Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Mας τελείωσαν οι αεροψεκασμοί. Κάντε υπομονή για τα κουνούπια μέχρι να έρθουν τα κρύα…

Παρά το γεγονός ότι τα σμήνη των κουνουπιών έχουν κάνει «το βίο αβίωτο» στους  κατοίκους της περιοχής, η εταιρία που ανέλαβε για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τους αεροψεκασμούς για τα ενοχλητικά αυτά έντομα, καθησυχάζει ότι δεν διατρέχουμε κίνδυνο από αυτά. Και αντί να πάρει μέτρα για την εξουδετέρωση των κουνουπιών, συνιστά να κάνουμε… υπομονή μέχρι να έρθουν τα κρύα και τα εξοντώσουν!

Ανύπαρκτος είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τους πληθυσμούς των κουνουπιών, που προκαλούν όχληση αυτή την εποχή, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Οικοανάπτυξη”, που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
“Αυτή την εποχή δεν κυκλοφορούν τα ανωφελή κουνούπια που ενοχοποιούνται για τη μετάδοση της ελονοσίας. Οι τελευταίες μετρήσεις που κάναμε σε παγίδες δείχνουν μηδενικά νούμερα για τα εν λόγω κουνούπια. Αντίθετα έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις κουνουπιών του είδους aedes caspius που είναι ιδιαίτερα οχληρά, ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία ή ο ιός του Δυτικού Νείλου” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους παρατηρούνται αυτή την εποχή υψηλές συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου είδους κουνουπιών, διευκρινίζει ότι αυτές οφείλονται στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. “Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη των 15 βαθμών Κελσίου, ενεργοποιούνται τα κουνούπια και προκαλούν όχληση. Αυτό θα συνεχιστεί μόνο αν έχουμε τις ίδιες θερμοκρασίες. Όταν επικρατήσουν οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες τότε θα πάψουν να μας ενοχλούν τα κουνούπια” προσθέτει.
Σχετικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που ολοκληρώθηκε, το χαρακτηρίζει επιτυχές, τονίζει ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη τη χώρα, ενώ αναφορικά με την ελονοσία υπήρξαν έξι κρούσματα πανελλαδικά, δύο στην Κεντρική Μακεδονία, δύο στη Θεσσαλία και ισάριθμα στη Πελοπόννησο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.