Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Χαιρετίζει ο ΣΦΕΑ την απόφαση για αποκαθήλωση του ονόματος Χρυσοχόου από δρόμο της Θεσσαλονίκης

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), χαιρετίζει την απόφαση της ειδικής επιτροπής τηςς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να εγκρίνει την αποκαθήλωση από δρόμο της πόλης του ονόματος του Αθ.Χρυσοχόου, συνεργάτη των στρατευμάτων Κατοχής. Ονοματοθεσία που είχε γίνει από το διορισμένο από τη χούντα δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, χαιρετίζει τη μετονομασία του ίδιου δρόμου σε Αλβέρτου Ναρ, γόνου θυμάτων του Ολοκαυτώματος, συγγραφέα και θεματοφύλακα της πολυπολιτισμικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Όπως τονίζει ο ΣΦΕΑ, επέστη η ώρα να γκρεμιστεί το φράγμα της σιωπής που επί δεκαετίες έχτισαν σ’ αυτή τη χώρα και ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης - όπου ιδρύθηκε στις 15/5/1941 η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση στην κατεχόμενη Ευρώπη -  εκείνοι που είχαν και εξακολουθούν να έχουν συμφέρον από τη συσκότιση της ιστορίας της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ έχει ως εξής:
"Το Δ.Σ. του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 χαιρετίζει την έγκριση από την ειδική επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας–Θράκης της απόφασης της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης να αποκαθηλωθεί από δρόμο της πόλης το όνομα του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, συνεργάτη των στρατευμάτων κατοχής και των Ταγμάτων Ασφαλείας και υπερασπιστή του «δήμιου της Θεσσαλονίκης» Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου το 1959. Την ονοματοθεσία αυτή είχε αποφασίσει το παράνομο, διορισμένο από τη χούντα Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που εκλεγμένα μέλη του βρίσκονταν στην εξορία και στις φυλακές της δικτατορίας.
Η προνομιακή μεταχείριση των πάσης φύσεως συνεργών ή συνεργατών των δυνάμεων Κατοχής με το χουντικό Ν.Δ. 179/1969 εξακολούθησε, δυστυχώς, και την περίοδο της μεταπολίτευσης. Μόλις το 1982,  με το Ν. 1285, μαζί με την επίσημη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης καταργήθηκαν και τα χουντικά διατάγματα-πλυντήρια των εγκλημάτων του δωσιλογισμού.
Χαιρετίζει επίσης τη μετονομασία του ίδιου δρόμου σε Αλβέρτου Ναρ, γόνο θυμάτων του Ολοκαυτώματος, συγγραφέα και θεματοφύλακα της πολυπολιτισμικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Επέστη η ώρα να γκρεμιστεί το φράγμα της σιωπής που επί δεκαετίες έχτισαν σ’ αυτή τη χώρα και ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης - όπου ιδρύθηκε στις 15/5/1941 η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση στην κατεχόμενη Ευρώπη -  εκείνοι που είχαν και εξακολουθούν να έχουν συμφέρον από τη συσκότιση της ιστορίας της.
Επέστη η ώρα, παρά την καθυστέρηση δεκαετιών, να τιμήσουμε αυτούς που με τους αγώνες και τις θυσίες τους κράτησαν όρθιο τον τόπο στις πιο δύσκολες στιγμές του, σε αντίθεση με όσους υπηρέτησαν τους δυνάστες του. Οι 50.000 εβραϊκής καταγωγής αδικοχαμένοι Θεσσαλονικείς, οι 1500 εκτελεσμένοι/ες, οι 3.100 που πέθαναν από την πείνα απαιτούν σεβασμό της μνήμης τους, απέναντι στη σκόπιμη λήθη και την αναθεώρηση της ιστορίας που στρώνει το δρόμο στον  φασισμό.
Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην επανεξέταση των ονοματοθεσιών που αποφάσισε το διορισμένο από τη Χούντα Δ.Σ.Θ, πράγμα που αποτελεί αίτημα και του ΣΦΕΑ 1967-1974".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.