Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο

Συνεχίζεται κανονικά και μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου, η υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο από τους κατοίκους της Νέας Μηχανιώνας, της Επανομής, του Αγγελοχωρίου, της Αγίας Παρασκευής, του Τριλόφου και της Καρδίας.

Η δήλωση των ακινήτων στις περιοχές που γίνεται κτηματογράφηση και δημιουργείται Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική για όσους έχουν δικαιώματα σε αυτά (κυριότητα, επικαρπία κτλ.)
Η μη υποβολή δήλωσης δυστυχώς επιφέρει σημαντικές κυρώσεις για τον ιδιοκτήτη καθώς το ακίνητο που δεν δηλώνεται θεωρείται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” ασχέτως αν ο ιδιοκτήτης έχει νόμιμο τίτλο κτήσης (συμβόλαιο) μεταγραμμένο στο υποθηκοφυλακείο. Ο χαρακτηρισμός του ακινήτου ως αγνώστου ιδιοκτήτη έχει ως συνέπεια το ακίνητο να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο αν δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες για διόρθωση.
Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί με διόρθωση ,η οποία τις περισσότερες φορές πρέπει να γίνει δικαστικά κάτι που απαιτεί όμως σημαντικό κόστος.
Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τη δήλωση τους εμπρόθεσμα διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι η υποβολή δήλωσης απαιτεί τέλος κτηματογράφησης ύψους 35 Ευρώ ανά δικαίωμα που δηλώνεται.
Ειδικότερα όσον αφορά στους Δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης:
Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας και καλούνται όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων
α) Αγγελοχωρίου, Επανομής και Ν.Μηχανιώνας του Καλλικρατικού Δήμου Θερμαϊκού και
β) Αγ. Παρασκευής, Καρδίας και Τριλόφου του Καλλικρατικού Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους έως 10 Ιανουαρίου 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.