Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Έργα για τη διάβρωση των ακτών στο νέο ΕΣΠΑ

Έργα για την προστασία των παράκτιων περιοχών από τη διάβρωση των ακτών, πρόκειται να περιληφθούν στις προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, που αναμένεται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2016 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτογραμμή της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά στις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

 Ήδη περιοχές αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα, όπως η παράκτια δυτική Χαλκιδική, ο δήμος Θερμαϊκού και το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης μέχρι και το δήμο Καλαμαριάς.
Η δράση που θα ενεργοποιηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ έχει τον τίτλο «Επενδύσεις για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από τη διάβρωση των ακτών στην Κεντρική Μακεδονία».
Σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «η δράση περιλαμβάνει παρεμβάσεις προστασίας της ακτογραμμής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών. Οι παράκτιες περιοχές της Περιφέρειας και ειδικά οι παράκτιες περιοχές του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα διάβρωσης, δηλαδή σταδιακής καταστροφής του εδάφους από τη θάλασσα και σταδιακή εισχώρηση αυτής στη στεριά».
Η διάβρωση των παράκτιων ζωνών είναι φαινόμενο που έχει αποτυπωθεί στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. «Μπορεί να καταστρέψει παράκτια οικοσυστήματα, κατοικίες και υποδομές, απειλώντας την ασφάλεια του πληθυσμού και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως του τουρισμού και της γεωργίας. Ένα από τα αίτια της διάβρωσης των ακτών είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή, καθώς και ανθρωπογενή αίτια (π.χ. κατασκευή φραγμάτων ποταμών, μεγάλων έργων υποδομής, οικιστική  ανάπτυξη, καταστροφή των δασών). Λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των αλλαγών στις βροχοπτώσεις και της αύξησης της συχνότητας και σφοδρότητας ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται επιδείνωση του προβλήματος», επισημαίνεται.
Ενδεικτικά προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν έργα υποστήριξης ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των παράκτιων ζωνών ανά «ιζηματικό κελί», μελέτες και προωθήσεις έργων προστασίας, που περιλαμβάνουν θωρακίσεις, πρόβολοι, ύφαλοι, κυματοθραύστες), έργων επανάμμωσης και σταθεροποίησης της ακτής.

Σύμφωνα με επιστολή της Εθνικής Αρχής Συντονισμού, «προϋπόθεση για την υλοποίηση των δράσεων αυτών αποτελεί η ύπαρξη ενός πλαισίου στρατηγικής για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή όπου θα δίνονται κατευθύνσεις πολιτικής. Το πλαίσιο αυτό παρέχεται μέσω του σχεδίου για την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που παρουσιάστηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η οποία ολοκληρώθηκε. Ακολουθούν τα Περιφερειακά Σχέδια και ήδη η εκπόνηση του σχετικού Σχεδίου για την Κεντρική Μακεδονία θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.