Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Το ..«ξύλινο δάπεδο» της Επανομής που έγινε γιγαντοκατασκευή

Η εξέλιξη με την καφετέρια στο παρκάκι της Επανομής, που ξεκίνησε ως … «ξύλινο δάπεδο» και διαμόρφωση χώρου «για να μην πατάνε σε ανώμαλο έδαφος οι πελάτες» κατά την έκφραση του δημάρχου Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτη, για να εξελιχθεί σήμερα σε μία τεράστια κατασκευή, δείχνει πόσο δίκαιο είχε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», όταν ήταν η μόνη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο που καταψήφισε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ξεκίνησε ως "ξύλινο δάπεδο"
Τι έλεγε τότε η «Συμπολιτεία», όταν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016, πριν δηλαδή έξι μήνες είχε έρθει προς συζήτηση το θέμα; Ότι δεν μπορεί να δοθεί κανενός είδους άδεια για καμία κατασκευή, αν προηγουμένως δεν θεσπιστούν κανόνες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για το τι πρέπει να ισχύει για όλους τους επαγγελματίες της περιοχής και όχι μόνο για έναν συγκεκριμένο. Και δεύτερο, ότι οποιαδήποτε διαμόρφωση του χώρου, θα έπρεπε να γίνεται με σεβασμό στο Περιβάλλον, με σεβασμό στο πράσινο, πολύ περισσότερο που μέχρι τότε, το παρκάκι της Επανομής ήταν από τις ελάχιστες εστίες πράσινου στην πόλη.
Όχι μόνο δεν έγιναν όλα αυτά, αλλά με ευθύνη των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, που άλλες υπερψήφισαν την εισήγηση της διοίκησης Μαυρομάτη και άλλες έδειξαν την ανοχή τους, ψηφίζοντας λευκό, προέκυψε το έκτρωμα που είδαμε στις φωτογραφίες.
Παραθέτουμε στη συνέχεια τα όσα επί λέξει είχε πει στη συνεδρίαση εκείνη ο δήμαρχος Θερμαϊκού για το ζήτημα αυτό, τις διαβεβαιώσεις του πως ότι γίνει θα είναι για να μην υπάρχει «ανώμαλο έδαφος» μπροστά στη συγκεκριμένη καφετέρια αλλά και για την… «αισθητική αναβάθμιση» της περιοχής και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:
Το... ξύλινο δάπεδο
"ΔΗΜΑΡΧΟΣ:  Ένα λεπτό, να πω το εξής.  Πράγματι, αυτό το οποίο πρέπει να κυριαρχήσει είναι,  να αντιμετωπίζονται όλοι οι επαγγελματίες με την ίδια θα έλεγα ζυγαριά και κανένας να μην αδικείται. 
Υπάρχει το πάρκο της Επανομής στον συγκεκριμένο χώρο.  Κάποιοι τυγχάνει να έχουνε μπροστά τους πλακόστρωτο και κάποιοι τυχαίνει να έχουν μπροστά τους ένα ανώμαλο έδαφος. Άλλοι τυχαίνει να έχουνε δέντρα πολύ όμορφα μπροστά τους και άλλοι να μην έχουνε. 
Εδώ λοιπόν αυτοί που έχουν πλακόστρωτο μπροστά μια χαρά στήνουνε και κάθεται ο ένας στο πλακόστρωτο στο τραπεζάκι και μπορεί και σερβίρει ότι θέλει ο επαγγελματίας όμορφα, και δεν πατάει και πουθενά. 
Ο χώρος, αυτό το οποίο σήμερα κατατίθεται ως πρόταση είναι μία αναβάθμιση αισθητική, διότι ούτως ή άλλως ο χώρος αυτός και χλοοτάπητας να ήταν, θα καθόταν τραπεζάκια πάνω στον χλοοτάπητα, θα πατούσαν σιδερένια ή μαρμάρινα τραπεζάκια ή ξύλινα, ή ότι θέλετε και θα πατούσαν αυτόν τον χλοοτάπητα.  Ούτως ή άλλως λοιπόν αυτό δεν θα φαινόταν πουθενά, διότι θα ήταν τραπέζια, καρέκλες, και δεν θα φαινόταν πουθενά.  Πάνω στο πράσινο και όλοι αυτοί θα πατούσαν πάνω. 
Έρχεται λοιπόν εμένα, με προδιαγραφές, τις οποίες βάζει η Τεχνική Υπηρεσία και δίνει άδεια, να μην το ξεχάσετε η Πολεοδομία, διότι δεν θα περάσει αυτό από την Πολεοδομία αν δεν πάρει το οκ.  Όταν λοιπόν δώσει αυτές τις προδιαγραφές σε όλους τους πολίτες, με αυτές τις προδιαγραφές, εμείς ήμαστε ανοιχτοί για να μπορέσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μακάρι να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τα μαγαζιά τους. 
Αν δεν μπορέσουν να αναβαθμίσουν τα μαγαζιά τους, εμείς λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε;  Αν δεν θέλουν να το κάνουνε. 
Αλλά δεν θα πούμε σε κάποιον ναι και σε κάποιον άλλον όχι.  Και εδώ ήμαστε μάρτυρες ότι στον ίδιο χώρο, έχει ήδη κλειστεί, έχει ήδη κλειστεί ένας χώρος και λειτουργεί στον ίδιο χώρο, σε αυτό το πάρκο. 
Δεν μιλάω για την Περαία που και εδώ δύο φορές ήρθε θέμα στον Δημοτικό Συμβούλιο, μία στο περασμένο και μία εδώ και κάποιους μήνες, λοιπόν, που ήμασταν θετικοί στην εισήγηση της Υπηρεσίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας. 
Και σε αυτό το κομμάτι εμείς εισηγούμαστε ότι θετικά να δώσουμε την δυνατότητα, και μακάρι αν θέλουν κάποιοι άλλοι αύριο επαγγελματίες, είτε σε αυτόν το χώρο, είτε σε κάποιον χώρο άλλον, με προδιαγραφές τέτοιες, που να μπορούν να αναβαθμίσουν και αισθητικά το χώρο, γιατί πρακτικά ο χώρος θα καλυφθεί είτε με ξύλο είτε με καρέκλες.  Πάντως θα καλυφθεί, δεν θα φαίνεται.  Ούτε χλοοτάπητες, ούτε τίποτα. 
Γιατί θα έχει βάλει ο άλλος όλα του, τα τραπέζια του και τα σαλόνια του και θα έχει σκεπάσει όλο αυτόν τον χώρο.  Δεν θα υπάρχει ούτε γκαζόν, ούτε τίποτα θα υπάρχει.  Αυτό είναι, και δεν υπάρχει.  Εγώ λέω και να υπήρχε το καλύτερο γκαζόν, αφού πάνω θα είχε τραπέζια.  Σιδερένια τραπέζια, μαρμάρινα τραπέζια. Αυτή είναι όλη η ιστορία.

Πρακτικά να το δούμε το θέμα, είναι σίγουρο ότι αναβαθμίζει.  Εδώ στο Κολονάκι πάτε, στην πλατεία του Κολωνακίου και βλέπετε τους χώρους πως είναι αναβαθμισμένοι.  Λοιπόν, τι να πω τώρα;  Στο κέντρο της Αθήνας.  Εδώ πάω να βγάλω ένα μεροκάματο, ένα μεροκάματο πάνε να βγάλουνε», κατέληγε ο δήμαρχος.

Οι τωρινές φωτογραφίες είναι από τον "Ακτιβιστή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.