Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Να μην δεχτεί η Ελλάδα τη CETA, καλούν οι Οικολόγοι

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους καλούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, να ακολουθήσουν τις προτροπές των 17 Ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων που δηλώνουν κατά της CETA. Tο ευρωπαϊκό κίνημα κατά της CETA  εντατικοποιείται.

Η Βαλλονία έκανε το γενναίο πρώτο βήμα, η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η Ελλάδα έχει σοβαρούς λόγους να μην δεχτεί την CETA. Η Γερμανία που θα είχε και το μεγαλύτερο όφελος από μια τέτοια συμφωνία ως εξαγωγική χώρα που είναι, έχει από τα δυναμικότερα κινήματα κατά της CETA, παρ’ ότι η κυβέρνηση συγκαταλέγεται στους θερμούς υποστηρικτές της. Απόδειξη της αποτελεσματικότητας του μαζικού κινήματος, το προσωρινό μπλοκάρισμα της TTIP.
Και ενώ στην ΕΕ προσπαθούν να βρουν τρόπους να προσπεράσουν για άλλη μια φορά τις διαδικασίες και τη σημασία του βέτο, στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα τίποτα. Για τους Πράσινους οι εμπορικές συμφωνίεςCETA-TTIP-TiSA δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια επιβολής της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, δηλαδή την επιβολή των παγκόσμιων οικονομικών συμφερόντων πάνω στις κοινωνίες. Οι διμερείς, πολυμερείς ή τομεακές εμπορικές συμφωνίες είναι διάδοχοι των παγκόσμιων συμφωνιών που προωθούνταν μέσω του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), οι οποίες απέτυχαν με την αντίσταση ενός δυναμικού κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου πριν 15 χρόνια.
Αναφορικά με την τελευταία απόφαση του ΠΣ των οικολόγων πράσινων:
Οι Οικολόγοι Πράσινοι:
1. Καλούν την κυβέρνηση να μην επικυρώσει την CETA, ούτε να συμφωνήσει στην προσωρινή εφαρμογή της, γιατί στην πραγματικότητα την ίδια ώρα αρχίζει η αποδοχή της και η ισχύ της. Με άλλα λόγια «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».
2. Θεωρούν ότι η έκδοση της νομικής ερμηνευτικής δήλωσης από τους εκπροσώπους του Καναδά και της Ε.Ε είναι ήσσονος σημασίας και ότι γίνεται για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
3. Επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα βιώνουμε την επικύρωση και την εφαρμογή των μνημονίων και όταν κάποτε η χώρα απαλλαγεί από τα μνημόνια, οι συμφωνίες CETA και οι ΤΤΙP, TiSΑ που θα ακολουθήσουν, θα αλυσοδέσουν μόνιμα τη χώρα μας.
4. Εκτιμούν ότι η CETA και η TTIP (συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.) είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Όποιος είναι αντίθετος με την TTIP οφείλει να είναι αντίθετος και με την CETA.
5. Προβλέπουν ότι αν επικυρωθούν οι συμφωνίες CETA, TTIP, TiSA, θα απολέσουμε μόνιμα σαν χώρα τη Δημοκρατία και την Εθνική μας Ανεξαρτησία, θα έχουμε δραματικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, ιδιαίτερα στην αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων, στο περιβάλλον και την υγεία, στα εργασιακά δικαιώματα, στο κοινωνικό κράτος, στο δικαιικό και δικανικό σύστημα της χώρας μας. Η CETA θα τιμωρεί όσες χώρες αποφασίσουν να πάρουν πίσω ιδιωτικοποιημένα αγαθά.

Η εκπρόσωπος τύπου, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε σχετικά: «Οι συμφωνίες χρειάζονται, όμως πρέπει να είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Οι συμφωνίες χρειάζονται για να ελεγχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του παγκόσμιου εμπορίου, για να διατηρηθούν τα εργασιακά δικαιώματα, για την τήρηση των παγκόσμιων συνθηκών όπως της COP 21 για την μείωση των εκπομπών και κυρίως για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Θέλουμε διεθνείς πρωτοβουλίες για τη δημοκρατία, το περιβάλλον, την ειρήνη, τα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη και όχι μια συμφωνία για τις πολυεθνικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.