Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Π.Σκουρλέτης: "Έργα δύο δις στην αυτοδιοίκηση την επόμενη πενταετία"

Στη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην αυτοδιοίκηση σε βάθος πενταετίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, όπως είπε, το 2018 μπήκε με πολύ καλούς όρους καθώς άρχισαν να υλοποιούνται τα χρηματοδοτικά έργα "Φιλόδημος Ι" και "Φιλόδημος ΙΙ", συνολικού ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, "740 εκατ. είναι μόνο για το 2018. Αυτό είχε να το δει η αυτοδιοίκηση από την εποχή του προγράμματος Θησέας".
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι το 2017 αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2018 αύξηση των πόρων για την αυτοδιοίκηση κατά 5%, ενώ υπήρξαν έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των νησιωτικών και των μικρών ορεινών δήμων. Παράλληλα δόθηκαν 32 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των δήμων έκανε λόγο για υποστελέχωση, που είναι πιο έντονη στους τομείς που μπορούν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Σημείωσε, δε, ότι γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση στον τομέα των προσλήψεων και γνωστοποίησε ότι οδεύουν στο ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για τις 118 προσλήψεις προσωπικού για μικρούς ορεινούς δήμους. Τόνισε, ακόμη, ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης για την εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών μέσα από την αξιοποίηση άλλων εργαλείων, όπως η ΜΟΔ, η ΕΕΤΤΑ και τα εργαλεία του υπουργείου Υποδομών.
"Δεν μπορεί να ακούμε από αυτούς που βαυκαλίζονται ότι θα είναι οι αυριανοί πρωθυπουργοί, η κυβέρνηση, να λένε ότι θέλουν να επανέλθει η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο ένα προς πέντε" είπε ο κ. Σκουρλέτης για τη Νέα Δημοκρατία.
"Υπόσχεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υποστελέχωση στο διηνεκές. Ο κ. Μητσοτάκης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, λέει: εγώ θα μειώσω όσους αυτή τη στιγμή, ανθρώπους με συμβάσεις, βρίσκονται στο δημόσιο τομέα και στους δήμους -όχι για να λύσει το εργασιακό τους ζήτημα, όπως εμείς θέλουμε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να απαντήσουμε- και ταυτόχρονα (λέει) θα επιδεινώσω και τη σχέση προσλήψεων και απολύσεων. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας" πρόσθεσε.
Σε θεσμικό επίπεδο, ο υπουργός αναφέρθηκε στην απλή αναλογική λέγοντας: "Πρέπει να στοχεύουμε σε ευρύτερες συναινέσεις σε τοπικό επίπεδο που θα αντανακλώνται και στις πλειοψηφίες μέσα στα τοπικά και περιφερειακά συμβούλια".
Επιπλέον υπογράμμισε ότι γίνεται ένας διάλογος με θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης ώστε να βρεθεί ένας νέος αλγόριθμος για την πιο δίκαιη κατανομή των ΚΑΠ και προανήγγειλε αφενός τη συγκρότηση ενός διαρκούς μεταρρυθμιστικού οργάνου ελέγχου των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, αφετέρου τη συγκρότηση του ελεγκτή νομιμότητας που θα αντιμετωπίσει, όπως είπε, το ζήτημα των σχέσεων της αποκεντρωμένης διοίκησης με την αυτοδιοίκηση.
Εξάλλου, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει να δημιουργηθούν εκ νέου αναπτυξιακά εργαλεία στην υπηρεσία των δήμων, ενώ πρέπει επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα συγκρότησης επιχειρήσεων ειδικού σκοπού στους δήμους ιδιαίτερα στον τομέα της κοινής ωφέλειας.

"Είναι ώριμο προς τα τέλη του '18 να πάμε στοχευμένα για έναν διαγωνισμό σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό"
Τη θέση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε στα τέλη του 2018 να γίνει διαγωνισμός για την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού που θα στελεχώσει τους δήμους της χώρας, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.
"Για το θέμα της υποστελέχωσης, νομίζω ότι είναι ώριμο -και εγώ προσωπικά θα το υποστηρίξω- μέσα στο '18, προς τα τέλη του '18, να πάμε στοχευμένα για έναν διαγωνισμό σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό, κυρίως μηχανικούς και οικονομολόγους, 500-600, για τους 325 δήμους της χώρας. Αυτό μας το επιτρέπει η εξέλιξη των πραγμάτων και νομίζω ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό, χωρίς να ανατρέπει τις βασικές προτεραιότητες που υπάρχουν για την υγεία και την εκπαίδευση. Θεωρώ απαραίτητο αυτό το πράγμα, το οποίο θα θωρακίσει την αυτοδιοίκηση" τόνισε χαρακτηριστικά, κλείνοντας τις εργασίες της παράλληλης συνεδρίας, με θέμα: "Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: θεσμική ενδυνάμωση και τοπική ανάπτυξη".
Αναφερόμενος στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε: "θα συμφωνούσα με πάρα πολλές από τις παρατηρήσεις, τουλάχιστον στη βασική τους κατεύθυνση, ότι πρέπει να πάμε σε μια εποχή που και οι δήμοι να έχουν ένα μερίδιο της φορολογικής εξουσίας. Αλλά αυτό προϋποθέτει, πρώτα από όλα, τη θεσμική αναθεώρηση του Συντάγματος και κυρίως, βέβαια, πολύ περισσότερο το να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των μνημονίων".
Για την απλή αναλογική, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι "η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από μια δημοκρατική τομή, από μια δημοκρατική ευκαιρία". Επ' αυτού, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου διατύπωσε ερωτήματα για το τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται η λήψη απόφασης, με τον κ. Σκουρλέτη να κάνει λόγο για θεωρητικό ερώτημα.
Σχετικά με τις θητείες των αιρετών, ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε: "ό,τι υιοθετήσετε για μας, να υιοθετήσετε και για την κεντρική πολιτική σκηνή και αντιστρόφως". Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: "κρατάω αυτή την παρατήρηση. Θεωρώ, πράγματι, ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει συνολικά να δούμε ως κοινωνία το θέμα των θητειών για όλες τις αιρετές θέσεις και δεν μπορούμε να το δούμε τώρα αποσπασματικά μόνο για την αυτοδιοίκηση".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ Π. Γιούλτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.