Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ο επίσημος εορτασμός απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους χιτλερικούς κατακτητές

Ο πρώτος επίσημος εορτασμός της επετείου της 30ης Οκτωβρίου 1944 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016. Η επέτειος καθιερώθηκε, ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα, με το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 50 της 14ης Απριλίου 2016 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 9η Μαΐου 2016.

Το πρόγραμμα της ημέρας διαμορφώνεται ως εξής:
10.15: Επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Ομιλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη
11.00: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού
Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος που κατάρτισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την επιμέλεια οργανωτικής Επιτροπής (που συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφασή του στις 16 Μαΐου 2016 και η οποία απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης), θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
• Ξενάγηση στα σημεία της πόλης όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα, που θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο στις 12.00. Την ξενάγηση και την αναφορά στα γεγονότα θα πραγματοποιήσουν η Δρ. Ιστορίας του ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα και ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής, Σπύρος Κουζινόπουλος, μέλη της οργανωτικής Επιτροπής για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944.
• Στις 13.00, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν δρώμενο με απαγγελία ποιημάτων, εμπνευσμένων από την περίοδο της Κατοχής και της απελευθέρωσης της πόλης μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο.
• Στις 13.30, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας, αφιερωμένης στη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής και των απελευθερωτών της πόλης, στην ανώνυμη οδό που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, ως νοητή συνέχεια της Λεωφόρου Νίκης και στην οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποδώσει την ονομασία «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου 1944». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
• Στις 19.00, Πανηγυρική εκδήλωση με τίτλο «30 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. 
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Δρ. Ιστορίας, Μαρία Καβάλα, με θέμα «30 Οκτωβρίου 1944, η πόλη ελεύθερη ‘’Λαός Θεσσαλονίκης έξαλλος από ενθουσιασμόν […]’’».
Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, TV100, με τίτλο «30 Οκτωβρίου 1944 – ‘’Η παραπεταμένη απελευθέρωση’’» (Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και από τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20.30). 
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
• Εγκαίνια της έκθεσης τεκμηρίων και αρχειακού υλικού από το ιστορικό και συλλεκτικό αρχείο του Μάνου Μαλαμίδη, στο φουαγιέ του Δημαρχείου με τίτλο «30/10/1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη – 30/10/2016: Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής», αμέσως μετά το τέλος της Πανηγυρικής εκδήλωσης.

Για να δείτε την απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την την ονομασία «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου 1944» στην ανώνυμη οδό που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, ως νοητή συνέχεια της Λεωφόρου Νίκης πατήστε εδώ.
Πρόσκληση για την πανηγυρική εκδήλωση στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου εδώ.
Για να δείτε την διαδρομή της ξενάγησης πατήστε εδώ ή δείτε το χάρτη που ακολουθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.