Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Φωνές στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας
Το ζήτημα της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα της ανάπτυξης Τοπικής Δημοκρατίας στους Δήμους όλης της χώρας, έθεσε επιτακτικά  στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στο Βόλο, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ως εκπρόσωπος της κίνησης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί ένας υποψήφιος που λαμβάνει το 20% των ψήφων του εκλογικού σώματος στον πρώτο γύρο και εκλέγεται δήμαρχος στο δεύτερο γύρο, να παίρνει το 60% των θέσεων του δημοτικού συμβουλίου. «Αυτό αποτελεί ουσιαστική στρέβλωση, δημιουργεί ιδιοκτησιακές αντιλήψεις στην τοπική εξουσία και πλήττει τη δημοκρατική αρχή της ισότητας ψήφου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει ότι η απλή αναλογική, αποτελεί εμβρυουλκό διαμόρφωσης, κουλτούρας, συνεργασίας και προγραμματικής σύγκλισης, μέσον ενεργοποίησης της κοινωνίας των πολιτών.
Ειδικότερα το σημείο της ομιλίας του κ. Δ. Μπίρμπα που αναφέρονταν στην ανάγκη θέσπισης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχε ως εξής:
«Θυμίζουμε ότι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που έχει ψηφίσει η ΚΕΔΕ, σε συνεδριακές μάλιστα αποφάσεις της, είναι η απλή αναλογική.
Η άποψη της παράταξής μας είναι, απλή αναλογική με ψηφοδέλτια παρατάξεων με επικεφαλής Δήμαρχο που εκλέγεται στο δεύτερο γύρο, αν δεν έχει 50% + 1 στον πρώτο. Η απλή αναλογική κατά την άποψή μας, αποτελεί εμβρυουλκό διαμόρφωσης, κουλτούρας, συνεργασίας και προγραμματικής σύγκλισης, μέσον ενεργοποίησης της κοινωνίας των πολιτών. Αποφυγή ιδιοκτησιακών αντιλήψεων της τοπικής εξουσίας και κυρίως, αποκατάσταση της δημοκρατικής αρχής της ισότητας ψήφου. Δεν μπορεί το 20% του πρώτου γύρου να καταλαμβάνει το 60% των θέσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στον δεύτερο, αποτελεί ουσιαστική στρέβλωση.
Κατανοητό είναι, ότι πρέπει να αλλάξουμε αναλογικά και την εκπροσώπηση των Δημοτικών Συμβουλίων στα συλλογικά όργανα (ΠΕΔ και ΚΕΔΕ)
Κατανοούμε τους προβληματισμούς συναδέλφων για τα τυχόν προβλήματα αποτελεσματικότητας και ταχύτητας της διοίκησης, αλλά η απλή αναλογική είναι πλέον νόμος του Κράτους και η θέση μας μέχρι σήμερα.
Ας προσέλθουμε στη συζήτηση για την βελτίωση εφαρμογής της. Υπάρχουν τεχνικοί όροι και προϋποθέσεις, για τη διασφάλιση της ομαλότητας του συστήματος διοίκησης.
Από την άλλη, Τοπική Δημοκρατία, χωρίς θεσμοθετημένη ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, πόρων και αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει.
Τοπικά δημοψηφίσματα και διαμερισματικά συμβούλια είναι χαρακτηριστικά της σύγχρονης Αυτοδιοίκησης σε πολλές χώρες της Ευρώπης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.