμών είπε ότι «στόχος είναι -πάντοτε σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία- να μεταφερθεί στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο η ‘καρδιά’ του κράτους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση των εθνικών πολιτικών και την παροχή όλων των σημαντικών κοινωνικών υπηρεσιών».
Για την οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ είπε ότι είναι ήδη υπό επεξεργασία το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την οικονομική και λογιστική διαχείρισή τους, ενώ για το ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ότι πρέπει να τεθεί περαιτέρω το μείζον και δύσκολο ζήτημα της αργίας των αιρετών. Για τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ ανέφερε ότι ήδη με τον «Καλλικράτη» έγινε μεγάλης κλίμακας προσαρμογή στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και στον αριθμό των νομικών προσώπων των ΟΤΑ.

Για την εποπτεία και τους ελέγχους των ΟΤΑ σημείωσε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης και κεντρική κατεύθυνση που δόθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής είναι η αποσύνδεση της εποπτείας των ΟΤΑ από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και η ανάθεσή τους σε μία υπηρεσία που θα παρέχει εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμερόληπτης κρίσης. Τέλος, για την οργάνωση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση των δήμων, ιδίως στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, είπε ότι ο σχεδιασμός και η εξειδίκευση των δράσεων του ΕΣΠΑ έγινε, μάλλον για πρώτη φορά, σε ανοιχτή και θεσμοποιημένη διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.