Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ημερίδα στο δήμο Θέρμης για το νερό

Ανοιχτή ημερίδα με θέμα «Νέες τεχνολογίες και κατανάλωση νερού», οργανώνουν ο Δήμος Θέρμης και η εταιρία πληροφορικής UTRA4,  την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 στο Κτίριο πολιτικής προστασίας Δήμου Θέρμης, (1ο χιλιόμετρο Θέρμης –Τριαδίου), και ώρα 10.00 το πρωί.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Waternomics. (www.waternomics.eu), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σαν στόχο την μελέτη τρόπων ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα κατανάλωσης νερού μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Κατά το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν αναπτυχθεί ήδη σειρά εφαρμογών και υπηρεσιών που εφαρμόζονται σε 3 περιοχές -πιλότους . Επιδίωξη της ημερίδας, είναι, στην κατεύθυνση αυτή να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό οι τεχνολογίες αυτές, όπως επίσης και οι πρώτες εμπειρίες των χρηστών από τις 3 περιοχές.
Ειδικότερα, κατά την ημερίδα θα παρουσιαστούν οι εμπειρίες των ανθρώπων που συμμετέχουν στην εφαρμογή του προγράμματος στις τρεις περιοχές -πιλότους σε μία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού πάνω στις νέες αυτές τεχνολογίες και την εμπειρία από τον πρώτο καιρό χρήσης τους.
Μάλιστα, η ενημερωτική εκδήλωση είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για καταναλωτές με υψηλούς λογαριασμούς νερού.
Επίσης, εργαζόμενοι ή διαχειριστές και ιδιοκτήτες εταιριών που έχουν το νερό σαν βασικό πόρο όπως εταιρίες στον τομέα εστίασης, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, καθαριστήρια και γυμναστήρια, μπορούν να λάβουν σημαντικές πληροφορίες από τη συγκεκριμένη ενημερωτική εκδήλωση. Ακόμη, οικιακοί χρήστες με αυξημένες ανάγκες σε κατανάλωση νερού όπως μεγάλα νοικοκυριά ή κατοικίες με κήπο μπορούν να ενημερωθούν για τις νέες εφαρμογές και την χρησιμότητά τους. Τέλος, εργαζόμενοι σε φορείς του δημοσίου όπως σχολεία, πανεπιστήμια, δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης θα μάθουν πώς να ευαισθητοποιήσουν τους χρήστες των κτιριακών εγκαταστάσεών τους στην κατανάλωση νερού αλλά και να διαχειριστούν καλύτερα την κατανάλωσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως το ερευνητικό έργο Waternomics χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σαν αντικείμενο την μελέτη τρόπων ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα κατανάλωσης νερού μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν αναπτυχθεί μία σειρά από εφαρμογές οι οποίες χρησιμοποιούνται σε 3 περιοχές -πιλότους
Ο Δήμος θέρμης αποτελεί μια από τις περιοχές, όπου οικιακοί χρήστες έχοντας εγκαταστήσει αισθητήρες για την κατανάλωση νερού σε διάφορα σημεία του σπιτιού μπορούν να παρακολουθούν την επιμέρους κατανάλωση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο καθώς και να χρησιμοποιήσουν μια ομάδα σχετικών εφαρμογών και υπηρεσιών .
Το αεροδρόμιο Linate του Μιλάνο αποτελεί τη δεύτερη περιοχή όπου η εξετάζεται η χρήση των τεχνολογιών σε ένα επαγγελματικό και σύνθετο περιβάλλον όπως αυτό ενός αεροδρόμιου. Η στόχευση των εφαρμογών σε αυτή την περίπτωση είναι τόσο σε επίπεδο διαχειριστών και τεχνικής υποστήριξης των εγκαταστάσεων όσο και σε επίπεδο ευαισθητοποίησης των επιβατών που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο.
Τέλος η τρίτη περιοχή στοχεύει στη χρήση των ίδιων τεχνολογιών σε ένα περιβάλλον δημόσιας χρήσης. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόγραμμα διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο NUI Galway και στο σχολείο CnaC που είναι το πρώτο σχολείο της περιοχής με έμφαση στην Ιρλανδική γλώσσα.
Οι διοργανωτές:
Ο Δήμος Θέρμης συμμετέχει στο έργο ως μία από τις 3 πιλοτικές εφαρμογές σε οικιακό περιβάλλον.
Η εταιρία πληροφορικής ULTRA4 συμμετέχει στο ερευνητικό έργο με ρόλο την ανάπτυξη εφαρμογών που οι τελικοί χρήστες θα χρησιμοποιήσουν σε όλα τα πιλοτικά προγράμματα.

Το πρόγραμμα της ημερίδας
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας παρουσιάζεται ακολούθως:

Προσέλευση : 10:15 - 10:30
10:30-10:45, Χαιρετισμός Δημοτικής Αρχής Θέρμης - Καλωσόρισμα
10:45-11:15, Παρουσίαση της μεθοδολογίας του προγράμματος Waternomics, ομιλητής Χρήστος Κουρουπέτρογλου
11:15 - 12:00, Παρουσίαση εμπειριών από τους οικιακούς χρήστες στη Θέρμη.
Ομιλητής : Στέργιος Πραλακίδης
12:00 - 12:30 Διάλειμμα για καφέ
12:30 - 13:15 Παρουσίαση των Εμπειριών μέχρι σήμερα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στο Αεροδρόμιο Λινάτε, ομιλήτρια: Marcella Scuccimarra
13:15 - 14:00 Παρουσίαση των Εμπειριών μέχρι σήμερα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στο NUIG και το CnaC στην Ιρλανδία, ομιλήτρια : Louise Hannon
14:00 - 14:30 Συζήτηση - Συμπεράσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.