Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Γιορτάστηκαν τα 72 χρόνια απελευθέρωσης Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944, όταν μπήκαν στην πόλη αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης στην περιοχή ανάμεσα στον Λευκό Πύργο και το Βασιλικό Θέατρο, ενώ ο δρόμος που περνάει από μπροστά ονομάστηκε «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου 1944».
Στην ανάγκη ενότητας του λαού και στη σημασία της επετείου αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Τέτοιες εκδηλώσεις ενώνουν και δεν διχάζουν, είπε ο κ. Βούτσης στον χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων αναθηματικής στήλης στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που ελευθέρωσαν την πόλη στις 30 Οκτωβρίου 1944, και πρόσθεσε: «Είναι τιμή μου που εκπροσωπώ την ελληνική Βουλή σε αυτή την πολύ μεγάλη εκδήλωση που έχει πραγματικά ιστορική σημασία μετά από τριάντα χρόνια σιωπής. Πέρυσι ξεκίνησαν και στην Αθήνα, στις 12 Οκτωβρίου, και φέτος επαναλήφθηκαν και έγιναν ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις, οι εκδηλώσεις μνήμης, οι εκδηλώσεις ανασύστασης της συλλογικής ιστορικής μνήμης και απόδοσης τιμής γιατί τότε απελευθερώθηκε η Αθήνα».
«Η σημερινή επέτειος είναι μια επέτειος που αντιστέκεται στη λήθη και την απάθεια», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της δοξολογίας και συνέχισε: «Αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία, αυτό είναι ότι η ιστορική λήθη μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, όχι για κάθε λαό μεμονωμένα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Οι σημερινές εκδηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή μιλούν για τις σιωπές και φωτίζουν τις σκιές, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων της αναθηματικής στήλης. «Τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι τώρα πια κάπου μακριά. Ωστόσο η μνήμη του επιστρέφει ξανά και ξανά», είπε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Σήμερα με επίσημη πια απόφαση της πολιτείας τιμούμε τη μνήμη της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά επί δημαρχίας Γιαννούση, αλλά εν συνεχεία σταμάτησε. Τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία ενάντια στο ναζισμό και δίνουμε έμφαση σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν».
Πριν από τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής στήλης ο πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη νέα παραλία, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές. ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης
Μετά την κατάθεση στεφάνου όλοι μαζί οι συγκεντρωμένοι περπάτησαν μέχρι το δημαρχείο, όπου τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και δημοτικοί σύμβουλοι.
Στο δημαρχείο ξεναγήθηκαν στην έκθεση ντοκουμέντων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον ιστορικό ερευνητή και συλλέκτη Μάνο Μαλαμίδη, την ιστορικό Μαρία Καβάλα και τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και ερευνητή Σπύρο Κουζινόπουλο.
Ακολούθησε περίπατος ιστορικής μνήμης στο κέντρο της πόλης σε σημεία όπου διαδραματίστηκαν ιστορικά γεγονότα κατά την είσοδο των αντάρτικων τμημάτων στη Θεσσαλονίκη.
Στη διάρκεια του περίπατου ιστορικής μνήμης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής στήλης. Έξω από το Βασιλικό Θέατρο ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) παρουσίασαν το ιστορικό χρονικό της 30ης Οκτωβρίου 1944 στους περιπατητές.
Είναι ο πρώτος επίσημος εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Η επέτειος καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 50 της 14ης Απριλίου 2016 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 9η Μαΐου 2016.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίκος Ρούμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.