Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Επιτέλους, αποκτά Παιδιατρικό Νοσοκομείο η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αποκτούν επιτέλους το πολυπόθητο εδώ και δεκαετίες Παιδιατρικό Νοσοκομείο, καθώς ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, είναι μεταξύ των μεγάλων έργων στον τομέα της υγείας, που προγραμματίζει η κυβέρνηση με την πολύτιμη συνδρομή του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".

«Η έμπρακτη ενίσχυση της δημόσιας υγείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Διότι είναι μια κίνηση με υψηλό κοινωνικό αλλά και εθνικό συμβολισμό. Και αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση για το μέλλον αυτού του τόπου. Ένα μέλλον που πλέον είναι και πάλι στα χέρια μας».
Με τα λόγια αυτά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε τη σημασία του κεφαλαίου της υγείας, κατά την ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για δωρεά ποσού που αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια Υγεία.
Ευχαριστώντας τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, εκ μέρους του ελληνικού καλού, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας» και τόνισε ότι η δωρεά του Ιδρύματος «πέρα από μια πράξη κοινωνικής ευθύνης και μια μεγάλη επένδυση». Διευκρίνισε ότι η επένδυση αυτή είναι διαφορετική, καθώς η «ανταμοιβή της δεν είναι το κέρδος, με όρους αγοράς», αλλά το κοινωνικό όφελος.
Με αυτήν, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, εκατομμύρια συμπολίτες θα έχουν πρόσβαση σε νέες αναβαθμισμένες δομές και υπηρεσίες δημόσιας υγείας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ποσό που δωρίζεται «θα πιάσει τόπο». «Υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, «για τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τους πολίτες» το συντομότερο δυνατόν, καθώς «πλέον στην Ελλάδα, έχει πάψει να θεωρείται η στήριξη της δημόσιας Υγείας, περιττό δημοσιονομικό βάρος».
Εδώ και τρία χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός, έχει πάψει η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των δομών και υπηρεσιών υγείας και έχει ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία. «Αυτή της ουσιαστικής ενίσχυσης και εν τέλει της επαναθεμελίωσης της καθολικότητας της υγειονομικής περίθαλψης για όσους και όσες ζουν σε αυτή τη χώρα» ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής θέσης, καταγωγής ή οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού.
Τόνισε: «Αυτή την προσπάθεια υλοποιούμε και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε με ακόμα περισσότερα μέσα, καθώς πλέον αυξάνονται και τα περιθώρια για να το πράξουμε, με τη χώρα να βαδίζει πλέον σε μια νέα εποχή, απαλλαγμένη από τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονίων, που άφησαν πληγές στην ελληνική κοινωνία».
Επίσης, αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφροά του Ιδρύματος, η οποία δεν είναι καινοφανής, καθώς, για πάνω από μια εικοσαετία, χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικής ευθύνης και σημείωσε τη στενή συνεργασία -τα τελευταία χρόνια- στον τομέα της υγείας, συνεργασία η οποία έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα, και ειδικότερα:
-Με τη δωρεά, ύψους 14 εκατ. έχουν αποκτηθεί και παραδοθεί 143 ασθενοφόρα οχήματα, τα οποία ήδη κατανεμήθηκαν πανελλαδικά και εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών. Σε αυτά τα οχήματα περιλαμβάνονται και οι κινητές μονάδες, που είναι απολύτως απαραίτητες, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
-Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και οι κινητές μονάδες νεογνών, που αποτελούσαν πραγματική ανάγκη, ειδικά για περιοχές της περιφέρειας που δυστυχώς ποτέ δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.
-Παραδόθηκαν 10 γραμμικοί επιταχυντές στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας και στο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες των καρκινοπαθών.
-Προχώρησαν ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις, όπως η αγορά αξονικών τομογράφων σε δημόσια νοσοκομεία, με ενδεικτικά το ΚΑΤ, τον Ερυθρό Σταυρό, το Σωτηρία.
-Εχουν ήδη προχωρήσει στοχευμένες κτιριακές παρεμβάσεις, ο περαιτέρω εξοπλισμός νοσηλευτικών μονάδων, η παροχή επιπλέον κινητών ιατρικών μονάδων για εξετάσεις πληθυσμών της υπαίθρου, καθώς και η χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
«Αυτά ήταν μονάχα η αρχή» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι με τη δωρεά του Ιδρύματος, «που με ιδιαίτερη χαρά και τιμή αποδεχόμαστε σήμερα εκ μέρους όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων, προχωράμε σε ένα νέο μεγάλο σχέδιο εκτεταμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας.
Στο σχέδιο περιλαμβάνονται επτά κομβικού χαρακτήρα δράσεις, είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε:
-Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ένα μεγάλο έργο, σε μια πόλη της Θράκης, η οποία «έχει ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα μας».
-Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των αναγκών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
-Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου κτιρίου στον Ευαγγελισμό, στο χώρο που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων». Το κτίριο, όπως είπε, «έχουμε σκοπό να λειτουργήσει και ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ».
-Η προμήθεια και εγκατάσταση νέου ιατρικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
-Η προμήθεια νέων μέσων αερομεταφοράς και η επισκευή των ήδη υφιστάμενων, με σκοπό την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.
-Η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού όπως το ΠΕΤ - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, καθώς και μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, με αυτά που έχουν κατεξοχήν μια τέτοια δυνατότητα, να είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
-Η χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.
«Θέλω από την πλευρά μου να δεσμευθώ ότι από την πλευρά της Πολιτείας θα γίνουν τα δέοντα, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό διαδικαστικό εμπόδιο ή γραφειοκρατικό κώλυμα για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη υλοποίηση των όσων συνυπογράψαμε σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα, ότι η συνεργασία, με τους ανθρώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα είναι στενή και παραγωγική καθ' όλη την πορεία των έργων.
Προς επίρρωση αυτού, ανέφερε την «εξαιρετική συνεργασία» και στην περίπτωση των όσων έχουν γίνει ήδη στον τομέα της υγείας, αλλά και στην περίπτωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ξεχωριστή, μια ιδιαίτερη πλευρά της σημερινής ημέρας που έχει και αυτή τη σημασία της», διευκρινίζοντας ότι «περιποιεί τιμή για τη χώρα και τον λαό, να έχει την εκτίμηση και τον σεβασμό ανθρώπων που το έργο τους απολαμβάνει καθολικής διεθνούς αναγνώρισης και αποτελούν πρωτοπόρους στον τομέα τους. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο».
Μιλώντας για τον αρχιτέκτονα του κοσμήματος του παραλιακού μετώπου, όπως χαρακτήρισε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «τη μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος προς τους πολίτες αυτής της χώρας», είπε ότι θα είναι αυτός που θα βάλει την υπογραφή του στην κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τόνισε, δε, ότι η παρουσία του δεν εγγυάται μόνο τον άρτιο σχεδιασμό για τις ανάγκες των νέων ιδρυμάτων, αλλά και μια παρέμβαση υψηλής αισθητικής, που έχει σημασία για το περιβάλλον και την εικόνα των πόλεών μας.
Καταλήγοντας τόνισε: «Αυτή ουσιαστική επένδυση για το μέλλον του τόπου γίνεται σε μία στιγμή που μπορούμε να ελπίζουμε ξανά για το μέλλον».
Ανδρέας Δρακόπουλος: Είμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε για πιο αποτελεσματική δημόσια υγεία
Κομβικής σημασίας χαρακτήρισε τη δωρεά ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, και ευχαρίστησε τον ιδρυτή του Ιδρύματος και θείο του, Σταύρο Νιάρχο, που χωρίς αυτόν «δεν θα ήμασταν εδώ», όπως είπε.
«Για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος πέρασαν 10 χρόνια από το 2007, όταν υπογράψαμε το τότε μνημόνιο συνεργασίας, μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου στην ελληνική κοινωνία το 2017» είπε και αναφέρθηκε στην επιτυχία του Κέντρου, που το έχουν επισκεφθεί εκατομμύρια επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
Σημείωσε την άψογη συνεργασία «σε όλες τις φάσεις εκτέλεσης του έργου, μέσα σε ένα κλίμα διαφάνειας, πολιτισμού, κοινού οράματος μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για ένα κοινωφελή σκοπό» και τόνισε ότι είναι «αυτό το πνεύμα της συνεργασίας που προσβλέπουμε με τις νέες δωρεές στο χώρο της υγείας».
Το έργο είναι πολύπλοκο, είπε, καθώς περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων νοσοκομείων, στην Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, ένα καινούργιο κτίριο που θα φιλοξενήσει τη νοσηλευτική έδρα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», την παροχή ιατρικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ανταπεξέλθουμε με επιτυχία και σε αυτό το εγχείρημα».
Ο κ. Δρακόπουλος τόνισε ακόμα, ότι η υγεία είναι βασικό και αναγκαίο αγαθό για κάθε πολίτη. «Είμαστε τυχεροί και πολύ περήφανοι να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε για πιο αποτελεσματική δημόσια υγεία, για πιο ανθρώπινη κοινωνία» είπε και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες στο Ίδρυμα, που με σκληρή δουλειά συνεχίζουν να συνεισφέρουν για ένα καλύτερο αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.