Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Εκδηλώσεις μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος με τίτλο "Ποτέ Ξανά. 75 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπιρκενάου" διοργανώνονται το διάστημα από 14 έως 18 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων είναι η σιωπηρή πορεία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 11:30 το πρωί, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.
"Φέτος είναι η έκτη χρονιά που θα γίνει η πορεία μνήμης, μια ιδέα που αγκαλιάστηκε από τον κεντρικό δήμο. Η ιστορία του εβραϊκού ζητήματος ήταν κάτω από το χαλί. Αποφασίσαμε σιγά σιγά να αναδείξουμε την εβραϊκή ταυτότητα της πόλης. Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον εάν δεν ξέρεις το παρελθόν. Και το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά πλούσιο" υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
"Στην αρχή είχαμε μια αγωνία για το πόσα άτομα θα συμμετέχουν στην πορεία αυτή και εάν θα έχουμε αντιδράσεις από τη Χρυσή Αυγή. Έχουνε δύο εκπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής περιφρονεί το δημοτικό συμβούλιο, έρχεται, εκφωνεί υβριστικά ή εμπρηστικά λόγια και φεύγει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Χρυσαυγίτες δεν ξέρουν τι θα πει διάλογος. Οι Χρυσαυγίτες δεν μιλάνε, χτυπάνε" πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Μπουτάρης στάθηκε στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στην ολοκλήρωση ενός μητροπολιτικού πάρκου, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου θα φυτευτούν 40.000 - 50.000 ελαιόδεντρα στη μνήμη του καθενός από τους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής καθώς επίσης στην "ωρίμανση" της ιδέας για λειτουργία ενός εβραϊκού σχολείου.
Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Βαρσακέλης, αφού ανέφερε πως από τους εκατοντάδες Εβραίους που σπούδαζαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ένας μεγάλος αριθμός δεν επέστρεψε ποτέ καθώς άφησε την τελευταία πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης την περίοδο 1943-44, πρόσθεσε: "Θεωρούμε ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία αρχίζει και εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη ξανά το τέρας του αντισημιτισμού. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, βλέπουμε σε πολλές χώρες ακροδεξιές παρατάξεις να έχουν σημαντική πολιτική δύναμη".
Εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ο αντιπρόεδρος, Λάζαρος Σεφιχά, υπογράμμισε πως "75 χρόνια μετά την αναχώρηση των συρμών η πόλη θέλει να αρχίσει να γνωρίζει περισσότερο το παρελθόν της. Να ανασηκώσει το πέπλο σιωπής που κάλυπτε για πολλές δεκαετίες, όχι μόνο όσα έλαβαν χώρα την περίοδο του Ολοκαυτώματος, αλλά και τα όσα αντίκρισαν και αντιμετώπισαν οι ελάχιστοι επιζώντες με την επιστροφή τους στην πόλη". 
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις μνήμης ως "ανάγκη να θυμόμαστε την τραγωδία, την κτηνωδία του Ολοκαυτώματος", επισημαίνοντας πως βρισκόμαστε σε "μια εποχή που η άνοδος της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη αφήνει το αποτύπωμα της και ιδιαίτερα στις νέες γενιές". 
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, 14 Μαρτίου, με προβολή ταινίας "Stars, η μπαλάντα ενός λαού" στο κινηματοθέατρο "Ολύμπιον" και θα συνεχιστούν την Παρασκευή, 16 του μήνα, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ με ομιλία του καθηγητή της έδρας εβραϊκών σπουδών, Γιώργου Αντωνίου. Για το Σάββατο, 17 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί συναυλία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ την επόμενη μέρα, Κυριακή, θα ακολουθήσουν το πρωί η πορεία μνήμης και το απόγευμα η έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.