Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Η «χαμένη» σύμβαση για τον πνιγμένο Θερμαϊκό

Δέκα χρόνια αιχμάλωτα της γραφειοκρατίας τα ρέματα του Θερμαϊκού
Η εγκληματική αδράνεια της κρατικής μηχανής και οι πολυετείς καθυστερήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ευθύνονται για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το δήμο Θερμαϊκού στις 6 και 7 ΣΕοπτεμβρίου 2016, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Μακεδονία σε άρθρο του Σωτήρη Γιατζόγλου.

Μάλιστα το τραγικό είναι αυτό που προκύπτει από απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης στον βουλευτή της Ε.Κ. Αριστείδη Φωκά, επισυνάπτοντας έγγραφο της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) του υπουργείου, που αποτελεί κόλαφο για την εγκληματική αδράνεια της κρατικής μηχανής.
Σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΑΕΕ, «η μη ολοκλήρωση μέχρι σήμερα της μελέτης οφείλεται σε καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων». Και συνεχίζει, «παρά την εμπρόθεσμη υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις 8 Μαρτίου του 2010», δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά τη σύμβαση, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων εκδόθηκε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 11 Μαΐου του 2016! Ενώ χρειάστηκε να περάσουν άλλοι έξι μήνες μέχρι να υπογραφεί  σύμβαση για τη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του δήμου Θερμαϊκού.
Παραθέτουμε ολόκληρο το ενδιαφέρον αυτό άρθρο:
Η «χαμένη» σύμβαση για τον πνιγμένο Θερμαϊκό
«Στις 8 Οκτωβρίου του 2008, υπογράφηκε σύμβαση με αντικείμενο τη μελέτη «Διευθέτηση ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Θερμαϊκού». Το επόμενο βήμα όμως, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έγινε οκτώ χρόνια μετά.
Ο δήμος Θερμαϊκού «πνίγηκε» από τις πλημμύρες στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016. Η καταστροφή όμως, ήταν και η αιτία για να υποβληθεί σχετική ερώτηση στον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη από τον βουλευτή της Ε.Κ. Αριστείδη Φωκά.
Στην έγγραφη απάντησή του, ο υπουργός Υποδομών επισυνάπτει τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, με το έγγραφο της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) του υπουργείου να αποτελεί κόλαφο για την εγκληματική αδράνεια της κρατικής μηχανής.
Γραφειοκρατία, αδιαφορία ή αδράνεια;
Σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΑΕΕ, (παρ.12) «η μη ολοκλήρωση μέχρι σήμερα της μελέτης οφείλεται σε καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων». Και συνεχίζει, «παρά την εμπρόθεσμη υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις 8 Μαρτίου του 2010», δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά τη σύμβαση, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων εκδόθηκε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 11 Μαΐου του 2016!
Έξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για να κινηθεί ξανά η διαδικασία από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της περιφέρειας…
Την παράταση περαίωσης της μελέτης, πρόλαβαν οι βροχές
Στις 3 Αυγούστου του 2016, η ΔΑΕΕ, λόγω της καθυστέρησης στην περαίωση της μελέτης, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, δίνει με απόφασή της παράταση για την ολοκλήρωσή της μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2016.
Αλλά στις 6 και τις 7 Σεπτεμβρίου, οι ουρανοί άνοιξαν και ο δήμος Θερμαϊκού «πνίγηκε» από την καταρρακτώδη βροχή, με τους πολίτες να κοιτούν ανήμποροι τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.
Όμως, η σύμβαση του 2008, με σκοπό να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα, δεν… ξεπλύθηκε. Υπάρχει ακόμη και ίσως είναι ώρα ο Απόστολος Τζιτζικώστας να διερευνήσει ποιοι φέρουν την ευθύνη για μια καταστροφή που δεν έπρεπε να είχε συμβεί.
Τα «γρανάζια» είναι ακόμη σκουριασμένα…
Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα , η οριστική υδραυλική μελέτη υπεβλήθη στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 και έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος της πληρότητας περιεχομένου της. Όπως αναφέρει η ΔΑΕΕ, η εγκριτική απόφαση για να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης αναμένεται «σύντομα», ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από αντίστοιχα προγράμματα.
Ούτε αυτό όμως αρκεί. Όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο, «εφόσον το έργο ενταχθεί και εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις, η ΔΑΕΕ ως προϊστάμενη αρχή του έργου, θα μεριμνήσει τάχιστα για τη δημοπράτηση των εργασιών».
Κοντολογίς, υπάρχει δρόμος ακόμη μέχρι να βάλουν μπρος τις μπουλντόζες και να πάρουν το δρόμο προς το Θερμαϊκό.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.